Linkuri accesibilitate

Vineri a intrat în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial o amnistie cu ocazia a 25 de ani de independență a Moldovei


©Shutterstock
©Shutterstock

Potrivit datelor guvernului, cheltuielile legate de amnistie se vor ridica la 5,7 milioane de lei.

Agențiile de presă moldovenețti au informat că ar putea fi eliberați 1700 de deținuți.

Autorii legii care stă la baza amnistiei spun că ea ar fi necesară atât din rațiuni umaniste, cât și pentru reducerea supra-populării închisorilor, unde se aflau la 1 iulie 7896 de deținuți.

Un purtător de cuvânt de la Direcția Penitenciarelor a declarat Europei Libere că deținuții nu vor eliberați de îndată.

Acum doar începe procesul re-examinării dosarelor lor în instanțele ce vor avea ultimul cuvânt în eliberarea sau menținerea lor în detenție.

Monitorul Oficial a precizat joii pentru agenția Moldpres că întârzierea amnistiei, de care s-au plâns unii, nu i se datorează, căci a primit legea spre publicare abia în 2 septembrie.

Ultimele amnistii mai mari au avut loc în anii 2008 și 2004. Direcția Penitenciarelor a spus că săptămâna viitoare va da detalii despre cum se va aplica noua amnistie.

Legea amnistiei cu ocazia împlinirii a 25 de ani de la proclamarea independenței a fost propusă în februarie de un grup de deputați, fiind aprobată de parlament în iulie și promulgată de președintele Nicolae Timofti la 26 august. Potrivit datelor guvernului, cheltuielile legate de amnistie se vor ridica la 5,7 milioane de lei.

Previous Next

XS
SM
MD
LG