Linkuri accesibilitate

Amnesty International Moldova a cerut din nou ca Penitenciarul 13 din Chișinău să fie închis


Vizita apărătorilor drepturilor omului la Penitenciarul 13 a fost făcută după ce omul de afaceri Veaceslav Platon s-a plâns săptămâna aceasta că este ținut în condiții degradante.

Organizația pentru drepturile omului Amnesty International Moldova a cerut din nou ca Penitenciarul 13 din Chișinău să fie închis, după ce l-a vizitat miercuri 7 septembrie ca urmare a plângerilor reînnoite despre condițiile de acolo.

Joi, într-un comunicat de presă, organizația a spus că închisoarea este una „a contrastelor”, având multe celule supra-aglomerate și insalubre, dar și unele „renovate din contul deținuților, dotate cu frigidere, televizoare, ferestre din termopan și cuptoare cu microunde”.

„Amnesty International Moldova reiterează solicitarea de a închide Penitenciarul nr.13, din cauza condițiilor de detenție inumane și degradante, acesta fiind motivul celor mai multe dosare pierdute de Republica Moldova în fața Curții Europene a Drepturilor Omului”, se spune în comunicat.

„Milioane de lei au fost plătite de statul RM, începând cu anul 2002, pentru încălcarea art.3 CEDO, contra torturii, condițiilor inumane și degradante. Deși, de mai mulți ani, statul vorbește despre construirea unui nou penitenciar, până în acest moment, aceasta rămâne a fi o vorbă goală. Demnitatea umană este lezată zilnic de către statul Republica Moldova, inclusiv în detenție.

Dreptul de a nu fi supus unui tratament inuman și degradant este unul absolut, dar încălcat de statul Republica Moldova în ciuda semnării mai multor documente internaționale în domeniu”, se spune în comunicatul postat pe pagina de net a AI Moldova, care conchide: „Un stat care se absolvește de la răspundere față de cetățenii săi, indiferent unde aceștia se află, este un stat care se absolvește de oameni.

Vizita apărătorilor drepturilor omului la Penitenciarul 13 a fost făcută după ce omul de afaceri Veaceslav Platon s-a plâns săptămâna aceasta că este ținut în condiții degradante.

Platon, acuzat de implicare în devalizarea băncilor, a spus că este ținut într-o celulă de la subsol unde „lipsesc în totalitate condițiile de igienă” și că timp de 48 de ore nu i s-a dat lenjerie de pat sau săpun.

„Unicul lucru pe care mi l-au oferit au fost ziare ca să mă pot înveli noaptea”, se mai spune în scrisoare.

Mai înainte, plângeri similare făcuse fostul premier Vlad Filat, acuzat și el de fraude financiare. Filat, care susținea ca și Platon acum că dosarul i-a fost fabricat de fruntașul PD Vlad Plahotniuc, spunea că este ținut în aceste condiții ca să fie umilit de adversarul său politic.

XS
SM
MD
LG