Linkuri accesibilitate

832 de grădinițe din R.Moldova au fost renovate în ultimiii doi ani printr-un program de asistență acordat de Guvernul României


Joi, la încheierea primei etape a proiectului, ambasada a făcut un bilanț al reușitelor și a anunțat că va mai aloca o tranșă suplimentară de 3 milioane de euro la cele 23 cât s-au investit până acum. Relatează Tamara Grejdeanu:

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:37 0:00
Link direct

Din grantul oferit de Guvernul României au fost amenajate 480 de terenuri de joacă, au fost instalate peste 200 de sisteme de încălzire, în alte 200 de grădinițe s-au construit blocuri sanitare iar la 268 de instituții preșcolare a fost schimbat acoperișul. Sunt lucrări pe care autoritățile locale nu și le pot asuma, spune Rodelia Vasilvicov, adjuncta primarului din orașul Edineț, unde au fost parțial renovate șase grădinițe. Ea spune că instituțiile preșcolare nu mai dispun de locuri libere, de asta se vor căuta în continuare posibilități de a investi în dotarea și reparația acestora:

„Din bugetele locale, mai mult că nu se permite ca să facem o reparație capitală. Ei ne ajung pentru salarii, pentru hrană, să plătim lumina, apa, căldura, dar pentru reparație-absolut deloc. Suntem nevoiți să fim tot timpul în căutare de fonduri, legături, investiții. Aceasta a fost primul început investit în grădinițe din partea Guvernului României, poate vom fi norocoșii care vom beneficia și din runda a doua a grantului României.”

Fiecare grădiniță selectată să facă parte din program a investit banii pentru rezolvarea celor mai stringente probleme, de asta pentru unii a însemnat o primă cărămidă la renovarea instituției. Unele autorități au optat pentru schimbarea ferestrelor și ușilor, pentru izolarea termică a pereților exteriori sau pentru dotarea cu echipament și mobilier.

În cifre, a spus azi ambasadorul României la Chișinău Daniel Ioniță, asta înseamnă condiții mai bune pentru 12.000 de angajați și pentru 76.000 de copii. El a ținut să precizeze că nu este importantă valoarea investiției ci schimbările care s-au produs în instituțiile preșcolare:

„Este important că fiecare bănuț a fost cheltuit cu folos. Important este că fiecare a doua grădiniță a Republicii Moldova a beneficiat de acest program. România a fost permanent alături de Republica Moldova, sufletește, geografic, politic, istoric, din punct de vedere al culturii, al limbii și tradițiilor. Îmi pare bine să constat că relația noastră specială s-a concretizat atât de puternic în domeniul educației. Și prin acest program drumul către Europa al Republicii Moldova se consolidează, sporind astfel șansele într-o viață mai bună pentru cetățenii acestei țări.”

După lucrările de reparație, multe din grădinițe și-au permis să deschidă noi grupe, și pot acum să accepte toți copiii de vârstă preșcolară din localitate. Programul de renovare a grădinițelor a fost pus în aplicare de Fondul de Investiții Sociale din Moldova. Directorul acestui, Mircea Eșanu spune că autoritățile locale și administrațiile grădinițelor au fost implicate activ în realizarea lucrărilor, pentru ca să urmărească distribuirea fondurilor, dar și să învețe o planificare eficientă a cheltuielilor:

„Corectitudinea folosirii granturilor oferite în mare parte de donatorii străini a fost și este o prioritate absolută a fondului și a echipei care lucrează în această instituție. Și asta ne-a reușit inclusiv prin faptul că noi am implicat direct comunitățile, primarii, aleșii locali, atât în desfășurarea licitațiilor, monitorizarea lucrărilor de construcție și în instruirea lor, despre cum să-și poată gestiona bugetele, să-și planifice o dezvoltare a localității.”

Alte 85 de grădinițe vor fi renovate în cea de-a doua etapă a proiectului, urmând ca după finalizarea lucrărilor fiecare din acestea să poată primi mai mulți copii, pentru că mai ales în centrele raionale, locurile disponibile sunt mai puține decât cererile de înscriere.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG