Linkuri accesibilitate

Noile prețuri ANRE la carburanți - benzina mai scumpă cu 20 de bani, motorina cu 10


Unii experți spun că plafonul prețului e nejustificat, alții că e o fluctuație firească.

Miercuri au intrat în vigoare prețurile plafon la carburanți stabilite pentru următoarele două săptămâni de către Agenţia Naţională de Reglementare Energetică. La benzină şi la motorină preţurile plafon au fost majorate cu 20, respectiv 10 bani pentru un litru. Relatează Alla Ceapai:

Odată cu intrarea în vigoare, în luna mai, a noii metodologicii de calcul a prețurilor la produsele petroliere, ANRE stabileşte la fiecare două săptămâni un preţ maxim la benzină şi la motorină impus tuturor distribuitorilor cu amănuntul. Stațiile PECO care depășesc acest plafon riscă sancțiuni. După ce, la începutul aplicării noii metode de calcul, prețurile plafon au coborât, în ultimele două intervenții ANRE le-a majorat. De fapt nu fac decât sa se apropie acum de prețurile de până la plafonare - putin peste 16 lei pentru un litru de benzină şi aproape 14 lei pentru un litru de motorină.

În opinia președintele Asociației Consumatorilor de Energie, Nicolae Mogoreanu, preţurile oricum sunt exagerate. El califica drept nejustificată atât majorarea de astăzi cu câţiva bani, cât şi pe cea anterioară care ajunsese la aproape un leu.

„Când barilul s-a redus la noi are loc scumpirea. Cred că sunt nişte aranjamente. Este o procedură lipsită de transparenţă. ANRE ca să fie mai puţin criticat din aceste motive trebuie să explice ce înseamnă analiza indicilor cutare, care este structura preţurilor, cum influenţează creşterea sau micşorarea preţurilor la petrol. Şi atunci lumea va înţelege mai bine.”

Nicolae Mogoreanu spune că plafonarea preţurilor ca metodă de a face regulă pe piaţă este una eficientă, numai dacă se face şi de o manieră transparentă. Întrucât consideră că la mijloc ar fi totuşi nişte aranjamente, Nicolae Mogoreanu, nu exclude că preţurile sunt majorate acum pentru ca să fie din nou micşorate în plină campanie electorală.

Un alt expert în energetică Ion Preaşcă spune că nu vede nimic ieşit deosebit în majorarea preţurilor cu câţiva bani.

„Au loc fluctuaţii. E o majorare minoră. Unii nici nu vor ajusta preţurile la noul plafon.”

Directorul ANRE Sergiu Ciobanu respinge orice speculații la tema pretinselor manevre delibarate , întrucât preţurile se calculează în baza câtorva indicatori. El spune că noul plafon e direct corelat cu oscilațiile preţurilor la bursele internaţională şi regionale aşa numitul Platts.

„Preţul la Platts şi cursul valutar sunt doi factori care variază la fiecare două săptămâni. Doar aceşti factori variază, nu câştigul petroliştilor, nu rentabilitatea lor, nu costul lor. La ziua de azi schimbarea oscilaţiilor preţurilor e direct corelată cu bursa internaţională, cu Platts-ul. Dacă e modificare acolo, se modifică şi la noi, dacă e scădere acolo şi la noi e.”

ANRE şi-a atras critici din partea mai multor experţi încă de la elaborarea noii metodologii de calcul a preţurilor la produse petroliere. Aplicarea noii metode de calcul a fost precedată de promisiunile premierului Filip că va verifica dacă moldovenii nu plătesc cumva nejustificat de mult pentru benzină și motorină într-o vreme când prețul petrolului pe piața internațională este la un nivel extrem de coborât. De altfel, Centrul Expert Grup constata într-o analiză că noua metodă de calcul este binevenită şi nu va admite abuzuri din partea operatorilor. Experţii au semnalat însă neajunsuri la câteva variabile incluse în formula de calcul. Alţi experţi au atenţionat că noua formulă va dezavantaja micii operatori.

Guvernul vrea să revină acum la plafonarea preţurilor la gazul lichefiat, măsură care fusese anulată în iunie printr-un amendament propus de opoziţia comunistă şi susţinut de majoritatea parlamentară.

Previous Next

XS
SM
MD
LG