Linkuri accesibilitate

Marian Lupu: trei motive (Igor Volnițchi/Tribuna.md)


Victor Pușcaș respinge presupunerile despre o posibilă anulare a alegerilor prezidențiale (noi.md).

Într-un editorial pentru deschide.md, Iulian Chifu notează că alegerile prezidenţiale din 30 octombrie se aşază într-o matcă scontată, și anume cea a împingerii în prim-plan a candidaţilor pro-ruşi. Iar înghesuiala pe dreapta, continuă autorul, ameninţă să ducă la canibalizarea campaniilor şi a voturilor, astfel încât să permită, în cele din urmă, manifestarea deplină a votanţilor pro-ruşi, care sunt mai disciplinaţi la vot. Iulian Chifu remarcă raportul egal între pro-europeni şi pro-ruşi/eurasianişti, cu un mic plus la tabăra pro-europeană, potrivit sondajelor, iar pentru că, „stau mai bine în sondaje”, PSRM şi PN au şanse mari de a intra la braţ în turul doi, crede autorul. În același timp, decizia privind o eventuală retragere a lui Andrei Năstase şi susţinerea de către PDA și PLDM a Maiei Sandu ar putea aduce un pro-european în turul doi de scrutin, scrie Iulian Chifu.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:09 0:00
Link direct

Portalul Tribuna.md publică un editorial semnat de Igor Volnițchi, care scrie despre trei motive care l-ar fi împins pe liderul PDM, Marian Lupu, să stabilească recordul politic naţional, prezentând la CEC circa 29 de mii de semnături ale cetăţenilor colectate în susţinerea sa timp de 24 de ore.

Autorul menționează că Lupu a dorit astfel să-și asigure prima poziție în buletinele de vot pentru a-și uşura misiunea în alegeri. Volnițchi nu exclude că Lupu a dorit să dovedească tuturor că PDM are cea mai mare capacitate de mobilizare dintre toate partidele din țară și, în al treilea rând, arătând forţa PDM, Marian Lupu a dorit să pregătească terenul pentru un rezultat bun în alegeri, ca să nu se mire nimeni pe 30 octombrie de rezultatul său în scrutin, încheie autorul.

Matei Dobrovie notează într-un comentariu publicat pe portalul românesc The Epoch Times că „numărul mare de candidaţi aruncaţi în luptă şi fărâmiţarea voturilor este perfectă pentru planurile sistemului oligarhic”, care „le livrează cetățenilor alegerea între un pro-rus controlabil şi comod şi un „pro-european” controlabil şi comod” pentru sistem.

Autorul menționează necesitatea prezentării unui candidat comun al PAS şi Platformei DA, pentru că, în caz contrar, scrie acesta, există pericolul ca doi candidaţi mascaţi ai puterii să intre în turul doi. Autorul menționează că absența lui Vlad Plahotniuc şi a lui Andrian Candu de la lansarea lui Marian Lupu în cursa prezidențială arată că acesta nu este miza PDM. Acest partid, notează autorul comentariului, ştia că pe oricine ar arunca în luptă nu are nici o şansă pentru că va fi identificat de populaţie cu jaful orchestrat de Sistemul Oligarhic.

Ex-președintele Curții Constituționale a RM, Victor Puşcaş, combate într-un interviu acordat portalului Noi.md, presupunerile vehiculate în ultima vreme în presă și cercurile politice, potrivit cărora alegerile prezidențiale ar putea fi anulate, inclusiv prin modificarea Legii Fundamentale. Victor Pușcaș exclude însă acest fapt, menționând că până la alegeri au rămas mai puțin de două luni, iar pentru modificarea Constituției este necesar un termen de cel puțin un an. Întrebat dacă există „capcane în legislație” care ar permite fraudarea alegerilor, fostul președinte al CC a declarat că „la nivel legislativ asemenea posibilități nu există.” Actualele alegeri, sunt deosebite și ca să nu existe dubii în desfășurarea lor obiectivă, menționează Victor Pușcaș, autoritățile trebuie să soluționeze câteva probleme: să anunțe până la 30 octombrie rezultatele recensământului populației; să asigure o transparență continuă privind numărul de cetățeni reali ai RM și să creeze condiții pentru realizarea dreptului electoral al cetățenilor RM din străinătate.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG