Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: portalul Sănătate.info


Invitata de astăzi este Elena Cioina

„Spitalele din Moldova, înglodate în datorii față de furnizorii de medicamente și fără planuri de management anticriză. Aceasta este concluzia unui audit efectuat de Curtea de Conturi la trei cele mai mari spitale naționale din Moldova, în 2015. Raportul a fost analizat de Expert-Grup, care precizează că situația descrisă la Spitalul Clinic Republican, Institutul de Medicină Urgentă și Institutul Mamei și Copilului se răsfrânge asupra tuturor spitalelor din țară. Experții spun că, anul trecut, instituțiile medicale au fost nevoite să activeze în condiții de instabilitate bugetară și fără proceduri de gestionare a crizelor. Situația s-ar putea repeta și în 2016, având în vedere că bugetul țării este în continuare auster, iar instituțiile medicale au fost nevoite să activeze în baza unor bugete provizorii, fiind limitați la cheltuieli.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:38 0:00
Link direct

Tot pe Sănătate INFO găsiți istoria unei rezidente, Veronica Gudumac, care a plecat din țară, pentru o specializare și practică mai bună în domeniul neurologiei. Tânăra a câștigat o bursă la spitalul Erasm a Universității Libere din Bruxelles. Ea abordează, de fapt, o problemă foarte actuală pentru mulți dintre tinerii din țară, dar mai ales pentru viitorii medici, care părăsesc Moldova din cauza posibilităților de dezvoltare profesională reduse, dar și a condițiilor financiare precare. Veronica își adresează o întrebare, pe care cel mai probabil și-o pun în gând mulți studenți. Ce fac după absolvirea universității? Încotro merg?

Metodă revoluționară pentru tratamentul cancerului, descoperită cu ajutorul unui moldovean. De curând, o echipă de cercetători din Canada a inventat un mecanism care va permite tratamentul cancerului, direct în celula afectată. Este vorba de o nouă nanotehnologie, care a fost pusă în aplicare cu ajutorul unui moldovean, Dumitru Loghin, inginer în biomedicină, stabilit de șapte ani în Canada. Invenția este originală prin faptul că poate transporta medicamentul direct în celula canceroasă a bolnavului și nu în tot corpul, cum se întâmplă acum. Deocamdată, noua tehnologie a fost testată pe șoareci în cadrul Universității École Polytechnique de Montréal, dând rezultate pozitive, iar în curând de ea ar putea beneficia și oamenii.

Centrul Perinatal Institutul Mamei și Copilului (IMC) ar putea fi numit în cinstea medicului neonatolog și pediatru „Petru Stratulat”. Propunerea vine din partea Ministerului Sănătății, care a elaborat în acest sens un proiect de hotărâre. Documentul a fost publicat pentru dezbateri publice, după care urmează să ajungă pe masa Executivului pentru aprobare.”

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

XS
SM
MD
LG