Linkuri accesibilitate

Germania testează dispozitive anti-aeriene în Țările Baltice...


...nu departe de frontiera rusă.

Exercițiile fac parte dintr-un ansamblu de manevre militare ale NATO menite a întări apărarea țărilor baltice în fața unui posibil atac al Rusiei.

Germania testează dispozitive anti-aeriene în Țările Baltice
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:44 0:00
Link direct

Germania participă cu 80 de militari și 400 tone de echipament, care includ un centru mobil de control. Manevrele vor continua până în luna octombrie.

Cinci avioane germane de luptă de tip Eurofighter efectuează de asemenea zboruri de control deasupra Mării Baltice, decolând de la baza aeriană militară din Amari, în Estonia.

Comandantul forțelor militare ale Letoniei, generalul Raimonds Graube, a declarat presei că “cea mai mare îngrijorare a noastră este că Rusia e imprevizibilă, așa cum au arătat-o intervențiile sale armate în Georgia, Crimeea și estul Ucrainei”.

Letonia și-a dublat cheltuielile militare în ultimii doi ani și va atinge cel mai târziu în 2018 nivelul cerut de NATO de a avea disponibile 2 % din Produsul Intern Brut (PIB) pentru cheltuieli militare.

Operațiunile din Letonia fac parte din ansamblul de exerciții NATO "Persistent Presence” și includ în special un intens sprijin și infrastructură militară din partea Germaniei, inclusiv radare instalate pe perimetrul Mării Baltice.

NATO a decis in luna iulie să mute patru batalioane totalizând între 3000 și 4000 de militari în țările baltice și Polonia răsăriteană, precum și să-și întărească prezența aeriană.

Circa 25% din populația Letoniei și Estoniei e compusă din rusofoni, minorități care ar putea fi convinse de propaganda rusă să se intoarcă împotriva țărilor in care locuiesc, așa cum s-a întâmplat in Ucraina.

Moscova și-a anunțat de asemenea intenția de a instala rachete nucleare în enclava rusească numită Kaliningrad și prinsă între Polonia și Lituania, ca un răspuns adus scutului anti-rachetă instalat de SUA în Polonia și România.

Țările baltice și Polonia au fost foarte ingrijorate de declarația făcută în luna iulie de candidatul prezidențial republican Donald Trump, care a spus că el va decide dacă sau nu membrii răsăriteni ai NATO vor fi protejați de Alianță.

Respectivele țări au primit imediat asigurări de la vice-președintele SUA Joe Biden că se vor bucura întotdeauna de întreaga protecție a NATO.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG