Linkuri accesibilitate

Petro Poroșenko: „Țelul nostru strategic este să aderăm la NATO!” (VIDEO)


Petro Poroșenko: „Țelul nostru strategic este să aderăm la NATO!”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:48 0:00

Președintele Ucrainei s-a adresat legislatorilor la deschiderea sesiunii de toamnă a Radei, la Kiev.

In discursul său din Parlament de astazi, preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a subliniat nevoia unităţii ţării sale, a vorbit despre decizia fermă a Kievului de a se alătura Alianţei Nord Atlantice şi a avertizat că o invazie majoră rusească nu poate fi exclusă.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:03 0:00
Link direct

Poroşenko a zugrăvit în discursul sau anual în faţa Parlamentului o naţiune care s-a întărit ca urmare a pericolului reprezentat de Rusia şi de războiul din estul Ucrainei soldat cu moartea a peste 9500 de oameni.

Preşedintele de la Kiev a mulţumit Occidentului pentru sprijinul acordat, dar şi despre nevoia ca ucrainienii să se bazeze în primul rînd pe ei înşişi

„In general, cind vine vorba despre apărare, este de înţeles că Ucraina trebuie, în primul rînd, să se bazeze pe sine: pe armata sa, pe complexul militaro-industrial propriu; şi există un proverb care spune „ajută-te pe tine însuşi, daca vrei sa te ajute şi ceilalti”. Toata lumea poate să vadă cît s-a schimbat armata noastră în ultimii doi ani. Acum doi ani, ea nici nu exista, şi acum iată ce armata avem!”

Astăzi în Parlamentul de la Kiev
Astăzi în Parlamentul de la Kiev

In aceste condiţii, liderul de la Kiev a spus clar şi răspicat că ţara sa îşi vede viitorul alături de Alianţa Nord Atlantică:

„Avem o colaborare ca niciodată de puternică cu ţările Alianţei Nord Atlantice şi aceasta colaborare se va extinde, se va adînci pînă cînd vom îndeplini criteriile de aderare. Ţelul nostru strategic este să aderăm la NATO!”

Cum se ştie, Moscova este cit se poate de vocală în a se opune unei extinderi în continuare a Alianţei Nord Atlanice, cu includerea Ucrainei si Georgiei.

In opinia preşedintelui Petro Poroşenko, în acest moment Kievul nu îşi poate permite să facă nici un fel de concesie Moscovei care ar dori, ca prim pas în aceasta direcţie, să fie acordarea de autonomie mai larga teritoriilor aflate sub controlul separatistilor pro-ruşi şi amnistierea luptătorilor separatişti. Rusia ar dori transformarea regiunii Donbas într-un protectorat, pentru ca apoi, a spus Petro Poroşenko, „să se infiltreze în Ucraina si sa ne distrugă din interior”. Pentru a fi cit se poate de clar, „noi nu vom permite nimănui să facă acest lucru si acest lucru nu se va întîmpla”, a mai spus presedintele de la Kiev.

„I-am convins pe aliaţii şi partenerii nostri occidentali – şi va pot asigura ca nu a fost usor! – că orice pas făcut în direcţia unei înţelegeri politice cerute de acordurile de la Minsk, trebuie să fie precedată de un proces real de întărire a securităţii – adica o incetare permanentă a focului, retragerea trupelor şi echipamentele ruseşti din teritoriile ucrainiene ocupate, dezarmarea insurgenţilor şi restaurarea controlului nostru asuora frontierelor noastre…”

Petro Poroşenko a vorbit si despre hătarirea Kievului de a lupta eficient cu corupţia la nivel înalt şi a nu permite ca aceia dovediţi corupţi să se eschiveze de pedepse.

O viitoare tranşă de împrumut din partea Fondului Monetar Internaţional pentru Kiev este conditionată de succese în acest domeniu, considerat crucial pentru evoluția viitoare a Ucrainei democratice.

XS
SM
MD
LG