Linkuri accesibilitate

Nicolae Negru: „Ar fi de dorit să avem un preşedinte care să nu fie din cadrul puterii actuale, fiindcă s-ar concentra prea multă putere în mâinile unui singur om”


Interviul dimineții cu analistul politic, editorialist la „Ziarul Național”.

La o săptămână de la începutul oficial al perioadei electorale pentru prezidenţialele din 30 octombrie, majoritatea covârşitoare a forţelor politice şi-au înaintat deja candidaţii la funcţia de şef al statului. Este prezisă deja o îmbulzeală fără precedent a prezidenţiabililor în acest scrutin. O convorbire la această temă cu scriitorul şi analistul politic Nicolae Negru, editorialist la „Ziarul Naţional”.

Europa Liberă: Aglomeraţie mare a aspiranţilor la funcţia de şef al statului, după numai o săptămână de perioadă electorală. Sunt deja, la data de ieri, 14 grupuri de inițiativă înregistrate la Comisia Electorală Centrală pentru colectarea semnăturilor în vederea susținerii candidaților respectivi. Din punctul dumneavoastră de vedere, această înghesuială este „spontană”, produs firesc al aspiraţiilor sau al orgoliilor, ori este artificial concepută pentru avantajarea-dezavantajarea celor care într-adevăr contează?

Nicolae Negru în studioul Europei Libere la Chișinău
Nicolae Negru în studioul Europei Libere la Chișinău

Nicolae Negru: „E şi una, şi alta. Desigur, există „regizori” în spatele acestei înghesuieli. Aş putea spune că altceva e mai important decât această înghesuială, dezechilibrele care marchează această campanie electorală. Observăm că un candidat electoral are la dispoziţia sa enorme resurse mediatice, administrative, financiare, de exemplu. Pe urmă observăm un alt dezechilibru din punct de vedere ideologic sau geostrategic. Pe partea stângă sunt numai doi candidaţi, pe partea dreaptă sunt ceilalţi 12 candidaţi.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:11:32 0:00
Link direct

Un partid important, de exemplu, Partidul Comuniştilor, declară că va boicota alegerile. Iarăşi este interesant de ce a luat domnul Voronin această decizie. Fiindcă a fost rugat de cineva, de exemplu, din afara republicii sau chiar din interiorul Republicii Moldova? Sau din alte considerente legate de starea sau de popularitatea Partidului Comuniştilor? Mai multe semne de întrebare ne-am putea pune.”

Europa Liberă: Va zăpăci cumva lumea numărul acesta umflat de candidaţi? Întreb gândindu-mă la ce încercare este pusă puterea de discernământ a electoratului.

Nicolae Negru: „Eu nu cred că va zăpăci mult lumea. Desigur că majoritatea oamenilor îşi dau seama de aceste jocuri. Şi pe urmă, principalele forţe politice, într-un fel, sunt conturate, lumea le cunoaşte şi chiar îşi dă seama că unii ar vrea să-i ducă în eroare. Dar aici se mizează pe faptul că oricum orice candidat îşi va găsi un număr oarecare de alegători – 600, 700 sau 1000, sau 2000. Şi în această bătălie chiar fiecare alegător contează. În cazul de faţă dacă, de exemplu, cineva şi-a pus scopul ca domnul Lupu să intre cu orice preţ în turul doi al alegerilor, atunci desigur că orice candidat care poate lua câteva voturi este preţios pentru acel „scenarist” sau acel „regizor” din spatele cortinei.”

Europa Liberă: Dar dumneavoastră ce mize aţi scoate în evidenţă legate de acest scrutin?

Nicolae Negru: „Miza principală de acum am şi spus-o, miza principală este ca domnul Lupu să intre în turul doi al alegerilor. Altă miză e, aşa se vede acum, ca domnul Dodon, iarăşi, să intre şi el, să nu fie deranjat, să intre şi el în turul doi al alegerilor. Dar s-ar putea întâmpla, de exemplu, ca şi Dodon, şi Ciubaşenko din partea Partidului Nostru, ambii să intre în turul doi. Și pe partea dreaptă să nu intre niciunul, fiindcă sunt prea mulţi candidaţi acolo. Și dacă împart alegătorii în mod egal, atunci nu obţin procentajul necesar intrării în turul doi al alegerilor.”

Europa Liberă: De fapt, ce vedeţi dumneavoastră, oarecum convenţional vorbind, pe dreapta, aşa cum se întâmplă lucrurile acum?

Nicolae Negru: „Pe dreapta avem mai multe forţe politice, dar sunt multe afiliate puterii. Ar fi de dorit să avem un preşedinte care să nu fie din cadrul puterii actuale, fiindcă s-ar concentra prea multă putere în mâinile unui singur

Ar fi de dorit să avem un preşedinte care să nu fie din cadrul puterii actuale, fiindcă s-ar concentra prea multă putere în mâinile unui singur om...

om. Mă refer în cazul de faţă la domnul Plahotniuc, mă refer la Partidul Democrat. Şi dacă studiem lucrurile din acest punct de vedere, atunci nu prea avem mulţi candidaţi, multe şanse de a obţine acest lucru.

Avem doar două partide, despre care putem spune cu certitudine că sunt din afara arcului guvernamental şi că vor avea o poziţie autonomă sau independentă faţă de centrul actual al puterii. Interesant, de exemplu, cum au decurs discuţiile sau negocierile în cadrul partidelor unioniste. Iarăşi, s-a ajuns la un candidat care, de obicei, nu prea ar obţine multe voturi. Şi celălalt candidat unionist nu se ştie dacă va obţine suficiente voturi. Prin urmare, lupta se va da, în cazul de faţă, între Partidul Democrat, Partidul Acţiune şi Solidaritate al Maiei Sandu şi Partidul Platforma Demnitate şi Adevăr.”

Europa Liberă: Boicotul Partidului Comuniştilor, despre care vorbeaţi dumneavoastră, şi astăzi se pare că domnul Voronin, liderul acestei formaţiuni, va face şi o conferinţă de presă poate cu mai multe explicaţii, boicotul acestui partid cum se va regăsi, în opinia dumneavoastră, în rezultatele alegerilor?

Nicolae Negru: „Acest boicot, pentru mine, este enigmatic, nu înţeleg ce vrea să obţină domnul Voronin, decât că se vor cheltui bani din buget, dacă alegătorii Republicii Moldova vor asculta, vor fi convinşi că trebuie să boicoteze alegerile, conform Codului Electoral, în cazul în care se prezintă mai puţin de o treime din alegători la alegeri, alegerile se declară nevalabile și se repetă. Dacă şi alegerile repetate sunt nevalabile, adică se prezintă mai puţin de o treime din alegătorii înscrişi în liste, atunci se organizează noi alegeri. Şi imaginaţi-vă câţi bani vor trebui, dacă la fiecare tur de scrutin vom cheltui câte 100 de milioane de lei. Vă imaginaţi câţi bani se vor duce din bugetul Republicii Moldova?

În al doilea rând, desigur că această decizie a lui Voronin îl favorizează pe Dodon, fiindcă, aşa cum arată sondajele, totuşi, Voronin, dacă ar candida sau un candidat din partea Partidului Comuniştilor ar lua sub 10% sau vreo 10%, în cazul de faţă am putea spune că Voronin deschide larg uşa pentru Dodon. De ce o face? Repet, e un mare semn de întrebare. Poate că Voronin se teme şi de un rezultat dezonorabil pentru Partidul Comuniştilor, nu este exclus, fiindcă dacă 10% pentru cineva este o realizare, pentru Voronin, care a fost de două ori preşedinte, a fost întotdeauna în topul preferinţele electoratului, 10%, desigur, nu e un rezultat de invidiat.”

Europa Liberă: Dar credeţi că sunt motive pentru un absenteism care să compromită scrutinul?

Nicolae Negru: „Nu. Aşa cum arată sondajele, nu sunt motive pentru absenteism. Dar acest număr mare de candidaţi ar putea declanşa un absenteism sau o lehamete. Dacă cetăţenii vor vedea câţi doritori de a-i ferici avem printre noi, atunci s-ar putea întâmpla şi aceasta, să zică: „Dar alegeţi-vă voi între voi. Noi ne vom căuta de treabă’.”

Europa Liberă: Domnule Negru, alegerile parlamentare anticipate în ce situaţie vor fi posibile după prezidenţiale şi în care nu?

Nicolae Negru: „Aici alegătorii ar trebui să fie foarte atenţi când vor vota, fiindcă multe promisiuni se fac, promisiuni populiste – că va fi arestat cineva, că totul va fi bine, dacă persoana respectivă va fi aleasă în funcţia de preşedinte. Există acest pericol să alegem pe cineva nu mai bun decât cei care se află acum la putere. Preşedintele, totuşi, are nişte împuterniciri limitate. Alegerile anticipate nu pot fi declanşate de preşedinte. Alegerile anticipate depind de situaţia din cadrul majorităţii parlamentare. Deocamdată, majoritatea parlamentară pare să fie destul de solidă, aşa că toate aceste promisiuni privind alegerile anticipate sunt populism curat şi cetăţenii Republicii Moldova ar trebui să ştie aceasta.”

XS
SM
MD
LG