Linkuri accesibilitate

Reuniunea energetică de la Varna


Primul ministru Boiko Borisov a prezentat proiectul nodului regional de distribuire a gazelor „Balkan”.

Luni, la Varna, s-a defășurat o masă rotundă cu participarea a 16 mari companii internaționale din sectorul gazelor. Primul ministru Boiko Borisov a prezentat proiectul nodului regional de distribuire a gazelor „Balkan”.

Jurnal de corespondent: Petio Petkov (Sofia)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:58 0:00
Link direct

În alocuțiunea sa Borisov a avertizat că Bulgaria nu va permite să fie ocolită de viitoarele gazoducte de tranzit și va folosi dreptul la veto în cadrul Uniunii Europene. Borisov a subliniat că guvernul său a respectat toate deciziile comune în privința refugiaților și a crizei din Ucraina și așteaptă o atitudine corespunzătoare. Din acest punct de vedere nu este suficient ca Uniunea Europeană să-și demonstreze optimismul în privința planurilor Sofiei ci să sprijine într-un mod concret crearea nodului de distribuire a gazelor „Balkan” prin organizarea neîntârziată a unei reuniuni trilaterale Bulgaria-Rusia-Comisia Europeană. Bulgaria nu poate conta pentru independența sa energetică numai pe legătura transfrontaliera cu Grecia”, a subliat Borisov.

Primul ministru a informat reprezentanții celor 16 mari companii din sectorul gazelor despre discuțiile sale cu președintele rus Vladimir Putin. El a declarat că la porturile din Varna și Burgas sunt stocate tuburile necesare realizării nodului „Balkan”.

„Rușii așteaptă o decizie europeană. Noi vorbim despre integrare, legături transfrontaliere ale sistemelor de gazoducte, de interdependențe, dar eu pot discuta proiectul nostru cu Moscova numai dacă există o decizie pozitivă în acest sens a Comisiei Europene”, a subliniat el.

Fără a intra în detalii, premierul a anunțat că a primit sprijinul președintelui Comisiei, Jean-Claude Junker.

Directorul companiei „Bultransgaz”, Gheorghi Ghergov, a declarat că în Europa există 17 puncte regionale de distribuire și comerț cu gaze. În Balcani nu există un astfel de centru, dar se așteaptă o creștere a consumului cu 12% până la 70 de miliarde m.c. pe an. Bulgaria propune crearea unei societăți pe acțiuni și va oferi potențialilor investitori 50% din acțiuni. Proiectul este evaluat la 1,2-2 miliarde euro.

„Comisia europeană sprijină realizarea nodului „Balkan””, a anunțat dr. Klaus-Dieter Borhard din direcția „Energetica” a Comisiei Europene.

Viceprim-ministrul Tomislav Doncev a declarat că „Gazprom”-ul cere garanții concrete din partea instituțiilor europene înainte de a anunța poziția față de proiect. De menționat că la reuniunea de la Varna nu a participat vreun reprezentant al concernului.

Previous Next

XS
SM
MD
LG