Linkuri accesibilitate

Întîlnirea diplomatică din China între Barack Obama și Vladimir Putin


Președinții Vladimir Putin și Barack Obama la Hangzhou la 5 septembrie 2016
Președinții Vladimir Putin și Barack Obama la Hangzhou la 5 septembrie 2016

Departamentul de Stat a spus că dorește un armistițiu la scară națională între armata lui Assad și rebeli.

Președintele Statelor Unite Barack Obama și președintele rus Vladimir Putin nu au reușit să scoată din impas negocierile privind un armistițiu în Siria, dar au căzut de acord să caute mai departe o cale de a furniza ajutoare umanitare miilor de civili din țara nimicită de războiul civil.

După o întâlnire de o oră și jumătate, în marginea summit-ului G20 din China, cei doi lideri le-au cerut șefilor diplomațiilor lor să reia curând discuțiile, cel mai probabil deja săptămâna aceasta. Obama și Putin au mai vorbit despre situația din Ucraina și despre securitatea cibernetică.

Adresându-se reporterilor, președintele Obama a spus că i-a cerut președintelui rus ca Moscova să facă mai mult pentru aplicarea acordurilor de pace de la Minsk, și că atâta vreme cât înțelegerea nu este aplicată Statele Unite vor menține sancțiunile (împotriva Rusiei și separatiștilor pro-ruși).

Obama a spus că întâlnirea cu Putin a fost „constructivă, dar nu concluzivă”, declarându-se curios dacă liderul rus, care vorbește despre cum dorește o soluție negociată în Ucraina, va tolera în continuare un „conflict de joasă intensitate constant” la granița vestică a țării sale.

Conflictul ucrainean fusese discutat mai devreme, tot pe marginea summit-ului din China, de președintele Barack Obama cu președintele Franței, François Hollande, și cu cancelarul german Angela Merkel.

Președintele american a mai spus luni că în privința siguranței cibernetice i-a spus lui Putin că speră ca toate țările capabile de atacuri cibernetice se vor comporta în mod „responsabil” și a subliniat că nu dorește „o cursă a înarmărilor în spațiul cibernetic”.

Într-o relatare din China, Associated Press amintește că în privința Siriei Statele Unite s-au arătat dornice de ajungerea grabnică la un acord, date fiind condițiile în proces rapid de înrăutățire din orașul asediat Alep. Pe de altă parte, Washingtonul nu dorește un acord care să nu funcționeze, iar cei doi lideri au folosit discuțiile de luni pentru clarificarea unor divergențe.

Conversația Obama-Putin a venit la câteva ore după ce negociatorii americani și ruși au recunoscut că o recentă rundă de discuții intense pe tema Siriei n-a adus rezultate. Secretarul de Stat american John Kerry și ministrul de externe Serghei Lavrov încearcă de mai multe săptămâni să intermedieze un acord care să limiteze ostilitățile dintre forțele regimului președintelui Bashar al-Assad și rebelii moderați sprijiniți de Statele Unite. Acordul depinde de cooperarea mai strânsă americano-rusă în combaterea grupărilor extremiste active în Siria, un lucru pe care, potrivit AP, rușii îl doresc de mult, dar față de care Statele Unite au rezerve.

Obama s-a declarat în trecut sceptic că Rusia își va respecta obligațiile din acord. Departamentul de Stat a spus că dorește un armistițiu la scară națională între armata lui Assad și rebeli, nu încă o așa-numită „oprire a ostilităților” de felul celor care au eșuat în trecut.

Întâlnirea lui Obama cu Putin vine pe fondul rolului important pe care îl joacă tema rusească în campania electorală prezidențială americană. Oficialități americane au dat vina pe serviciile de informații rusești pentru interceptarea unor comunicații ale Partidului Democrat.

Putin a negat că țara lui ar fi de vină, dar a părut bucuros de necazurile provocate candidatei democrate Hillary Clinton.

După întrevederea de luni cu Obama, Putin a spus că a avut senzația că „se înțelege” cu omologul american, iar ambii înțeleg problemele pe care le au de rezolvat, și și-a exprimat speranța că relațiile bilaterale se vor normaliza, insistând însă că pentru aceasta va fi nevoie de ridicarea sancțiunilor impuse țării sale. Putin s-a arătat mai optimist decât Obama în privința Siriei, spunând că în discuțiile lor pe această temă de astăzi „s-a făcut încă un pas înainte” și că un acord ar putea fi convenit „în zilele următoare”.

După ce s-a întâlnit duminică cu premierul britanic Theresa May, Putin și-a exprimat luni speranța că și relațiile cu Marea Britanie se vor îmbunătăți.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG