Linkuri accesibilitate

Rusia și Statele Unite anunță că ar fi aproape de o soluție de compromis pentru un acord de pace în Siria


Rusia și Statele Unite declară că sunt aproape de a găsi o soluție de compromis pentru un acord de pace în Siria, dar precizează rămân de clarificat o serie de puncte serioase de divergentă. Aflat în China, la summitul G20, președintele american Barack Obama a declarat că discuțiile cu Rusia sunt cruciale în negocierea unui acord de pace pentru Siria, dar că se așteaptă ca aceste discuții să fie foarte dificile: „Ar fi prematur să spun că am ajuns la un rezultat, dar există posibilitatea de a face progrese”, a spus Obama, care participă la ultimul său summit G20 în calitate de președinte ale Statele Unite, o poziție care, desigur, îi subminează prestanța la masa negocierilor.

Tot în marginea summitului G20, vice-ministrul de externe rus Serghei Riabkov a declarat că „nu există nici un motiv să ne temem că negocierile (privind acordul de pace în Siria) vor eșua”.
De săptămâni deja, secretarul de stat american John Kerry și ministrul de externe rus Serghei Lavrov negociază modul cum ar putea coopera Statele Unite și Rusia în Siria. O înțelegere ar putea facilita intrarea convoaielor cu ajutoare umanitare în orașele asediate din Siria, cum este Alep, și ar putea opri aviația siriană să mai bombardeze pozițiile rebelilor sirieni, care sunt sprijiniți de Statele Unite în lupta cu organizația teroristă a Statului Islamic.

XS
SM
MD
LG