Linkuri accesibilitate

Retrospectiva săptămânii politice


Începutul perioadei electorale prezidențiale și al anului școlar.

Grupul pretendenților la funcția de șef al statului a ajuns la 13, dar nu toți au făcut încă demersurile de înregistrare la Comisia Electorală Centrală. Deocamdată CEC a înregistrat grupurile de inițiativă ale primilor nouă potențiali candidați la alegerile din 30 octombrie, care trebuie să adune acum cele 15 mii de semnături de sprijin necesare înscrierii în cursă. Majoritatea celor nouă sunt sprijiniți de partide.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:05 0:00
Link direct

Directorul Agenţiei de Presă IPN, Valeriu Vasilică, se așteaptă ca în această campanie electrorală să candideze mai mulți independenți, deși, deocamdată, doar doi dintre cei nouă pretendenți anunțați oficial nu au sprijinul vreo unui partid:

Cifra de nouă candidați pentru moment nu spune foarte multe lucruri. Concurenții electorali au așteptat doar startul formal. Mă aștept să fie foarte multă lume, în special pe segmentul candidaților independenți, pentru că acest exercițiu nu l-am avut mulți ani și mai multă lume și-ar dori să participe, să exerseze. Este adevărat că independenții sunt puși în condiții inechitabile și statul nostru face lucrul acesta cu toate guvernările. În mod normal, independenții ar trebui să într-un fel privilegiați, pentru că nu au în spatele lor formațiuni gata organizate, nu au ca și partidele organizații locale, dar asta este poziția statului nostru de până acum și mă tem că atâta timp cât vor exista partide și partide majoritate la guvernare. În această situație de mare derută și de mare dezamăgire din partea electoratului, pe moment, nu există personalități nici în cadrul partidelor și nici înafara partidelor care ar putea atrage, să zic, masa critică a voturilor. Bătălia mare se va da, din punctul meu de vedere, pe plan partinic. S-ar putea ca partidele, în special cele de la guvernare, să-și dea seama că un președinte, chiar dacă ales de tot poporul, fătă prerogative, fie nu prezintă pericol pentru ele, în cazul în care este din altă tabără sau dacă este din propria tabără, va deveni unul din mecanismele unui sistem întreg deja existent. Eu cred că aceste alegeri prezidențiale au mai mult rolul unui sondaj de opinie, constituțional, dacă vreți, pentru că deruta întradevăr este mare, pentru că neclaritatea pe plan intern și pe plan extern este de asemenea foarte mare. Se pare că de la omul nostru ce cere acuma să dea un semnal, ce vrea.”

În această săptămână a fost dat startul nu doar perioadei electorale prezidențiale, dar și a unui nou an de studii. Unul care a început cu o majorare salarială a pedagogilor de 8.6%, lucru care nu schimbă situația precară din educație, este convins fostul ministru al educației, Anatol Gremalschi, director de programe în cadrul Institutului de Politici Publice:

„Acest an școlar începe exact ca și anii precedenți, fără mari schimbări de esență, cu excepția faptului că mai mulți directori au trecut prin purgatoriul concursurilor. Am rămas la același curriculum. Am rămas la aceleași manuale și, cu regret, am rămas cu același mod de gândire. Învățământul nostru nu ne face mai competitivi. În strategia educației se spunea clar, învățământul trebuie să formeze absolvenți competitivi. Cu regret, despre acest lucru nu s-a prea vorbit. Ca să vorbim despre asigurarea învățământului cu cadre didactice, în primul rând, trebuie să avem cerințe foarte clare față de ele, trebuie să avem standarde foarte clare de intrare în sistem. Cu regret, nu le avem. Prin urmare, completăm și noi golurile cu persoane care își propun serviciile, indiferent de calificarea lor.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG