Linkuri accesibilitate

Ion Sturza: „R. Moldova a semnat 19 precondiţii, trebuie să le execute pe toate, lucru pe care eu îl consider astăzi, din păcate, improbabil...”


Ion Sturza
Ion Sturza

Opiniile unui om de afaceri, fost premier al Republicii Moldova.

Finanțarea externă pentru Republica Moldova a fost întreruptă din cauza scandalului furtului din sistemul bancar. Guvernul de la Chisinău ar putea primi a doua tranșă din împrumutul românesc de 150 de milioane de euro, după ce va semna un acord cu FMI. Dar fostul premier Ion Sturza crede că acest lucru nu se va întampla în timpul apropiat.

Europa Liberă: Să vorbim despre relația pe care vrea să o aibă Republica Moldova cu Fondul Monetar Internațional și despre ce vrea FMI de la Republica Moldova. Cum înțelegeți dumneavoastră situația la zi?

Ion Sturza în studioul Europei Libere la Chișinău
Ion Sturza în studioul Europei Libere la Chișinău

Ion Sturza: „Consider că agendele sunt total diferite. FMI, după o perioadă de incertitudine și umilință, a procedat dur și a înaintat un șir de cerințe care sunt imposibil de realizat într-un timp foarte scurt.”

Europa Liberă: E vorba despre transparentizarea sistemului bancar, cine sunt acționarii în bănci și lista continuă.

Ion Sturza: „Pentru că acesta e cuiul lui Pepelea. Acesta e momentul extrem de slab al sistemului economic din Republica Moldova: sistemul financiar. Să o spunem sincer, banii FMI s-au dus pentru consolidarea sistemului financiar al Republicii Moldova, crearea rezervelor.”

Europa Liberă: Ajungeau în rezerva de stat.

Ion Sturza: „În rezerva de stat ş.a.m.d. Ele de acolo au fost pierdute de către statul nostru. Sistemul financiar rămâne extrem de vulnerabil, aceleaşi 70% de incertitudine care se transformă în cei 70% de acţionari neclari în sistemul bancar. Furtul nu a fost niciodată, propriu-zis, stopat. Şi nu numai prin lucruri banale, ca transferurile în offshore, dar prin aceleaşi credite neperformante.

Deci, ei ştiu foarte bine că acesta este cel mai slab element al sistemului economic, tehnic vorbind, dar şi politic. Pentru că acest sistem financiar corupt, delapidat cinic este şi sursa majoră a resurselor care alimentează statul corupt, statul captiv. Dacă se face ordine în sistemul bancar, nu mai sunt bani pentru a menţine sistemul politic aşa cum este configurat astăzi. Alte resurse gen „Metalferos” sau „Moldtelecom” sau deal-ul cu Şevciuk...”

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:55 0:00
Link direct

Europa Liberă: Dar se poate face ordine?

Ion Sturza: „Nu.”

Europa Liberă: Şi atunci FMI ce va întreprinde? Va accepta semnarea memorandumului cu guvernul Republicii Moldova?

Ion Sturza: „Nu va accepta. Există o cutumă, există nişte reguli, indiferent de implicarea acţionarilor majoritari pro sau contra. FMI, ca de obicei, şi-a respectat regulile sale interne. Şi dacă Republica Moldova a semnat cele 19 precondiţii, trebuie să le execute pe toate, una ca una. Nu ştiu ce poate se să întâmple, ce influenţă poate fi la bordul FMI ca să se întâmple altceva, lucru pe care eu îl consider astăzi, din păcate, improbabil. Improbabil ca termen, ca implicare a deciziilor care ar fi trebuit luate.”

Europa Liberă: Prima tranşă din creditul pe care s-a oferit România să-l dea Republicii Moldova – 60 de milioane de euro din 150 de milioane – au şi venit la Chişinău, urmând ca după semnarea acordului cu FMI să vină şi restul banilor din partea României. Va veni cealaltă sumă de bani, de asistenţă?

Ion Sturza: „Pentru prima tranşă nu au fost condiţii rigide, a fost doar semnarea unei scrisori de intenţie. Ceea ce s-a întâmplat şi, tehnic vorbind, lucrurile s-au întâmplat.”

Europa Liberă: A fost ales un guvernator.

Ion Sturza: „Mai multe acolo au fost, dar cel mai important să fi fost o foaie de parcurs semnată între guvernul Moldovei şi FMI, lucru care s-a întâmplat şi au fost disbursate. Deci, aici lucrurile sunt absolut clare. A doua tranşă va veni doar în condiţiile când va fi semnat un acord şi aprobat de bord. Deci, aici iarăşi lucrurile sunt absolut clare, în caz dacă nu va fi înaintat acest program la sfârşitul lui septembrie, şi va fi amânat pentru noiembrie sau spre sfârşitul anului, respectiv, şi disbursarea banilor de la FMI va fi amânată până nu se va întâmpla.”

Europa Liberă: Se va descurca Republica Moldova fără asistenţă financiară din afară?

Ion Sturza: „Greu. Deficitul real care se contura la începutul anului şi care rămâne o cifră şi astăzi reală este de aproximativ patru miliarde de lei. Ea parţial a fost acoperită de aceste 60 de milioane, în plus un miliard 500 de mii a fost împrumutat de la piaţa internă. Deci, mai rămâne de mobilizat vreun miliard-un miliard şi jumătate, care nu are acoperire din veniturile curente. Posibil că aceasta se poate face şi din noi împrumuturi din sistemul bancar, care are lichidităţi, dar nu există o cerere de credite, dar aceasta e o viziune de scurt timp, nicidecum nu poţi să o consideri o viziune de strategie de long term.”

Europa Liberă: Vine iarna, bani vor trebui şi mai mulţi decât au trebuit până acum.

Ion Sturza: „Adevărul e că, da, iarna veniturile se reduc şi cheltuielile cresc. Dar vom supravieţui. Întotdeauna te miri de elasticitatea sistemului care e capabil să înghită noi şi noi intemperii.”

XS
SM
MD
LG