Linkuri accesibilitate

Astăzi în Moldova și în lume


Agenda principalelor eveinimente anunțate ale zilei

În Moldova este aniversata Ziua Limbii Române, cum o numesc unii iar altii... numai Ziua Limbii, o sarbatoare care a cunoscut mai multe denumiri, de când a inceput sa fie sarbatorita în 1990.

La 27 august 1989, Marea Adunare Nationala a cerut declararea limbii române ca limba de stat a republicii Sovietice Socialiste Moldoveneşti.

Sovietul suprem a fost obligat - si prin presiunea strazii - ca la 31 august sa adopte limba română ca limba de stat si trecerea la alfabetul latin, iar 31 august devine sarbatoare natioanala si de celebrare a limbii române.

In 1994 însă, denumirea sarbatorii e modificată de guvernul agrarian în Ziua Limbii, deoarece in Constitutia Moldovei, la punctul 13, limba de stat oficiala a Moldovei apare a fi limba moldoveanesca, limba inexistentă, potrivit lingvistilor.

Sarbatoarea limbii române este adoptata de mai multe comunitati ale romanilor din diaspora, fiind un prilej pentru organizarea de concerte si activitati culturale.

La Chisinau, presedintele Moldovei Nicolae Timofti va tine în aceasta dimineaţă o prelegere la Academia de stiinte, intitulata Limba română, politica şi statul de drept”, preşedintele Parlamentului Andrian Candu va depune flori la monumental lui Stefan cel Mare si sfint si la busturile scriitorilor romani de pe aleea clasicilor din Gradina Publică.

Seara, in Piata Marii Adunari Nationale va avea loc un mare concert.

La Cahul, Institutul Eudoxiu Hurmuzachi în parteneriat cu primaria din Cahul şi consulatul României de la Cahul organizeaza mai multe activitati culturale conscacrate limbii române.

La prinz, Partidul Actiune si Solidaritate si Partidul Platforma Demnitate şi Adevăr vor depune la Comisia Electorală Centrală documentele necesare pentru înregistrarea grupului de inițiativă în susținerea candidatilor lor la funcția de Președinte al Republicii Moldova, Maia Sandu, respectiv Andrei Năstase .

Socialistii, Liberalii si Democratii au anuntate sedinte ale conducerilor lor pentru desemnarea candidatilor lor la alegerile prezidenţiale din 30 octombrie.

Pe plan internațional, Kirghistanul serbeaza în 31 augustt independenta.

Presedintele Rusiei, Vladimir Putin se va afla la Antalia in Turcia.

Cancelara Germaniei, Angela Merkel, are pe agenda o intrevedere in Italia cu premierul Matteo Renzi.

La Veneţia începe Festivalul international al filmului, care va dura pina în10 septembrie.

XS
SM
MD
LG