Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: portalul Sănătate Info


Invtitata de astăzi este Parascovia Rogate.

„Pe Sănătate INFO aflați despre rezultatele unui concurs de proiecte de cercetare, organizat de către AȘM și Autoritatea Națională pentru Cercetare Științifică și Inovare din România, în perioada 1-31 martie 2016. Dintre cele 268 de proiecte depuse în domeniul agriculturii, tehnologiilor, științei, produselor și serviciilor, din domeniul sănătății - șase au fost alese câștigătoare.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:30 0:00
Link direct

Este vorba despre proiecte în domeniul tratamentului copiilor cu hipoacuzie, fertilizării în vitro, combaterii fumatului, terapia cancerului, dar și pentru cercetarea genetică în dezvoltarea a copilului. Mai exact, aceste proiecte au acumulat media cea mai înaltă dint totalul de 63 de proiecte în domeniul sănătății și respectiv în curând urmează să fie finanțate.

Cel mai mare eșec ai celor 25 de ani ai sistemului de sănătate din Moldova, este exodul cadrelor medicale. Cel puțin, de această părere este Rodica Rusu-Gramma, specialist în etica medicală. Femeia susține că specialiștii buni, care ar fi putut îmbunătăți sănătatea populației noastre au plecat din țară, unii chiar pentru totdeauna. Iar aceasta este o pierdere care se simte la nivel național. De asemenea, specialista susține că în 25 de ani s-au învechit multe echipamente, în special în instituțiile medicale raionale, iar altele în loc nu au fost procurate.

Tot pe Sănătate INFO citiți și opinia Larisei Catrinici, fost ministru al sănătății, despre cei 25 de ani ai sistemului de sănătate. Aceasta crede că dacă s-ar face o totalizare a proiectelor reușite în Moldova, sistemul de sănătate ar avea cele mai multe. Cel puțin noi am reușit să păstrăm și să dezvoltăm o școală puternică – școala de medicină, care acum e o instituție recunoscută la nivel internațional. Și totuși, pot zice că astăzi puțină lume ar fi mulțumită de ceea ce se întâmplă în sistem, și dintre cei care beneficiază de servicii medicale, și dintre cei care lucrează în domeniu, spune specialista. Catrinici adaugă că sistemul de sănătate are mereu nevoie de perfecționare și de investiții. Însă deși se investește în sistem, nu este cu cine lucra, deoarece mulți specialiști pleacă.”

[Transcriere: Nicu Gușan]

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

XS
SM
MD
LG