Linkuri accesibilitate

Agricultura moldovenească: banii românești au intrat


Guvernul de la Chișinău a reuşit să lichideze o restanţă de 43 de milioane de lei datorită împrumutului de la București.

Autoritățile de la Chișinău responsabile cu agricultura spun că le-au plătit în sfârșit fermierilor moldoveni toate compensațiile promise încă în 2014 pentru pierderile suferite din cauza embargourilor rusești. Restanțele de câteva zeci de milioane de lei la plata compensațiilor au fost lichidate, dar mulți agricultori se mai află încă în așteptarea subvențiilor pentru anul trecut. Relatează Alla Ceapai.

Andrei Duca, fermier din Rezina, spune că după aproape doi ani de aşteptare îşi pierduse speranţa că statul îi va compensa pierderile de aproape 200 de mii de lei.

„Nici nu mai speram că o să-i primim, ne împăcasem deja cu gândul că nu vin, mai ales că banii deja s-au devalorizat, nu mai sunt ceea ce a fost în 2014. Cheltuielile sunt mult peste. Dar cu criza asta când producţia stă pe deal şi nu ai cui să o vinzi, preţurile sunt joase, totuşi sunt bineveniţi aceşti bani.”

Andrei Duca se numără printre cei 109 producători de fructe cărora statul încă le mai datorează compensaţii pentru pierderile pricinuite de embargoul rusesc.

Guvernul a reuşit să lichideze restanţa de 43 de milioane de lei datorită împrumutul românesc. La o zi după ce Bucureştiul a debursat prima tranşă de 60 de milioane de euro, toate conturile bugetare au fost umplute, a anunţat ministerul finanţelor de la Chișinău.

Compensațiile au fost alocate din fondul de subvenționare pentru acest an, de 900 de milioane de lei.

Tot din acest fond ar urma să fie achitată şi restanţa de 120 de milioane de lei la subvenţiile pentru 2015.

Dispoziţiile de plată au fost deja perfectate, dar nu se ştie deocamdată când vor ajunge banii în conturile agricultorilor, ne-a spus directorul Agenţiei de Intervenţii şi Plăţi în Agricultură, Nicolae Ciubuc:

„Banii au fost contractaţi, iar dispoziţiile de plată au fost trimise la trezoreria de stat. Aşteptăm să fie transferate. De obicei durează vreo 30 de zile, dar acum nu ştiu, nu am reuşit să concretizăm cu Ministerul Finanţelor să vedem când urmează ei să achite.”

Nicolae Ciubuc speră că pe parcursul lunii septembrie restanţele vor fi achitate cel puţin parţial.

Preşedintele Uniunii Producătorilor Agricoli Uniagroprotect, Alexandru Slusari, aminteşte că şi anul trecut restanţele la subvenţii au fost achitate cu o întârziere de aproape un an.

„Nu trebuie să uităm că subvenţiile se oferă după realizarea investiţiilor. Mai întâi faci cheltuielile şi apoi aştepţi bani de la stat. În situaţia când nu ştii când exact o să vină banii de la stat nu poţi să-ţi planifici afacerea. Crezi că peste o lună, două o să primeşti bani, dar ei nu vin nici peste jumătate de an. Sectorul şi aşa este decapitalizat, iar în situaţia în care întârzie şi subvențiile fermierii sunt foarte afectaţi.”

Reţinerea plăţilor de la stat face şi mai dificilă situaţia agricultorilor, care se văd nevoiţi acum să-şi vândă prea ieftin roada bogată din acest an, spune Slusari.

Previous Next

XS
SM
MD
LG