Linkuri accesibilitate

Negocierile pentru un Parteneriat Transatlantic între UE și SUA sub semnul întrebării


Ministrul german al economiei Sigmar Gabriel
Ministrul german al economiei Sigmar Gabriel

Frank Walter Steinmeier: diviziunea pe tema acordului din interiorul guvernării germane este reală, iar UE și Statele Unite sunt „departe” de convenirea unor „standarde și proceduri necesare”.

Acordul comercial care ar urma să creeze cea mai mare zonă de liber-schimb a lumii, cel dintre UE și Statele Unite, pare să fie în pericol. La interval de numai două zile, oficiali din Germania și Franța au semnalat că negocierile stagnează. De la Washington și Bruxelles se aud însă voci care spun că pesimismul este exagerat, iar acordul cunoscut sub acronimul englezesc TTIP se află pe calea cea bună.

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Margaritis Schinas, a spus luni că deși tratativele comerciale iau în general mult timp, Bruxelles-ul face progrese „constante” în negocierile cu Statele Unite pe tema Parteneriatului Transatlantic de Comerț și Investiții. Schinas a mai spus că negocierile intră „într-o fază crucială”.

Oficialul de la Bruxelles a făcut aceste precizări la o zi după ce vice-cancelarul german, ministrul economiei Sigmar Gabriel făcuse la Berlin, la o conferință de presă, una din cele mai sumbre aprecieri publice ale stadiului negocierilor transatlantice.

„În opinia mea, negocierile cu Statele Unite au eșuat, de fapt, chiar dacă nimeni nu recunoaște acest lucru”, a spus Sigmar Gabriel.

Declarația social-democratului Gabriel a fost urmată de o avalanșă de dezmințiri, inclusiv din partea propriului guvern. Purtătorul de cuvânt al cancelarului conservator Angela Merkel, Steffen Seibert, este citat de AP cu declarația că deși sunt dezacorduri între europeni și americani în unele privințe, discuțiile nu sunt nici pe departe încheiate sau abandonate.

Principalul negociator al acordului din partea Bruxelles-ului, Ignacio Garcia Bercero, a insistat și el că viziunea lui Gabriel este neîntemeiată și a glumit amintindu-i redactorului AP spusele lui Mark Twain cum că știrile despre moartea sa sunt „mult exagerate”.

Iar revista germană Der Spiegel a publicat replica ministrului american al comerțului, Michael Froman, care a spus că „negocierile fac progrese continue”.

Pesimistul Gabriel a fost criticat aspru de șeful industriașilor germani, Ulrich Grillo, care a spus că remarcile vicecancelarului social-democrat sunt „uimitoare”, mai ales că vin în timp ce negocierile continuă.

Numai că după toate aceste încercări de a calma spiritele, marți a venit o nouă „bombă”, de la Paris, unde ministrul francez al comerțului, Matthias Fekl, a spus că negocierile asupra Parteneriatului Transatlantic ar trebui suspendate în formula actuală și luate de la capăt într-o nouă abordare. Ministrul francez a spus că el însuși va propune aceasta la reuniunea miniștrilor comerțului din UE din 22 septembrie, de la Bratislava. Fekl a mai spus că în forma actuală negocierile ar fi excesiv de favorabile americanilor, despre care a spus că nu lasă europenilor decât „fărâmituri”.

Tot marți, ministrul de externe german, Frank Walter Steinmeier, a semnalat că diviziunea pe tema acordului cu americanii din interiorul guvernării germane este reală, spunând că UE și Statele Unite sunt „departe” de convenirea unor „standarde și proceduri necesare”.

Agențiile de presă scriu că dacă în privința viitorului negocierilor lucrurile sunt neclare, este limpede că sunt divergențe. Trei ani de negocieri – scrie Reuters – n-au reușit să reducă marile diferențe de opinie, inclusiv în ce privește siguranța alimentară și protecția mediului, iar criticii spun că acordul va da prea multă putere companiilor supra- sau multinaționale, în dauna consumatorilor și a muncitorilor.

Suporterii pactului spun că va aduce beneficii economice pe ambele țărmuri ale Atlanticului. „Ar fi mai bine pentru toată lumea să cădem de acord”, a spus în replică la declarațiile lui Gabriel ministrul de externe din Lituania, Linas Linkevicius, adăugând că acordul va crea slujbe noi în țările semnatare.

Agențiile de presă scriu că soarta acordului transatlantic a fost complicată și mai mult de Brexit, votul britanic pentru ieșirea din UE, și este probabil ca negocierile să fie suspendate cel puțin până după alegerile din Statele Unite și după cele de la anul din Germania și Franța.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG