Linkuri accesibilitate

„O generaţie plină de isteriile politicienilor...” (Doru Petruți/blog)


Reacţii la declarațiile făcute la Chișinău de ambasadorul Statelor Unite (P. Bogatu/Ziarul Național).

Presa continua să înregistreze reacţii la declarațiile făcute la Chișinău de ambasadorul Statelor Unite, James Pettit, care într-un interviu la televiziunea publică Moldova1 și-a exprimat opinia că unirea Moldovei cu România în vederea intrării în UE nu ar fi o alegere practică și că Moldova, ca stat, are specificul ei, inclusiv caracterul multietnic și o regiune separatistă, toate acestea diferențiind-o de țara vecină. Portalul românesc HotNews.ro îl citează pe Secretarul General adjunct al NATO, Alexander Vershbow. Demnitarul NATO a spus, la București, într-o conferință de presă, că Republica Moldova şi România „sunt state suverane”, dar că cele două țări „au legături istorice de multă vreme” și concluzia este că „fiecare din acestea trebuie să fie singurul factor determinant al propriului său destin”.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:07 0:00
Link direct

Ministrul român de Externe, Lazar Comănescu, este citat spunând că „România a fost prima țară care a recunoscut independenta Republicii Moldova și a fost țara care susține și va continua să susțină ferm procesele de reforma, de consolidare statală a Republicii Moldova, pentru apropierea Republicii Moldova ca stat integru și independent.”

Într-un editorial publicat pe site-ul „Ziarul Național”, comentatorul politic Petru Bogatu scrie că are certitudinea că ambasadorul SUA, James Pettit, a făcut „nefericitele declarații” pe propria-i răspundere, iar acum nu ştie pe unde să-şi scoată cămaşa. „[…] Mai mult decât atât. Bănuiesc că este deja admonestat de Departamentul de Stat care l-a trimis la Chişinău să prevină eventuale cutremure politice, nu să facă tumbe riscante”, opinează Petru Bogatu.

Ziarul de Gardă” înserează explicaţiile interpretului Pasha Parfeni, cel care la concertul dedicat Zilei Independenței a ieșit pe scena din Piața Marii Adunări Naționale (PMAN) îmbrăcat într-un tricou cu inscripția #NuPlaha. „Înainte să ies eu, în principiu, m-am gândit la tot ce aș vrea să spun și acum ceva adăugător poate fi deja prea mult. Cred că a fost destul de clar. Vreau să trăim într-o societate mai deșteaptă, fără corupție, fără oligarhi. Ceea ce am făcut eu ar fi doar începutul”, afirmă Pasha Parfeni. Totodată, interpretul spune că nu se teme de eventuale urmări negative asupra carierei sale după această ieșire. „Deja cum o fi. Vom vedea ce va urma. Nu am griji, nu am frică. După reacția pozitivă a oamenilor eu mă simt liniștit pentru că știu că ceea ce am făcut este important pentru multă lume”, a declarat Pasha Parfeni pentru jurnaliştii de la „Ziarul de Gardă”.

„Atâtea milioane de lei, atâta planificare pentru o sărbătoare din carton pe care au încercat să şi-o facă - distruse printr-un singur tricou,” reia presa opinia referitoare la gestul interpretului a fostului consilier guvernamental Dumitru Alaiba. „Destul de frumos, totuşi a văzut toata ţara la Moldova-1 tricoul #NuPlaha”, scrie el şi continuă: „Oricine e binevenit sa o facă, haotic, necoordonat, fără un "centru de comanda". Ei au centru. Şi la ce îi ajută?”

Vitali Andrievski analizează într-un articol publicat pe portalul de expresie rusă AVA.MD „plusurile și minusurile” actualei guvernări a Republicii Moldova. A reușit să oprească colapsul economic, să deblocheze relațiile cu UE şi România, a activizat contactele cu SUA și a progresat în relațiile cu Rusia - acestea ar fi progresele. La insuccese, Andrievski trece faptul că guvernarea n-a reușit să elaboreze și să pună în aplicare un sistem eficient de apreciere a ministerelor, agențiilor guvernamentale, primăriilor ș.a., iar criticile premierului Pavel Filip la adresa unor asemenea structuri arată că […] conducerea țării recunoaște că există probleme în acest sens. Referindu-se la opoziție, Vitali Andrievski scrie că aceasta nu ar avea politici care ar fi mai eficiente decât ale puterii.

Portalul de expresie rusă „NewsMaker” îl citează pe cunoscutul avocat rus Ilia Novikov, care a anunțat pe pagina sa de Facebook că îi va apăra interesele omului de afaceri Veaceslav Platon în cazul extrădării în RM. Ilia Novikov, care a apărat interesele pilotului ucrainean Nadejda Savcenko, a scris că, din informațiile pe care le deține, Platon ar putea fi extrădat din Ucraina în RM chiar azi (29 august). Avocatul a scris că extrădarea poate fi posibilă numai dacă Ucraina nu-l va recunoaște pe Platon cetățean ucrainean, organele de anchetă de la Kiev afirmând că pașaportul acestuia care datează cu 2002 este fals. Novikov este de părere că cetățenia nu este determinată „de un pașaport de hârtie”, ci motivația dobândirii acesteia în 1992. „[…] Acesta este un test pentru statul ucrainean față de angajamentele sale. Niciodată, un cetățean ucrainean bun sau rău nu a fost extrădat”, a scris avocatul rus.

Sociologul Doru Petruţi publică pe blogul său un articol în care vorbeşte despre isterie ca principala caracteristică a cetăţenilor Republicii Moldova la 25 de ani de independenţă. Isteria socială a devenit un fenomen de masă în Republica Moldova, crede sociologul. „Isteriile de masă sunt evenimente foarte scurte, ce escaladează şi trec repede. La noi durează şi ne simţim rău cînd cineva nu ne mai isterizează cu ceva”, scrie sociologul şi continuă: „E o generaţie plină de isteriile politicienilor. De cele mai multe ori, aceşti politicieni nu şi-au aparţinut lor şi nu au reuşit nici măcar să-şi lămurească cetăţenii ce limbă vorbesc. Dar, au reuşit să ne isterizeze. Şi azi fac la fel, inclusiv sau mai ales şi cei din opoziţie. Ca şi în trecut”, scrie Petruţi. La părerea sa, cel mai mare pericol pentru Republica Moldova sunt oamenii ei, motiv pentru care cineva ar trebui „să ne apere de noi, de dependenţa de isterii”.

XS
SM
MD
LG