Linkuri accesibilitate

Igor Boțan: „O campanie echitabilă nu poate avea loc fiindcă 80-90% din spaţiul mediatic este controlat de o singură structură”


Igor Boțan
Igor Boțan

În ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale, opinii în dialog.

Europa Liberă: Comisia Electorală Centrală anunţă cu mândrie că în acest an îi pune în condiţii egale pe viitorii candidaţi la funcţia de preşedinte. În acelaşi timp, vedem că propaganda electorală în diverse forme, unele mai ascunse, altele mai pe faţă, a început mult înainte de a se da startul oficial. De aici rezultă întrebarea, cum se pot contabiliza sloturile publicitare şi apariţiile preelectorale, astfel încât, de bună seamă, la final să se spună că toată lumea a avut condiţii egale?

Igor Boţan: „Nu poate fi vorba despre condiţii egale în Republica Moldova actualmente într-o campanie electorală. Putem să-l cităm pe ex-preşedintele Voronin, care spune că deja alegerile sunt fraudate, pornind de la ceea ce se întâmplă pe scena politică, cumpărarea la pachet şi cu bucata a deputaţilor şi, mai ales, dacă e vorba despre alegeri, a primarilor şi consilierilor pentru simplul fapt că primarii şi consilierii participă la constituirea organelor electorale la nivel de comunitate, localitate. Un şir de lucruri există, ele se văd şi sunt menţionate într-un raport preliminar al OSCE.”

Europa Liberă: Dar ceea ce se poate reglementa formal, cum ar fi timpii de antenă, sau faptul că oficial toţi intră în cursă atunci când sunt înregistraţi oficial, totuşi, e un progres legislativ sau nu?

Igor Boţan: „Nu este vorba despre progres legislativ. Dimpotrivă, acum aproximativ 20 de ani, când a fost adoptat Codul Electoral, partea generală a Codului Electoral avea sarcina să standardizeze toate procedurile. În partea generală, articolul 47, se spune foarte clar că campania electorală a fiecărui concurent începe imediat după înregistrare. Noi vedem că s-a adoptat Titlul IV, referitor la alegerea şefului statului, care conţine o abatere de la această normă generală, şi anume în cadrul alegerilor prezidenţiale campania concurenţilor începe după înregistrarea tuturor candidaţilor. Deci, cei care sunt mai abili şi-au înregistrat candidaturile, trebuie să aştepte până toţi ceilalţi, care cu greu adună semnăturile pentru înregistrarea candidaturii, trebuie să stea în expectativă.”

Europa Liberă: Aceasta ca şi cum toţi motocicliştii stau în start, cu motoarele pornite şi îl aşteaptă pe ultimul care va fi venind.

Igor Boţan: „Exact. Problema e de ce a fost nevoie de această abatere de la principiile generale ale Codului Electoral? Care este sensul unui Cod Electoral adoptat şi argumentat acum 20 de ani de zile, dacă acum, pe neprins de veste, guvernanţii hotărăsc că pe toţi trebuie să-i pună în condiţii egale şi să aibă posibilitatea de a face campanie doar o lună de zile? Pe când noi ştim, că partidul de guvernământ şi-a început campania demult. Să ne amintim de „Paşte pentru fiecare”, campanie anunţată de Partidul Democrat, campanie în 900 de localităţi, cu stafuri, cu bani, cu cadouri electorale.”

Europa Liberă: Dar nu s-a asociat cu un nume. Nu puteţi spune că a fost un candidat anume.

Igor Boţan: „Această campanie s-a desfăşurat sub logoul Partidului Democrat.”

Europa Liberă: Dar formal nu exista un nume de candidat.

Igor Boţan: „Dar nu este vorba despre nume, este vorba despre formaţiune, pentru că formaţiunea îşi va înainta candidatul.”

Europa Liberă: Dar în acelaşi timp, alţi candidaţi care şi-au anunţat intenţia că vor candida fără ca să aibă susţinere şi ei profită de această incertitudine legislativă.

Igor Boţan: „Dar nu e vorba de incertitudine legislativă. Pentru că ne amintim, acelaşi Vladimir Voronin, ex-preşedinte, care spunea că partidul lui începe campania electorală a doua zi după câştigarea alegerilor. Deci, este o metaforă, partidele trebuie să fie vizibile. Problema e cum sunt vizibile, dacă avem partide coordonatorii cărora controlează 80-90% din mass-media, dacă avem partide ale oamenilor bogaţi care fac donaţii pentru partide de două ori mai mari decât salariul anual oficial.”

Europa Liberă: Deci, sugeraţi dumneavoastră că, în principiu, o campanie echitabilă şi cinstită este imposibilă?

Igor Boţan: „Ea este imposibilă pentru că resursele sunt în mâinile unui singur partid.”

Europa Liberă: Domnule Boţan, să vă întreb ceva principial. Aţi pomenit experienţa de 20 de ani de căutare de modele electorale. Dorin Tudoran a venit, în premieră, şi încerca să-i înveţe pe cetăţenii moldoveni că democraţia nu creşte în copac. De atunci un candidat onest, care ştie să aplice urechea la doleanţele poporului are şanse fără maşinărie, fără bani sau nu? Vă întreb de ce? Pentru că în sondaje vedem nemulţumirea ajunsă la cote maxim, prin urmare, oamenii aceştia nemulţumiţi de ceea ce se întâmplă, de direcţia în care merge Republica Moldova, în mod natural, sunt acel eşantion care trebuie să voteze un candidat onest, care nu va face risipă de bani pentru billboard-uri, pentru publicitate electorală la televizor, ci ar fi suficient să spună: „Iată, eu sunt candidatul de alternativă”. Poate câştiga un asemenea candidat pe un asemenea teren fără cheltuială? Sau deja publicul este atât de drogat şi alintat încât are nevoie de stimulenţi financiari?

Igor Boţan: „În principiu, poate. De fapt, nu poate. Pentru că un candidat onest, cum spuneţi dumneavoastră, fără cheltuieli aiurea pe tot felul de billboard-uri ş.a.m.d., pur şi simplu, nu va avea acces la cetăţean. Nu va avea acces la cetăţean, pentru că 80-90% din spaţiul mediatic este controlat de o singură structură, să zicem aşa, politică.”

Europa Liberă: Adică nu se poate strecura prin hăţişul acesta.

Igor Boţan: „Sigur că nu se poate. Dumneavoastră uitaţi-vă, coordonatorul acestei guvernări controlează patru televiziuni cu acoperire naţională. Dacă vă uitaţi cum a fost reflectată Ziua Independenţei, vedeţi că acelaşi mesaj, cu acelaşi text, a fost la toate cele patru televiziuni. Deci, ei şi aici fac economii şi nici nu se mai sinchisesc să facă o deosebire între o televiziune sau alta. Noi vedem că este maşinărie. De ce a fost limitat spaţiul pentru agitaţie electorală? Din simplul motiv că într-o lună de zile, practic, dacă vor fi înregistraţi zece candidaţi nu vor putea să fie pe picior de egalitate cu cei care sunt actualmente la guvernare.

Există o altă problemă, dar ea este o problemă naturală, cei care acum sunt la guvernare sunt cu imaginea şifonată şi ei au nevoie de extra timp pentru propagandă pentru a încerca să-şi recupereze imaginea şifonată odată cu furtul miliardului şi toate scandalurile pe care le-am avut în ultimii şapte ani de zile. Dar acesta este un proces pe care ei singuri l-au generat, l-au susţinut pentru a deveni super de bogaţi, pentru a deveni partidul celor mai bogaţi oameni. Am menţionat, cum e posibil ca un demnitar public să facă donaţie pentru partidul de guvernământ de două ori mai mare decât salariul pe care l-a primit pentru perioada în care a făcut donaţia.”

Europa Liberă: Poate a găsit o comoară...

Igor Boţan: „Da, poate a găsit o comoară. Şi toţi cei o mie care au făcut donaţii. De ce încalcă prevederile legii şi reglementările care spun că dacă suma de donaţii este mai mare, de exemplu, şase mii de lei, trebuie să se facă prin transfer bancar?”

Europa Liberă: Domnule Boţan, dar peste tot campaniile costă scump. Dovadă este, de exemplu, cea mai recentă campanie prezidenţială în Statele Unite ale Americii.

Igor Boţan: „Da. Dar să nu comparăm Statele Unite ale Americii cu Republica Moldova.”

Europa Liberă: Nu. Dar peste tot e scump, deja e scump. Se poate reveni la o campanie modestă şi eficientă?

Igor Boţan: „Eu nu cred că e posibil. Pentru că actorii deja sunt, îi ştim care sunt, ei nu pot să facă campanie onestă şi cinstită.”

Europa Liberă: Eu nu zic acum.

Igor Boţan: „În general, se poate.”

Europa Liberă: Poate în vremuri mai bune, când legislatorii vor interzice billboard-urile şi publicitatea politică.

Igor Boţan: „Da. Dumneavoastră l-aţi citat pe domnul Dorin Tudoran, dar domnul Dorin Tudoran în dezbateri publici mai afirma încă un lucru – pentru a câştiga alegerile e nevoie de trei lucruri: de bani, de bani şi de bani. Deci, evident, pentru organizarea partidului e nevoie de bani, pentru campanie electorală, publicitate e nevoie de bani, resursele administrative pe care le au partidele de la guvernare de asemenea costă.”

Europa Liberă: Şi dacă toţi banii aceştia care se cheltuie, pur şi simplu, s-ar împărţi câte un leu la oamenii nevoiaşi nu ar fi mai simplu?

Igor Boţan: „Dimpotrivă, din bugetul de stat acum se iau bani şi se dau acestor partide care au adus ţara noastră la sapă de lemn. Şi aceasta îi face pe oameni să fie revoltaţi.”

Europa Liberă: Ne dăm cu stângul în dreptul.

Igor Boţan: „Da, ne dăm cu stângul în dreptul. Dar aceasta e situaţia şi trebuie să ne gândim la calitatea noastră de cetăţeni, de ce cei care ne-au decepţionat în ultimii şapte ani de zile sunt atât de bogaţi şi atât de influenţi, iar cei care încearcă să le facă concurenţă sunt marginalizaţi?”

Europa Liberă: Ruşii spun: „Если вы такие умные, то почему вы такие бедные?”

Igor Boţan: „Exact. Nu doar ruşii spun, aceasta spun şi americanii. Dar aceasta e situaţia, trebuie să trecem, trebuie să fim un fel de filosofi stoici, care să trecem cu demnitate prin astfel de situaţii şi să ne recuperăm calitatea noastră de buni cetăţeni şi să impunem bună guvernare.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG