Linkuri accesibilitate

Reacții la aniversarea celor 25 de ani de independență la Chișnău (Victor Ciobanu/Ziarul Național)


Principalele amenințări la adresa securității naționale: „Riscul declanșării unui război hibrid, imixtiunea din exterior în politica internă a Republicii Moldova prin finanțarea partidelor politice și controlul asupra mass-media autohtonă...” (Virgia Nica/MoldNova.eu).

Modul în care s-a desfășurat marcarea celor 25 de ani de independență în centrul capitalei a născut mai multe reacții și în presă. Editorialistul Victor Ciobanu scrie în Ziarul Naționalsărbătoarea a fost doar pentru câteva sute de oameni. Autorul menționează că „deși de la tribună moderatorul vorbea despre o horă mare, pentru toată țara, în afară de oficiali și dansatori nu se vedea nimeni în Piața Marii Adunări Naționale”. Piața, mai scrie editorialistului, a fost „îngrădită de jur-împrejur cu un gard păzit de trei cordoane de poliţişti ca pe timpurile URSS-ului”. În opinia lui Victor Ciobanu, ceea ce a fost în piață, este rupt exact de pe timpurile Uniunii Sovietice. Dansuri și muzică, popor fericit, dar doar la televizor.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:50 0:00
Link direct

Și Vitalie Călugăreanu scrie pentru DW că autoritățile „au organizat o paradă militară din bani publici, dar la care au avut acces doar oficialii și dansatorii”. Jurnalistul crede că în așa fel autoritățile s-au asigurat că nu vor fi huiduite de cetățeni. În materialul său, Vitalie Călugăreanu trece în revistă mai multe incidente care au avut loc, printre care și interzicerea accesului unor semnatari ai Declarației de Independență la monumentul Ștefan cel Mare și Sfânt, unde au vrut să depună flori. Sunt citate și opiniile reprezentanților guvernării. Andrian Candu, președintele Parlamentului, a declarat de pe scenă că nu înțelege cum cineva poate să protesteze atunci când se intonează imnul. Iar Ministrul Apărării, Anatol Șalaru, a sugerat că protestele au fost organizate de Moscova, se mai arată în articolul semnat de Vitalie Călugăreanu.

Portalul mold-street.com publică un material, semnat de Stanislav Madan, care scrie că „25 de ani de independență, au fost un fiasco economic”. Economia Republicii Moldova continuă să se afle într-o tranziție cronică. „Imediat după independență, complexul industrial a fost deconectat de la sistemul sovietic, de care era dependent”, iar cadrul instituțional, care era unui sovietic, a fost pus în fața provocării de a implementa o economie de piață. Asta a presupus și programul privatizărilor în masă, de pe urma căruia „doar un grup restrâns de persoane s-a îmbogățit fabulos”, notează Stanislav Madan. Autorul mai scrie despre incapacitatea statului de a atrage investiții, dar și despre furtul miliardului care „a aruncat Moldova cu mulți ani în urmă”.

Dar se pare că nu doar economia este o problemă pentru Republica Moldova, după cei 25 de ani de independență, dar și legile. Pe portalul tribuna.md, Dumitru Spătaru scrie că poporul ar trebui să aibă dreptul nu doar să aleagă Parlamentul, dar și să poată iniția dizolvarea acestuia. „ Cetăţenii pot iniţia demiterea oricărui primar şi chiar a Preşedintelui ţării, dar de Parlament nu se pot atinge. Cu alte cuvinte, Parlamentul a limitat la maximum posibilităţile de a fi dizolvat. Legislativul s-a autodeclarat un fel de vacă sfîntă şi nu permite nimănui să atenteze la comoditatea deputaţilor”. Autorul crede că, mai alex în contextul în care „avem un Parlament care nu este expresia voinţei exprimate la ultimele alegeri parlamentare”, cetățenii ar trebui să poată să inițieze dizolvarea legislativului, lucru omis însă de Constituție și Codul Electoral, mai scrie Dumitru Spătaru.

„Riscul declanșării unui război hibrid, imixtiunea din exterior în politica internă a Republicii Moldova prin finanțarea partidelor politice și controlul asupra mass-media autohtonă, dar și presiunile politice din partea Rusiei prin susținerea deschisă a regimului separatist de la Tiraspol”, sunt printre principalele amenințări la adresa securității naționale, scrie Virginia Nica pentru MoldNova.eu. „Prin urmare, pentru a se apăra de aceste riscuri și pericole, guvernarea de la Chișinău vede salvarea în NATO și Uniunea Europeană”, mai scrie autoarea, făcând referire la Strategia securității naționale. Totuși, politologul din cadrul Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale Viitorul, Veaceslav Berbeca, spune însă că eficiența documentului va depinde de acțiunile autorităților.

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

XS
SM
MD
LG