Linkuri accesibilitate

Sondaj IMAS: cum s-a reajustat scena politică înainte de prezidențiale?


Campania electorală din noiembrie 2014
Campania electorală din noiembrie 2014

Un sondaj de opinie proaspăt sugerează că Partidul Democrat aproape și-a dublat popularitatea în ultima jumătate de an de când conduce guvernul, trecând de 9 % în opțiunile de vot. În rândurile opoziției de stânga, arată sondajul IMAS dat publicității astăzi, a urcat Partidul Socialiștilor, în timp ce Partidului Nostru este în descreștere. Pe dreapta, a câștigat popularitate Partidul PAS al Maiei Sandu, în timp ce partidul lui Andrei Năstase Platforma DA a pierdut teren. Aceasta este o evoluție interesantă și în vederea alegerilor prezidențiale, pentru că cei doi lideri, Sandu și Năstase, au spus că vor decide tocmai în funcție de sondaje care dintre ei va candida la președinție și care se va retrage.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:16 0:00
Link direct

La două luni înainte de alegerile prezidențiale, sondajul IMAS arată că aproape jumătate dintre cetățenii cu drept de vot din Republicii Moldova n-au știut să numească o persoană care s-ar potrivit pentru fotoliul de șef al statului. A doua jumătate, care pare mai decisă, a favorizat prin răspunsuri la întrebarea deschisă, pe Igor Dodon, Maia Sandu și Andrei Năstase. Totuși, autorii spun că deși de la începutul anului Maia Sandu și Andrei Năstase au pierdut din cotele de credibilitate, acești politicieni continuă să se afle în top. Doru Petruți, directorul IMAS, a încercat să explice aceste evoluții:

Doru Petruți
Doru Petruți

„Maia Sandu are 28 la sută percepţie de activitate pozitivă și 41 la sută pe negativ, lipsă de credibilitate. Și lucrul ăsta cred că poate fi pus pe lipsa de acțiuni politice în 2016. Domnul Andrei Năstase, în 2015 beneficia de o credibilitate foarte mare, era asociat cu o mișcare civică. Intrarea în zona politică și tot ce s-a întâmplat din punct de vedere politic în 2016 aduce o schimbare semnificativă. La fel, doamna Maia Sandu, tot cu evoluții fluctuante în funcție și de agendă, cu un capital de imagine considerabil la intrarea în politică, a generat așteptări mari, dar seamănă cumva cu o evoluție a PPEM-ului și a domnului Leancă de la lansarea în politică.”

Anterior, Andrei Năstase și Maia Sandu au convenit că vor face front comun pentru alegerile prezidențiale și vor propune un singur candidat pentru președinție. Decizia definitivă ar urma să fie luată după consultarea opiniei publice în bază de sondaje. Andrei Năstase a declarat pentru Europa Liberă că vor fi luate în calcul sondajele speciale pe subiectul alegerilor prezidențiale, dar posibil și măsurările realizate de IMAS.

Același sondaj arată că 23% dintre cetățeni ar fi în continuare foarte interesați de alegerile parlamentare anticipate, asta chiar dacă aproximativ jumătate dintre respondenți spun că încă nu au decis cu cine ar vota. De la începutul anului, PSRM-ul a câștigat un scor suplimentar de 6% la cele 14% avute în februarie. Pe dreapta, a câștigat PDM-ul, spune Doru Petruți:

„Avem două mișcări semnificative pe stânga. „Partidul Nostru” scade semnificativ, lucrul acesta se reflectă și în intenția de vot, astfel o parte din voturi se transferă la PSRM, care are cel mai mare procent. E un partid care se pare că s-a poziționat destul de clar și folosește vectorul estic foarte clar. Alte evoluții, este scăderea Platformei Demnitate și Adevăr pe parcursul anului 2016 și PDM-ul ca orice partid care preia puterea, reușește să capitalizeze ceva dar scorurile rămân mai degrabă modeste.”

În ceea ce privește direcția în care se mișcă lucrurile din Moldova, 80% dintre participanții la sondaj au răspuns că acestea se îndreaptă într-o direcție greșită. Totuși, această cota este mai mică după noiembrie 2015 când, potrivit sondajului IMAS de atunci, numărul celor care erau nemulţumiţi de direcţia în care se mişcă RM se ridicase puţin peste 90%.

Autorii sondajului i-au întrebat pe intervievați și despre direcția geostrategică, Uniunea Vamală și Uniunea Europeană acumulează același scor, de 41%.

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

Previous Next

XS
SM
MD
LG