Linkuri accesibilitate

22 mai 1991 – Mircea Snegur vs. Mircea Druc


Mircea Snegur, între speakerul Petru Lucinschi și premierul Andrei Sangheli (dreapta)
Mircea Snegur, între speakerul Petru Lucinschi și premierul Andrei Sangheli (dreapta)

Materiale extrase din arhiva Institutului Hoover de la Universitatea Stanford, California, de istoricul Sergiu Musteață

Fragment din „Programul politic” din 22.05.1991. Editor: Mircea Carp

La microfon Raluca Petrulian. Transmitem ediţia a doua a Programului Politic. În Republica Moldova, preşedintele Mircea Snegur a avut succes cu inițiativa sa împotriva primului ministru Mircea Druc, care a fost debarcat prin votul de neîncredere pronunţat în Parlament. Prin aceasta se dizolvă şi actualul guvern dominat de Frontul Popular.

Anunţând că premierul Mircea Druc a suferit un eşec în lupta sa pentru independenţa Republicii Moldova şi pentru reforme economice radicale, agenţia DPA informează că peste 200 de deputaţi au votat împotriva premierului şi trei pentru el. Ar fi fost suficientă o majoritate simplă şi nu două treimi ca de obicei pentru că sistemul fusese schimbat şi anume abia în preziua votării.

Premierul României Petre Roman împreună cu premierul R.Moldova Mircea Druc, imagine nedatată.
Premierul României Petre Roman împreună cu premierul R.Moldova Mircea Druc, imagine nedatată.

Reprezentanta Frontului Popular a declarat că fracţiunea ei (circa 100 de deputaţi) nu a votat în semn de protest împotriva pripitei schimbări procedurale şi a comportamentului forţelor de ordine la demonstraţii în sprijinul lui Mircea Druc, care au avut loc în ultimele zile şi la care mai multe persoane au fost rănite.

Amintim că mii de locuitori ai Chişinăului au demonstrat şi ieri în sprijinul primului ministru totodată împotriva tentativei președintelui Snegur de a-şi lărgi puterea. Cum vedem, au demonstrat fără succes. Preşedintele Sovietului Suprem, Alexandru Moşanu, s-a adresat mulțimii, susținând opinia demonstranților și afirmând că cererea președintelui Snegur este neconstituțională. Frontul Popular – din care face parte şi președintele Parlamentului - a chemat pentru vineri la o adunare proguvernamentală de masă în centrul Chișinăului. Pentru zilele următoare se așteaptă deci noi tensiuni în capitala republicii. FF-94, 133, cn 77

Președintele Snegur a acuzat recent anumite personalități din cadrul Frontului Popular că încearcă să creeze tensiuni în republică pentru a bloca adoptarea unor amendamente la constituție, propuse de el. Snegur dorește ca în viitor primul ministru al republicii să fie subordonat direct președintelui şi nu Parlamentului. Deci Snegur, care a reușit să obțină demiterea fostului premier, Mircea Druc, nu este încă sigur că va obține sprijinul a două treimi din deputați în forul legislativ pentru amendamentul constituțional propus de el. CN 134.

XS
SM
MD
LG