Linkuri accesibilitate

„Dumnezeu ne-a dat recoltă bună, dar situația financiară e deplorabilă”


Agricultorii spun că au avut noroc de vreme bună anul acesta, dar politicile guvernului tot impredictibile rămân

Autoritățile spun că exporturile de fructe aproape s-au dublat în prima jumătate a anului, ajungând la aproximativ 110 mii de tone. Agenţia pentru Siguranţa Alimentelor care eliberează certificate de export a spus că destinațiile principale au fost România, Belarus, Federaţia Rusă, Polonia şi Ucraina. Majorarea este explicată în primul rând prin faptul că mulți exportatori au achiziționat frigidere în care au putut păstra recolta de anul trecut, pe care au exportat-o în lunile ianuarie februarie. Dar ce rezultate și așteptări există de la anul agricol curent?

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:49 0:00
Link direct

Recolta din acest an este mai bună decât în 2015, spun agricultorii, și această diferență a contribuit imediat la creșterea exporturilor. Datele pentru primele șapte luni confirmă acest lucru. O altă veste bună este că piersicile moldovenești au început să ajungă în cantități mai mari pe piața Uniunii Europene.

Totuși, chiar dacă Agenţia pentru Siguranţa Alimentelor a prezentat la începutul acestei săptămâni statistici îmbucurătoare cu privire la exportul de fructe, reprezentanții asociațiilor agricole, printre care și Alexandru Slusari, președintele „UniAgroProtect”, spune că este prea devreme pentru a ne putea bucura. În opinia sa, statisticile cu privire la export nu vor mai arăta atât de optimist atunci când va fi trasă linia de total la sfârșitul anului agricol:

„Aici explicația este una foarte simplă. Recolta anului trecut a fost una foarte slabă la fructe, anul ăsta este mai bună. Așa se explică de ce în prima jumătate a anului 2016 avem exporturi mai mari. Eu cred că această statistică se va corecta la toamnă și vom simți lipsa la aproximativ 60 de mii de tone de mere și mai multe tone de prune, care au înghețat. Aici mai este o explicație, foarte mulți producători agricoli anul trecut nu au exportat la prețuri mici și au așteptat iarna, primăvara 2016 să exporte din frigidere la prețuri mai mari. Eu nu văd cu ce trebuie să ne mândrim noi având această cifră.”

Europa Liberă: În general, care sunt așteptările de la acest an agricol?

Alexandru Slusari: „Avem un an agricol mai bun, comparativ cu anul trecut, per total recolta pentru mai multe tipuri de produse agricole, inclusiv și pentru fructe, va fi mai bună, cu excepția strugurilor. Dacă sub aspect cantitativ, Dumnezeu ne-a dat o recoltă mai bună, sub aspect financiar situația rămâne deplorabilă.”

Cauzele problemelor financiare sunt mai multe, ne-a spus Alexandru Slusari. Agricultorii se plâng că prețurile pentru cereale sunt prea mici, în schimb dobânzile pentru credite s-au mărit, iar promisele compensații și subvenții întârzie.

Alexandru Slusari: „Iată la 1 septembrie se va împlini exact doi ani de când oamenii trebuia să primească compensațiile. Celelalte subvenții, în septembrie, octombrie o să fie un an de când au fost depuse documente, cum credeți, agricultorii cu ce dispoziție trebuie să lucreze?”

Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultura a anunțat săptămâna trecută că a început să plătească datoriile pentru compensații producătorilor agricoli care au fost afectați de embargourile rusești din 2014. Până astăzi au fost achitate aproximativ 10 milioane de lei din datoria de peste 40 de milioane, spune directorul Agenției de Intervenție și Plăți în Agricultură, Nicolae Ciubuc:

„Până în ziua de astăzi încă nu au fost achitate. Discutăm cu Ministerul Finanțelor, poate o să mai fie ceva în timpul apropiat.”

Europa Liberă: Și la subvenții?

„Au mai rămas vreo 150 de milioane. Sperăm că vor fi plătite în viitorul apropiat. Așteptăm decizia Ministerului Finanțelor pentru că toate plățile, dispozițiile de plată sunt la ei.”

O altă provocare din acest an pentru producătorii agricoli au fost înghețurile din primăvară, care au afectat mai multe livezi din nordul republicii. Autoritățile au promis atunci să compenseze pierderile. Tot atunci, ministrul Agriculturii, Eduard Grama, numit în funcție la începutul acestui an, a promis că va propune un proiect de lege pentru reformarea sistemului de asigurări din agricultură. Asta pentru a-l face mai atractiv pentru agricultori, iar producătorii să-și asigure culturile și să evite pierderile de milioane pe viitor.

Printre așteptările agricultorilor rămâne a fi în continuare și legea cu privire la irigarea din fântânile arteziene sau legea zilierilor. Așteptată este și legea cu privire la principiile subvenționării, votată în luna iulie în prima lectură de legislativ. Producătorii agricoli speră ca, până a fi acceptată de parlamentari în lectura finală, legea să nu fie modificată, altfel, spune Alexandru Slusari, acest proiect ar rămâne „doar o urare de sănătate pentru agricultori”.

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

Previous Next

XS
SM
MD
LG