Linkuri accesibilitate

Manipularea prin presă se diversifică


CJI anticipează o înrăutățire a situației, odată cu începerea campaniei electorale, și recomandă publicului să se informeze din mai multe surse

Un studiu proaspăt de monitorizare a presei moldovene sugerează că televiziunile, portalurile online și alte medii folosesc pe larg tehnici de manipulare a opiniei publice. Este o tendință care a rămas neschimbată de la începutul anului, când un grup de experți a început să analizeze cum reflectă presa cele mai importante evenimente. Studiul dat publicității astăzi cuprinde șase evenimente din lunile mai – iulie.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:37 0:00
Link direct

Cel mai mult au fost schimonosite în presa două evenimente şi anume declaraţiile fostului oficial de la CNA, Mihail Gofman şi reţinerea, iar ulterior arestarea omului de afaceri Veaceslav Platon, se arată în studiul realizat de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI).

La reflectarea presupuselor dezvăluiri ale lui Mihail Gofman privind frauda din sectorul bancar, majoritatea mediilor monitorizate le-au preluat fără a le verifica şi nu au oferit informaţii de context, despre cel care le-a lansat. Potrivit raportului, Publika TV a recurs la procedeul numit atac la persoană, prezentând o imagine mai curând negativă a lui Gofman, fără sa reflecte de fapt declaraţiile acestuia. Sputnik.md şi Deschide.md au ridiculizat prin limbaj tendențios şi peiorativ pretinsele dezvăluiri ale lui Gofman, se constată în studiu.

În ştirile despre reţinerea şi arestarea lui Veaceslav Platon mai multe media, inclusiv Publika TV şi Deschide.md, au folosit etichete peiorative, prezentându-l pe Platon drept „interlop” sau „raider nr.1”. Au persistat opiniile în detrimentul faptelor, iar Jurnal TV, de exemplu, a mimat pluralismul de opinii, prezentând mai multe păreri, dar care exprimă același punct de vedere, se mai arată în raportul de monitorizare.

Printre alte evenimente analizate se numără congresul de constituire a Partidului PAS şi alegerea Maiei Sandu în fruntea formaţiunii, alegerea noului preşedinte al PLDM, Viorel Cibotaru şi vizita la Chişinău şi Tiraspol a vicepremierului rus Dmitri Rogozin.

Studiul ajuns la cea de-a treia ediţie constată, în general, o înrăutăţire a situaţiei. Tehnicile de manipulare sunt folosite mai frecvent, iar spectrul acestora se diversifică. Cel mai des se face uz de prezentarea selectivă sau omisiunea informaţiilor, interpretarea faptelor şi mimarea pluralismului. În premieră unele media au folosit tehnici noi cum ar fi atacul la persoană sau ridiculizarea protagonistului, observă autoarea studiului, Viorica Zaharia:

„Cazurile de încălcare a normelor deontologice şi folosirea tehnicilor de manipulare sunt atestate mai des în realizarea subiectelor conflictuale din actualitatea internă şi externă şi elemente de manipulare informaţională şi propagandă au fost constatate mai frecvent în ştirile Publika TV, RTR Vesti (canal rusesc retransmis în Republica Moldova), Ren TV, Jurnal TV, Sputnik.md şi într-o măsură mai mică Deschide.md şi Ziarul Naţional. În subiectele care aveau legătură cu domeniul politic, o parte din instituţiile media monitorizate au favorizat unii actori politici şi i-au defavorizat pe alţii, prin text şi imagini, prin înserarea comentariilor, prezentând astfel distorsionat faptele.”

Autoarea studiului constată, în concluzie, că deseori consumatorii de presă primesc produse mediatice unilaterale, tendențioase şi lipsite de echilibru.

Directoarea CJI, Nadine Gogu anticipează o înrăutățire a situaţiei în următoarele luni, odată cu începerea campaniei electorale pentru prezidențiale:

Nadine Gogu
Nadine Gogu

„Vom monitoriza şi comportamentul mass-media în timpul campaniei electorale, începând cu luna septembrie, octombrie, eventual noiembrie, jumătate de lună. Vom urmări în special cum sunt reflectați concurenții electorali, pentru că avem din păcate trista experienţă din anii trecuţi din care vedem că unele mass-media uită care este rolul lor şi fac jocul politicienilor şi servesc intereselor acestora.”

CJI recomandă, între altele, consumatorilor de produs jurnalistic să se informeze din mai multe surse şi să analizeze critic informaţiile din presă, iar instituţiilor media să se abţină de la utilizarea tehnicilor de manipulare.

Previous Next

XS
SM
MD
LG