Linkuri accesibilitate

Nu e deloc clar dacă alegătorii moldoveni vor susține proiectul european al țării lor sau se vor da bătuți sub asaltul războiului informațional lansat de ruși (Adevărul)


La Chișinău nimeni nu se mai îndoiește că politicienii locali nu mai dețin nicio soluție (Petrișor Peiu/Ziare.com)

Se apropie alegerile prezidențiale din Republica Moldova. Cristian Unteanu scrie în „Adevărul” că nu e deloc clar dacă alegătorii vor mai dovedi susținere pentru proiectul european al țării lor sau se vor da bătuți sub asaltul „războiului informațional lansat de ruși”. Direcția pro-europeană ar fi o opțiune pe termen mediu și lung pentru bunăstare, în timp ce renunțarea la ea ar însemna acceptarea discursului susținut pe dedesubt de Rusia, și care spune că Uniunea Europeană este un eșec. A doua variantă, ca rezultat al apropiatului scrutin, ar însemna instalarea Republicii Moldova într-o zonă gri, în care se poate întâmpla totul sau... nimic.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:34 0:00
Link direct

Pe site-ul Ziare.com, o lungă analiză semnată de Petrișor Peiu argumentează în favoarea unirii Republicii Moldova cu România, fie și din motive strict pragmatice. La Chișinău, spune autorul, nimeni nu se mai îndoiește că politicienii locali nu mai dețin nicio soluție, că neutralitatea nu e posibilă și că aderarea țării la Uniunea Europeană este o iluzie. În continuare subiectul unirii nu este abordat pe față, direct, de către politicieni. Deschid discuția mult mai degajat pe această temă cei tineri, dar încă nu îndeajuns. Totuși, susținerea față de unirea cu România crește rapid, în sondaje, constată Petrișor Peiu, care amintește că așa s-a întâmplat și în Germania de Est în intervalul 1988-1990. La București e și mai multă liniște pe aceeași temă. Pomenesc direct cuvântul unire numai președinții, și anume numai imediat după ce au fost aleși sau după încheierea mandatului. Premierii și miniștrii de externe ar fi dezvoltat un straniu limbaj eufemistic. În fapt, scrie Petrișor Peiu, ”întreaga societate <de la suprafață> a dezvoltat cu o ciudată perversitate un fel de limbaj nou, de lemn și in același timp expresiv pentru a escamota o tensiune latentă din străfundurile identității colective”. ”rRomânii nu au uitat niciodată ca țara este divizată de râul Prut”. Analistul e de acord că România ar avea de făcut un mare efort financiar, în cazul unirii, dar starea ei economică l-ar face acum posibil. De altminteri, susține Peiu, există o scală a reunificării care merge de la modelul german la cel coreean. Situația Republicii Moldova și a României se situează undeva spre finalul intervalului de scală de tip german. Dacă nu se face nimic, totul va fi împins către ”modelul coreean”. Peste un timp, adică, totul va fi cu mult mai greu și mai costisitor. Site-ul Ziare.com precizează că Petrișor Peiu a fost consilierul a doi premieri ai României – țărănistul Radu Vasile și social-democratul Adrian Năstase, și este în prezent coordonatorul Departamentului de Analize Economice al Fundației Universitare a Mării Negre.

XS
SM
MD
LG