Linkuri accesibilitate

Olga Coptu: „Biroul pentru Relații cu Diaspora nu este instituție politizată sau nu ar trebuie să fie...”


Interviul dimineții cu șefa Biroului pentru relații cu Diaspora.

O declarație emisă în timpul Congresului de două zile al Diasporei ce s-a desfăşurat la sfârşitul săptămânii trecute la Chişinău cere, printre altele, depolitizarea Biroului pentru relații cu Diaspora, înființat cu patru ani în urmă de autorități pentru a facilita comunicarea cu cetățenii moldoveni din afara granițelor.

Olga Coptu
Olga Coptu

Din ce motive și cu ce șanse această cerere, o vom întreba astăzi pe proaspăt numita în fruntea biroului, Olga Coptu.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:11:46 0:00
Link direct

Europa Liberă: E adevărat mereu sunt nemulțumiți la un asemenea forum, dar totuși vroiam să vă întrebăm din start: această declarație semnată de unii participanți, de ce apare și cât de reprezentativă și oportună o considerați?

Olga Coptu: „Dacă vă referiți la declarația care are ca primii doi semnatari pe dna Cușnir și dl Marcinschi din Italia, atunci probabil ar trebui să punctez două lucruri: Declarația nu ne-a fost înmânată nouă, urmează cred eu să ajungă la noi – unul. Și doi – am făcut cunoștință cu ea din presă și nu am văzut semnăturile.”

Europa Liberă: Dar mesajul, dnă Coptu, dincolo de partea formală, are substanță? Este adevărat ce se spune în această declarație sau este de neglijat?

Olga Coptu: „Nici într-un caz nu este de neglijat. Este vocea multor persoane din diasporă. Dacă aceste persoane într-adevăr există și ele cunosc despre această declarație, este cu atât mai semnificativă. Ceea ce contează este că eu împărtășesc unele din punctele din această declarație, cu altele nu voi fi de acord și semnele de întrebare bineînțeles că apar atât la guvernarea actuală, la guvernele care au condus până acum, și, probabil, la mine personal, ca șef al BRD.”

Europa Liberă: Haideți să le luăm pe rând: iată s-a formulat o cerere de depolitizarea Biroului pentru Relații cu Diaspora. Presa v-a citat practic recunoscând că a existat o astfel de problemă, doar că ați spus că ea ar ține de trecut. Întrebarea noastră ar fi dacă se poate depolitiza această instituție, această activitate în general, în condițiile în care vorbim totuși despre o structură guvernamentală în fața căreia mereu s-au pus, de fapt, și sarcini politice, trebuie să recunoaștem? Ce credeți Dvs.?

Olga Coptu: „Este foarte adevărat. Cred eu că Biroul pentru Relații cu Diaspora nu este, ca instituție, politizat sau nu ar trebuie să fie, bineînțeles. Mai cred că șeful Biroului, oricare ar fi el și oricare persoană din Guvern sau din fiecare minister pe care îl avem noi, poate fi membru de partid. Ceea ce contează cu adevărat este ca să nu fie, cum s-a cerut în declarație, folosite resursele statului, resursele administrative în scopul unui partid. De ce apar aceste cerințe din diasporă e pentru că a fost un trecut în care cumva diaspora a fost folosită, li s-au promis prea multe lucruri acestor oameni și, prin urare, așteptările au fost prea mari. Odată ce am venit eu în funcție, BRD, cred eu, nu va acorda granturi nici într-un caz pe criterii politice. Granturile sunt acordate împreună cu partenerii noștri și sunt destul de transparente și corecte.”

Europa Liberă: Dna Coptu, de patru ani există această structură – BRD - și practic de tot atâția ani tot auzim astfel de nemulțumiri. Dvs., care aveți poate privilegiul să fi fost și de cealaltă parte a zidului (ați făcut parte vreo opt ani din diasporă în Italia), ce credeți? Ce se întâmplă? Cum are loc această influență politică? De ce într-o declarație de asta sau în discursuri publice din timpul copngresului se cere ca membrii acestui Birou să nu să se implice în campanii, să nu însoțească politicieni la întâlnirile electorale, și, mai ales, să ajungă peste tot? Fiți de acord că există zone care beneficiază de o atenție mai sporită totuși?

Olga Coptu: „Mi se pare imposibil să ajungi peste tot, cred eu că opțiunea politică a oricărui cetățean din Republica Moldova aflat peste hotare sau în Republica Moldova nu trebuie îngrădită - asta în primul rând. După care bineînțeles că, dacă vorbim de diasporă, de activitatea propriu-zisă a BRD-lui, trebuie să ne limităm la activitatea conform statutului BRD-lui. BRD chiar și în campanii electorale are funcția de a informa cetățenii, ceea ce ne-am propus și noi. Pe lângă acest fapt, evident opțiunile politice ale fiecărui cetățean din diasporă și ale mele personale eu cred că trebuie respectate.”

Europa Liberă: Vi s-a cerut cu text deschis în această declarație să vă retrageți din Partidul Democrat din care pretind autorii ei că ați face parte. Ce răspundeți?

Olga Coptu: „Diaspora cunoaște că fac parte din Partidul Democrat, nu am ascuns niciodată acest lucru și am făcut-o asumat și cu mare responsabilitate am scris cererea în acest partid acum doi ani. Nu cred că este logică pretenția asta față de mine, ca șef al BRD, sau față de oricare alt om din Republica Moldova. Este logic, însă să nu folosesc resursele administrative în scopul promovării Partidului Democrat.”

Europa Liberă: Dar mereu va exista suspiciunea că trageți jăratic la turta Dvs..

Olga Coptu: „Este foarte important împreună cu echipa să fac treabă, să tratez echidistant oricare cetățean din afara hotarelor sau oricare asociație și să o facem profesionist.”

Europa Liberă: Avansăm în discuție, dna Coptu: am observat că astfel de congrese ca cel de acum două zile se țin de obicei înainte de procese electorale în Republica Moldova. Iată și acesta s-a produs cu câteva săptămâni înainte de începerea electoralei. Puteți cumva să combateți idea asta că principala miză a unor astfel de activități ar fi totuși cea electorală? Multă lume a avut senzația că, de fapt, BRD se ocupa cu recoltarea voturilor.

Olga Coptu: „Nu a făcut acest lucru BRD. Eu, este foarte adevărat, am moștenit agenda pentru Congres de la șeful anterior și vreau să spun că zilele diasporei au fost instituite acum trei ani în perioada lunii august la solicitarea diasporei, pentru că atunci majoritatea sunt acasă și membrii diasporei au decis ca că e mai oportun să nu să se cheltuie bani pentru ca ei să vină din afara hotarelor pentru luna octombrie, cum tradițional se petreceau congresele diasporei. Și cred că până la urmă a fost o decizie bună.”

Europa Liberă: Haideți să vă întrebăm despre lista Dvs. de priorități. Eu am avut onoarea să vorbesc cu primul director de la BRD când își stabilea sarcinile și funcțiile. Acum vă întreb și păe Dvs.: de fapt, BRD ce vrea? Să îi aducă pe moldoveni înapoi acasă, să le ia doar banii sau să-i ajute să rămână moldoveni acolo unde sunt ei, să crească copiii în spiritul în care să se simtă cetățeni ai Republicii Moldova? În două cuvinte cum formulați sarcina Dvs. în noua funcție, ce aveți de gând să faceți?

Olga Coptu: „În primul rând, să susținem moldovenii și asociațiile de moldoveni, oriunde ar fi ele. Aici mă refer la susținerea în sensul activităților lor culturale, sociale, protecție socială. În al doilea rând, să promovăm activitățile Guvernului pentru diaspora sau să lobăm, în cazul în care este necesar, interesele diasporei în Republica Moldova. Nu în ultimul rând contează foarte mult educația celei de-a doua generații de imigrați. Și în acest sens au fost lansate câteva granturi pentru centre educaționale, urmează să le oferim în toamna anului 2016, în baza cărora urmează să fie deschise două așa numite centre culturale „Casa Mare” în diasporă. Dar trebuie încă să identificăm unde ar putea fi ele și care ar fi impactul acestora într-o țară sau alta. Deci, sunt pentru toamna 2016 mai multe priorități, inclusiv invitarea diasporei la vot, deschiderea secțiilor de votare în afara hotarelor, cât mai multe secții pentru ca cetățenii să-și poată exprima votul. Deci, cred eu că BRD are multe sarcini.

Europa Liberă: Și tot ce v-ați propus este valabil și pentru Federația Rusă? Acel contingent lucrează, de fapt, împotriva a ceea ce vrea Partidul Democrat. De asta vă întrebam: oare nu o să vă împiedice apartenența la partid să vă uitați echidistant și la cei care, de fapt, vor altceva decât vrea partidul de guvernământ?

Olga Coptu: „În declarațiile mele de când am venit în funcție de fiecare dată am accentuat și am subliniat atenția deosebită atât la est, cât și spre vest. Deci, imigranții din Federația Rusă în urmă cu câțiva ani au trebuit să se conformeze la schimbări de legislație care, de altfel, nu sunt mai dure sau mai rele decât în Uniunea Europeană, doar că ei nu erau deprinși cu aceste rigori ale legislației privind migrația în Federația Rusă.”

Europa Liberă: Dvs. sunteți cunoscută pentru faptul că ați taxat foarte dur guvernarea. Am să vă citez dintr-un interviu anterior: „începând cu Pădurea Domnească și ultimele evenimente legate de Aeroport, Banca de Economii demonstrează că în țară totul se vinde, nimeni nu ține cont de faptul nimeni nu ţine cont de faptul că avem o ţară pentru nepoţii noştri şi nu pentru noi. Din acest motiv lumea este, într­adevăr, descurajată.” Acum Dvs. sunteți în situația să colaborați cu această guvernare. Mai este loc de optimism?

Olga Coptu: „Mereu trebuie să lăsăm loc de optimism, mai ales pentru cetățenii din afară. Pentru că doar astfel putem păstra legătura cu ei și doar astfel putem și să atragem acest pol spre Republica Moldova. Avem nevoie de acești cetățeni, ne dorim ca ei să revină chiar și temporar în țară și este foarte important ca ei să-și împărtășească inclusiv viziunile, inclusiv criticile față de guvernare cu cei de acasă.”

XS
SM
MD
LG