Linkuri accesibilitate

Brains On Fluffy Pillows


Un album de jazz cu totul special din mai multe motive.

Brains On Fluffy Pillows
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:06:13 0:00

Miercuri 31 august 2016, la cafeneaua Green Hours de pe Calea Victoriei din București va avea loc lansarea unui album de jazz cu totul special, „Brains On Fluffy Pillows”.

E vorba de un proiect născut la Departamentul de jazz al Conservatorului Prins Claus din Groningen, Olanda, și din el fac parte Suzana Lașcu din România, voce, Tim de Vries din Olanda, saxofon, clarinet, Milton Rodriguez Cisneros din Spania, ghitară, Johannes Fend din Austria, bas electric, și Ugur Kupeli din Turcia, tobe.

Am spus că e un album de jazz cu totul special din mai multe motive.

Primul e conținutul. Muzica a fost compusă în totalitate de Suzana Lașcu în ultimii trei ani de studiu la Prins Claus, și nu pare a fi deloc creația unui începător, dacă ne mărginim să descriem atît de sărac pe cineva care studiază la Conservator. Muzica Suzanei Lașcu e vie, incitantă, plină de idei, iar empatia cu colegii ei de proiect e perfectă.

Al doilea motiv pentru care acest album e cu totul special este că a fost finanțat exclusiv din donații, prin metoda cunoscută sub numele de crowdfunding, care îi ajută pe artiștii contemporani să devină independenți de marea industrie, să fie adică stăpâni total pe producție și pe drepturile de autor.

În sfîrșit, e un album special pentru că a fost lansat la o casă de discuri independentă din București, Fiver House Records, patronată de unul din cei mai buni saxofoniști ai momentului din România, Mihai Iordache (am stat de vorbă cu el pe la începutul anilor 1990 la microfonul Europei Libere, când făcea parte din Sarmalele Reci).

Gândită inițial pentru a-l ajuta pe Iordache să evadeze din constrîngerile marii industrii muzicale, Fiver House Records a devenit între timp o casă de discuri cu un portofoliu considerabil, lansînd o mulțime de albume ale muzicienilor independenți de jazz din România, între care îi amintesc aici pe Luiza Zan și pe băieții de la Sebastian Spanache Trio, despre care am vorbit la Dicționarul de sunete rare.

Nu uitați așadar, dacă sînteți prin București, „Brains of Fluffy Pillows”, în 31 august 2016 la cafeneaua Green Hours.

  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

Previous Next

XS
SM
MD
LG