Linkuri accesibilitate

Vlad Lupan: „Republica Moldova continuă să aibă nevoie de lideri vizionari și integri”


Vlad Lupan: „Republica Moldova continuă să aibă nevoie de lideri vizionari și integri”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:57 0:00

Vlad Lupan: „Republica Moldova continuă să aibă nevoie de lideri vizionari și integri”

Un interviu cu ambasadorul Republicii Moldova la ONU despre cei 25 de ani de independență a țării

Natalia Ghilașcu: După 25 ani de la Independența Republicii Moldova, care au fost cele mai dificile momente prin care a trecut țara noastră și cum vedeți în continuare evoluția politică?

Vlad Lupan: Proclamarea Independenței a fost un moment extraordinar de dificil, țin minte bine perioada respectivă, eram pe stradă, ca toată lumea care a luptat pentru Independența Republicii Moldova. Pe atunci eram un simplu băiat… Momentul care a urmat imediat, de asemenea, dificil pentru Republica Moldova, a fost și rămâne a fi conflictul transnistrean, războiul de pe Nistru, despre care cunoaștem foarte bine, cu toate dificultățile care continuă să ni le creeze până acum. Al treilea element dificil pentru Republica Moldova a fost și continuă să fie necesitatea unor lideri vizionari, care să fie capabili, cu o personalitate integră, să nu trezească dubii despre calitățile lor personale. Pe de altă parte, să fie profesioniști în domeniul pe care îl gestionează. Întotdeauna au existat probleme în relațiile dintre partide, instabilitatea politică și lupta pentru puterea politică niciodată nu a depins de sistemul de guvernare.

Cred că avem posibilitatea să reparăm o serie din aceste probleme având susținerea organizațiilor internaționale. Noi trebuie să înțelegem care este rolul acestora și să nu ne așteptăm că va veni „nenea” de peste hotare și ne va rezolva problemele interne. Unele probleme sunt nerezolvabile, dar, cel puțin, putem corecta unele dintre ele. Utilizarea eficientă a asistenței externe, aducerea problemei în discuție într-o manieră diplomatică și atragerea investițiilor externe în Republica Moldova, crearea unei atmosfere predictibile acasă, atât pentru cetățenii moldoveni, cât și pentru cei care sunt gata să ne ajute, sunt câteva dintre dificultățile pe care le-am avut pe parcursul evoluției Republicii Moldova.

Natalia Ghilașcu: Cum evaluați calitatea actului de guvernare, liderii pe care i-a avut Republica Moldova în raport cu alte state ex-sovietice? S-au păstrat rădăcinile sovietice sau există speranța că vom avea lideri care să răspundă nevoilor cetățenilor?

Vlad Lupan
Vlad Lupan

Vlad Lupan: Când mă aflam în afara serviciului diplomatic, am fost odată rugat să comentez despre continuitatea partidelor la guvernare, adică câte partide s-au perindat la guvernare și câte dintre ele au rămas în afară. Din 1992 încoace, noi nu prea avem partide care s-au repetat la guvernare. Cetățenii Republicii Moldova au fost foarte revoluționari sau cum se spune în popor: „Toți jos!” Este simpatică această hotărâre a populației de a-i da pe toți jos, iar motivele sunt foarte clare, calitatea actului de guvernare. Noi am avut situații în perioada post-sovietică, când s-a trecut de la un sistem de guvernare de dreapta la un sistem de guvernare de stânga, un partid care a obținut două mandate oferite prin votul poporului. Partidul Comuniștilor din Moldova este un semn clar de nostalgie a populației față de perioada sovietică. Vreau să vă întreb și eu despre populația din Moldova care este dornică să se întoarcă în URSS. Comparația este foarte simplă, sistemele din UE se evidențiază prin calitatea unei mai bune vieți și unde oamenii vor să muncească, acolo se respectă protecția drepturilor cetățeanului, există bunăstare, predictibilitate, acolo nu te vei pomeni distrus doar pentru că mâine asta cineva își dorește. Există alternativa acolo unde sunt bani, aici nu ai nicio predictibilitate despre viitorul tău.

Calitatea actului de guvernare este un element important, iar cele mai bune exemple pe care le cunoaștem trebuie urmate și de înțeles acest adevăr. La fel și relațiile dintre Republica Moldova și alte state influențează politicul din țară, iar negarea acestui adevăr este absolut incorect din punct de vedere a realităților. Dacă bagi capul în nisip, problemele nu dispar și nu înseamnă că un stat sau altul este interesat în Republica Moldova. În asemenea circumstanțe, este important pentru viitorul Republicii Moldova ca autoritățile să se gândească la o evoluție pozitivă a țării noastre. Având în vedere evenimentele petrecute pe tot parcursul celor 25 ani de guvernare, nu mai sunt adeptul revoluțiilor, care ne aruncă dintr-o extremă în alta. Aș vrea să văd o evoluție pozitivă a Republicii Moldova, așa încât eu sau oricine alt ambasador venit în această funcție, să poată promova țara noastră cu exemple pozitive și în așa mod să atragă susținerea partenerilor noștri, care sunt mult mai dispuși să te ajute dacă dai dovadă de responsabilitate.

Natalia Ghilașcu: Cei 25 ani de la Independența Republicii Moldova au fost suficienți pentru a construi un stat de drept, pentru a deveni o țară progresivă?

Vlad Lupan: Nu sunt prea puțini, sunt o serie de state care în 25 de ani au adus nivelul lor de trai cât de cât la un minim necesar de dezvoltare. Noi nu vorbim despre dezvoltarea similară a SUA, sau a membrilor occidentali din UE. Se are în vedere Statele Baltice din fosta URSS, care desigur că s-au dezvoltat, dar și acolo au existat diferențe substanțiale în ceea ce privește mentalitatea, cât și pregătirea elitelor politice și pozițiile lor civice.

Natalia Ghilașcu: Vă mulțumim pentru timpul oferit, să sperăm că Republica Moldova va avea o imagine pozitivă și cetățenii se vor bucura să se întoarcă în Republica Moldova.

Vlad Lupan: Trebuie de lucrat! Eu oricând m-aș întoarce în Republica Moldova, tot timpul am avut suficiente oferte pentru a nu mă întoarce, dar mereu m-am întors. Vin generații noi, sperăm ca acestea să fie curate în cuget, să nu fie prinse într-un tip de mentalitate, decât cea practică și corectă. Dacă noi vom asigura educația celor șapte ani de acasă cu cea de la școală ca acești oameni să fie corecți, să manifeste o gîndire lucidă, posibil că ei vor deveni pe viitor acea guvernare care să contribuie mai mult la dezvoltarea țării noastre.

XS
SM
MD
LG