Linkuri accesibilitate

Igor Dodon: „Avem cu ce ne mândri, doar cu un singur lucru, că există Republica Moldova”


Igor Dodon
Igor Dodon

În dialog cu liderul socialiștilor despre 25 de ani de independență a R.Moldova și miza scrutinului prezidențial din toamnă.

Europa Liberă: Discutăm despre cei 25 de ani de independență. Cum i-ați caracteriza?

Igor Dodon: „Avem cu ce ne mândri, doar cu un singur lucru, că există Republica Moldova. Aceasta este principala și unica realizare serioasă, pe parcursul acestor 25 de ani de independență. Acești 25 de ani pot fi împărțiți în câteva etape. Prima etapă, atunci când elitele politice s-au dezis de unele idealuri care ne caracterizează ca stat, ca națiune, atunci când au cedat în favoarea unioniștilor. Mă refer aici la mai multe lucruri, inclusiv la Declarația de Independență, unde a apărut limba română. Am avut și drapelul român la o anumită etapă. Aceasta a fost prima etapă, rușinoasă, care a generat conflicte interne, inclusiv problema cu Transnistria, războiul civil.”

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:17:24 0:00
Link direct

Europa Liberă: Războiul în Transnistria nu a început de aici. Războiul din Transnistria a fost provocat de către Federația Rusă. Așa spun cei care au stat cu arma în mână la Nistru.

Igor Dodon: „Războiul din Transnistria este o rușine pentru istoria modernă a Republicii Moldova. A fost provocat, în primul rând, de mesajele și mișcările unioniste. Am avut a doua etapă, etapa distrugerii economiei și potențialului economic, prin două reforme, Programul „Pământ”, unii îl numesc „mormânt”, care a distrus tot ce mai rămăsese în agricultură. Eu nu spun că sovhozurile și colhozurile au fost bune. Dar au avut multe lucruri bune, ele nu trebuiau să fie lichidate în forma aceasta, trebuiau să treacă în ceva mai modern. Dar nu să rămână fiecare om cu 60 de ari și privatizarea contra bonuri patrimoniale, care a distrus industria. Adică, au distrus agricultura și au distrus industria.”

Europa Liberă: Când Igor Dodon era exponentul guvernării comuniste, cei de la putere erau criticați pentru corupție, pentru trafic de droguri și pentru trafic de ființe umane.

Igor Dodon: „Eu nu pot să mă refer la toată perioada din anul 2001 până în 2009. Personal am fost în această echipă din 2005 până în 2009.”

Europa Liberă: Anul 2008 a fost cel mai mult caracterizat de aceste fenomene: corupție, trafic de droguri și de ființe umane.

Igor Dodon: „Anul 2008 a intrat în istoria modernă a Republicii Moldova ca anul când Republica Moldova a avut cel mai mare volum de investiții străine directe din istoria sa. Eu nu pot să spun de trafic de droguri etc., nu m-am ocupat personal de aceste lucruri.”

Europa Liberă: Guvernarea a făcut front comun atunci cu opoziția. PPCD era cel mai influent partid și numit încă partid unionist.

Igor Dodon: „Unii dintre cei care au făcut acest front comun și-au pierdut viitorul politic. Nu vreau să dau aprecieri de ce s-au făcut acele lucruri atunci, dar în perioada anilor 2001-2007-2008-2009 au fost și multe lucruri bune, comparativ cu alte perioade din istoria modernă a Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Ați știut că în 2008 domnul Plahotniuc urma să ajungă premier și pe ultima sută de metri, domnul Voronin, care era președinte, a decis să fie Zinaida Greceanîi și nu Vladimir Plahotniuc?

Igor Dodon: „Nu am știut. Am participat la niște discuții unde se punea întrebarea cine să fie: Greceanîi sau Dodon, în anul 2008. Dar de domnul Plahotniuc atunci nu am auzit să pretindă la funcții publice. Se vorbește foarte mult că Plahotniuc nu a apărut odată cu venirea guvernării euro-unioniste din 2009, dar are rădăcini mai adânci. Probabil, acest lucru are careva parte a adevărului. Nu știu pentru că nu m-am ocupat personal de aceste lucruri.”

Europa Liberă: L-ați ajutat să privatizeze hotelul „Codru”?

Igor Dodon: „Eu cu doamna Greceanîi am adresat o scrisoare oficială domnului Voronin, atunci președinte, să nu fie privatizat hotelul „Codru”, deoarece statul investise în acest activ bani bugetari. Și noi consideram că statul are nevoie de astfel de active pentru promovarea politicii sale, inclusiv mă refer la necesitatea cazării unor delegații. De ce să mergi într-o instituție privată, dacă ai instituția ta de stat, unde ai și investit bani bugetari?”

Europa Liberă: Dar prețul cu care l-a privatizat domnul Plahotniuc a fost unul derizoriu.

Igor Dodon: „Prim-ministrul de atunci, doamna Greceanîi, și prim-viceprim-ministrul, domnul Dodon, atunci s-au adresat oficial către Președinție ca să nu fie privatizat acest obiectiv.”

Europa Liberă: Cum a ajuns Republica Moldova să fie un stat captiv? Și cum poate fi scoasă țara din captivitate?

Igor Dodon: „A ajuns foarte simplu. Atunci când oamenii care vin din business implementează în politică acele scheme de business. Bine, unii consideră că aceasta este mai eficient. Poate este mai eficient din punct de vedere al businessului. Dar nu este mai eficient din punctul de vedere al intereselor statului. Oamenii de business lasă să se ocupe cu businessul. De politică să se ocupe oamenii care sunt dedicați intereselor statului. Vrei să faci bani, vrei să faci business? Mergi în business! Noi, politicienii, guvernanții, statul trebuie să creeze condiții pentru ca businessul să se dezvolte, să plătească impozite pentru a putea rezolva problemele sociale, a merge înainte.”

Europa Liberă: Despre Moldova se zice că ar fi un SRL.

Igor Dodon: „Cum s-a ajuns la statutul de captivitate? Eu cred că acest lucru este rezultatul guvernării din ultimii șapte ani. Este rezultatul luptelor politice, de la început câteva forțe politice, mai târziu doar două forțe politice, PD și PLDM, ca, până la urmă, totul să se acumuleze în mâinile unui singur partid.”

Europa Liberă: Poate fi scoasă Moldova din captivitate?

Igor Dodon: „Doar prin alegeri parlamentare.”

Europa Liberă: Ați vrut să le provocați odată cu cele prezidențiale și nu v-a reușit.

Igor Dodon: „Noi, imediat după alegerile din 2014, ne-am declarat în opoziție în Parlament. Și am declarat că obiectivul numărul unu al socialiștilor sunt alegerile parlamentare anticipate. Am reușit pe parcursul anului 2014 să contribuim la demisia mai multor guverne. Eram în preajma declanșării alegerilor parlamentare anticipate în ianuarie 2016, atunci când s-au implicat, din considerente geopolitice, partenerii externi și au susținut această guvernare și majoritatea, în opinia noastră, legală, dar nu legitimă. De aceea noi am pledat pentru alegeri parlamentare anticipate, împreună cu prezidențialele. Acest lucru nu s-a reușit. Dar, cel puţin, s-a reuşit un obiectiv important – alegeri directe ale preşedintelui statului.”

Europa Liberă: Şeful executivului, Pavel Filip, semnează un articol apărut în presa americană, în care lasă să se înţeleagă că ţara ar avea nevoie de sprijinul SUA pentru a se opune propagandei antieuropene a Rusiei prin presă, care ar putea, după părerea domnului Filip, propulsa în fruntea statului un preşedinte pro-rus la alegerile din această toamnă, din 30 octombrie.

Igor Dodon: „Este o încercare disperată.”

Europa Liberă: De ce s-a adresat anume SUA?

Igor Dodon: „Este o încercare disperată a actualei guvernări de a arăta cât sunt de pro-occidentali şi pro-europeni, cu toate că toţi îi ştiu şi în Statele Unite ale Americii, şi în Europa cât sunt de corupţi şi cu ce se ocupă în Republica Moldova, dar din nou doresc să dea o tentă geopolitică, în speranţa că vor fi susţinuţi nu de aceea că fac reforme, dar de aceea că sunt riscuri geopolitice. Americanii şi europenii au călcat pe această greblă ultimii şapte ani, de aceea de la 70% de susţinere a vectorului european acum avem 35%.”

Europa Liberă: Dar pentru că guvernarea nu a reuşit să menţină o relaţie bună cu Kremlinul, autorităţile de la Moscova au găsit forţe politice pro-ruse care să le facă jocul aici, în Republica Moldova. În această listă este inclus şi Partidul Socialiştilor şi chiar dumneavoastră ca lider.

Igor Dodon: „Noi vom face tot ce este necesar doar în interesele Republicii Moldova. Va fi necesar în interesele Republicii Moldova să avem discuţii dure cu americanii, cu românii, cu ruşii, discuţiile şi negocierile vor fi destul de dure. În capul mesei trebuie să stea interesul nostru, al Republicii Moldova. Dar în interesul nostru, al Republicii Moldova, naţional, acum este restabilirea relaţiilor economice cu Federaţia Rusă. Recent am auzit şi din partea unor specialişti din agricultură – fără aceasta nu ne putem mişca înainte. Şi trebuie să lăsăm geopolitica într-o parte şi să ne rezolvăm problemele noastre. Trebuie să revenim urgent pe piaţa Rusiei. Trebuie urgent să rezolvăm problemele pe care el au migranţii noştri în Federaţia Rusă şi cei care stau cu interziceri, cu deportări în Republica Moldova. Şi sunt zeci de mii. Şi sunt sute de mii în Rusia care nu pot reveni acasă. Haideţi să rezolvăm aceste probleme.”

Europa Liberă: Şi de ce Rusia face aceste probleme?

Igor Dodon: „Rusia, atunci când s-a semnat Acordul de Liber Schimb cu Uniunea Europeană, a spus foarte clar: „Oameni buni sau stimaţi parteneri, aţi semnat acest acord, au apărut riscuri de reexporturi de produse pe piaţa rusă”. Ar fi fost logic, întâi, să negociem, să discutăm ce facem mai departe sau ce mecanisme vom avea să împiedicăm astfel de reexporturi. Nu s-a dorit să se negociere în Chişinău şi au apărut aceste restricţii. Eu voi pleda şi cred că ne va reuşi să începem un dialog în format trilateral cu Federaţia Rusă şi Uniunea Europeană pentru a restabili exporturile pe piaţa Federaţiei Ruse. Şi eu cred că acest lucru ne va reuşi în anul următor.”

Europa Liberă: Dar nu e o nedreptate că Rusia până astăzi nu a ridicat embargoul pentru vinurile moldoveneşti? Şi, a propos, Igor Dodon încearcă să redeschidă pentru produsele moldoveneşti piaţa Rusiei.

Igor Dodon: „Şi îi reuşeşte.”

Europa Liberă: Dar o faceţi doar pentru cei care vă susţin sau pentru producătorii din Găgăuzia sau din stânga Nistrului.

Igor Dodon: „Recunosc, pe parcursul ultimului an, ne-a reuşit să redeschidem piaţa rusă pentru câteva zeci de întreprinderi, producători autohtoni. Eu pledez pentru abordarea sistemică complexă pentru toţi.”

Europa Liberă: Dar deocamdată e selectiv.

Igor Dodon: „Dar deocamdată sunt doar acei producători pentru care eu personal, colegii noştri putem garanta că nu se ocupă cu reexportul. Şi acest lucru noi îl garantăm prin scrisoare semnată personal de mine sau de preşedintele Comisiei parlamentare pentru agricultură, care este socialist. Dar eu pledez pentru o abordare complexă. Dar acest lucru putem să-l facem doar atunci când vom veni la guvernare.”

Europa Liberă: În ultimul timp au loc mai multe runde de exerciţii militare comune ale Grupului Operativ de Trupe Ruse din stânga Nistrului şi forţelor transnistrene. Acestea sunt inadmisibile şi sfidătoare, spun autorităţile statului Republica Moldova. De ce Rusia e la ea acasă în stânga Nistrului?

Igor Dodon: „Fac astfel de declaraţii cei care recent mergeau cu tancuri americane prin centrul Chişinăului. Este ridicol acest lucru. Noi trebuie cât se poate de rapid, totuşi, să găsim o soluţie politică pentru problema transnistreană, să implementăm, de facto, statutul de stat neutru. Noi suntem stat neutru. Noi nu trebuie să jucăm în războaie cu nimeni nici în Est, nici în Vest. Eu pledez pentru acest lucru.”

Europa Liberă: Dar Moscova intimidează, sfidează prin aceste acţiuni militare din stânga Nistrului Republica Moldova şi cetăţenii ei?

Igor Dodon: „Ceea ce se întâmplă în Transnistria este rezultatul la ceea ce am avut la începutul anilor ’90. Până când nu găsim o soluţie politică a acestui lucru, cu regret, astfel de cazuri vor fi.”

Europa Liberă: De ce vă sperie NATO? Şi dacă ajungeţi şeful statului, veţi merge să vă întâlniţi cu secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice?

Igor Dodon: „Noi ne vom întâlni cu toţi şi în Est, şi în Vest. Dar vă promit că Republica Moldova niciodată nu va fi parte a NATO.”

Europa Liberă: Dar NATO niciodată nu a spus că Republica Moldova ar fi pregătită pentru a adera la NATO sau că, cel puţin, există această intenţie.

Igor Dodon: „Pentru Dodon Igor, ca politician şi, sper, ca viitoare parte a guvernării sunt câteva lucruri sfinte. Unu, statalitatea Republicii Moldova. Unioniştii, ştiţi opinia mea referitoare la ei. Doi, neutralitatea Republicii Moldova, niciun fel de bloc militar nici în Est, nici în Vest. Trei, valorile noastre naţionale: creştinismul, biserica. Ele nu pot fi atinse şi nu pot fi renegociate aceste lucruri. Restul? Haideţi să discutăm. Eu consider că noi vom găsi limbă comună cu cei care sunt gata să respecte aceste trei valori.”

Europa Liberă: Biserica este implicată în politică?

Igor Dodon: „Sper că mai puţin va fi implicată în viitor.”

Europa Liberă: Despre alegerile prezidenţiale din 30 octombrie Partidul Democrat şi cel al Socialiştilor ar putea avea o înţelegere privind acest scrutin prezidenţial?

Igor Dodon: „Noi nu avem înţelegere şi nu putem avea înţelegere cu nimeni din această guvernare, nici cu Partidul Democrat, nici cu unioniştii lui Ghimpu, nici cu Leancă, nici cu alţii.”

Europa Liberă: Cine credeţi că va fi candidatul din partea PD pentru acest scrutin?

Igor Dodon: „Mai puţin mă interesează, pentru că va pierde.”

Europa Liberă: Dumitru Diacov a anunţat trei candidaturi: domnul Lupu, domnul Candu şi domnul Filip. Cine e mai cu şanse?

Igor Dodon: „Atunci când va fi clar cine vor fi candidaţii, atunci va începe lupta electorală. Acum ce să ghicim pe boabe de cafea? Ei şi-au asumat riscurile acestei guvernări şi avantajele, în opinia lor. Dar sunt şi o mulţime de riscuri. Problemele care sunt în Republica Moldova se asociază cu Partidul Democrat şi cu candidatul pe care îl au ei. De aceea, să meargă înainte. Noi suntem pregătiţi pentru această luptă.”

Europa Liberă: Resursa administrativă este folosită în campaniile electorale? Şi de ce se dau oamenii din teritoriu atât de mult folosiţi în timpul electoralei?

Igor Dodon: „Resursa administrativă va fi utilizată la maximum în această campanie. Ea ar putea aduce candidatului din partea puterii în jur de 10%. De ce se dau oamenii implicaţi în acest joc? Ei nu au altă soluţie. Eu îi înţeleg pe o parte din ei, ei se tem să piardă locurile de muncă. Pentru că vin reprezentanţii puterii, ai Partidului Democrat şi spun: „Oameni buni, dacă nu votaţi aşa, atunci mâine pierdeţi locurile de muncă”. Şi este o abordare destul de dură. Eu ştiu că mai mulţi oameni din teritoriu sunt impuşi să devină membri ai partidelor de la guvernare.”

Europa Liberă: Dar de ce se vorbeşte despre Igor Dodon că ar fi candidatul şi miza PD?

Igor Dodon: „S-a început lupta politică. Va fi încă foarte mult noroi aruncat, în special pe cei care au şanse mai mari, toţi înţeleg că noi avem şanse reale să învingem în această luptă. Deja sunt obişnuit cu tot felul de murdării care sunt aruncate, în ultimii şapte ani este a 10-a sau a 11-a campanie electorală, atâtea lucruri noi am aflat despre mine şi în 2011, când am mers la primăria municipiului Chişinău, şi mai târziu. Nu mă mir dacă voi afla ceva nou, știți, este un banc, că, pe lângă trei feciori, mai am şi fete. Dar sper foarte mult că, şi cu ajutorul echipei, cu credinţă în Dumnezeu, cu susţinerea familiei, voi trece peste aceste provocări şi vom face faţă aşteptărilor pe care le au cetăţenii faţă de noi.”

Europa Liberă: Renato Usatîi a recunoscut că s-a întâlnit cu Vladimir Plahotniuc. Dumneavoastră când v-aţi văzut ultima dată?

Igor Dodon: „Nu-mi amintesc. Anul trecut, probabil, în Parlament.”

Europa Liberă: Şi când aţi discutat ultima dată?

Igor Dodon: „Probabil, în Parlament anul trecut, când dânsul era în Parlament.”

Europa Liberă: Dacă ajungeţi şef de stat, semnaţi decretul privind numirea domnului Plahotniuc în calitate de premier?

Igor Dodon: „Cetăţenii doresc alegeri parlamentare anticipate. Cea mai scurtă cale pentru alegerile parlamentare anticipate este nesemnarea unui decret pentru delegarea unui prim-ministru, în caz dacă acest guvern pleacă. De aceea, pot să vă spun la sigur că, în momentul când noi învingem în aceste alegeri, cu ajutorul cetăţenilor, cu susţinerea lor, sperăm că acest lucru se va întâmpla, în caz dacă guvernul pleacă, noi nu vom semna decrete pentru numirea unui nou guvern, indiferent cu cine în funcţie, pentru că vom pleda pentru alegeri parlamentare anticipate.”

Europa Liberă: Acordul de Asociere a Moldovei cu UE îl veţi denunţa, îl veţi lăsa în vigoare, îl veţi renegocia?

Igor Dodon: „Preşedintele nu are dreptul să denunţe astfel de acorduri. A fost semnat de guvernare, a fost cu majoritatea parlamentară aprobat, de aceea preşedintele nu are, pur şi simplu, aşa competenţe. Preşedintele poate veni cu iniţiativa unui referendum naţional, ca oamenii să se expună. Dacă oamenii vor decide aşa, atunci noi, politicienii, indiferent de stânga sau de dreapta, vom fi nevoiţi şi obligaţi să mergem conform necesităţilor şi solicitărilor oamenilor. Însă trebuie să conştientizăm un lucru, noi nu putem lupta cu Estul sau cu Vestul. Noi trebuie să avem relaţii bune cu Uniunea Europeană, ei sunt vecinii noştri. Noi trebuie să restabilim urgent relaţiile strategice cu Federaţia Rusă, altfel nu supravieţuim. Şi acest lucru noi îl vom face.”

Europa Liberă: Va fi restabilită relaţia dintre guvernul Republicii Moldova şi Fondul Monetar Internaţional?

Igor Dodon: „Cu FMI pot fi semnate acorduri în interesele cetăţenilor, în interesele naţionale. Va fi sau nu semnat acum un acord? Din câte cunosc eu, bordul director al FMI va avea loc în luna octombrie, dar până atunci sunt mai multe precondiţii, inclusiv câteva foarte dure – rectificarea bugetului, unde trebuie să fie tăiate la capitolul cheltuieli vreo şase miliarde de lei, acestea sunt vreo 20% din cheltuieli. Şi eu nu cred că această guvernare îşi va permite luxul în campanie electorală să vină cu rectificarea bugetului în plenul Parlamentului, în luna octombrie, dar ei trebuie să o facă până la şedinţa bordului. Trebuie să ia decizia referitoare la acele 13 miliarde de lei, pe care trebuie să le treacă pe seama cetăţenilor. Şi eu nu cred că ei vor risca să vină în plenul Parlamentului. Restul, ce mai au ei acolo, pot să le mai ia prin guvern, să le mai astupe ochii celor de la FMI, dar aceste două decizii trebuie să le voteze Parlamentul. Eu nu cred că ei vor veni în Parlament, dar dacă nu vin în Parlament, în octombrie nu va fi şedinţa bordului. Dar dacă nu va fi şedinţa bordului, atunci nu va fi acordul până la sfârşitul anului. Aşa că ei sunt într-o situaţie foarte dificilă. În șah este o situaţie zugzwang. Această guvernare acum este în zugzwang, când orice mişcare pe care o va face este mişcare rea pentru ei şi duce la înrăutăţirea imaginii lor.”

Europa Liberă: Ca să fie semnat acordul dintre guvernul Republicii Moldova şi FMI, trebuie neapărat să se menţină în funcţie actualul premier? Adică, mai puţine şanse are să meargă în cursa prezidenţială domnul Filip?

Igor Dodon: „Să ne amintim de toamna anului 2015, când plecarea din funcţie a guvernatorului Băncii Naţionale a fost motiv ca FMI să nu vină pentru discuţii. De aceea, participarea domnului Filip în cursa pentru prezidenţiale presupune un premier interimar, care, conform standardelor FMI, ar stopa oricare discuţie cu Republica Moldova, până când nu se vor limpezi lucrurile. De aceea nu ştiu, vom vedea ce decizie vor lua.”

Europa Liberă: Dacă în aceşti 25 de ani de independenţă Moldova nu ar fi beneficiat de ajutorul din partea Occidentului, cum ar fi arătat Moldova azi?

Igor Dodon: „O bună parte din acest ajutor a fost furat de către cei care erau la guvernare.”

Europa Liberă: Dar o bună parte a fost investită.

Igor Dodon: „Şi ne-au băgat pe toţi în datorii până deasupra capului şi pe nepoţii, şi pe strănepoţii noştri. De aceea, eu nu vreau să-i învinuiesc pe cei care ne-au dat acest ajutor, de vină sunt cei care au fost la guvernare. Nu aş spune că totul a fost atât de rău. Avem drumuri, unele construite în nordul ţării, pentru ce trebuie să le mulţumim partenerilor că ne-au ajutat. Problema este că cei care au fost la guvernare nu au putut şi nu au dorit să utilizeze acest lucru în interesul cetăţenilor.”

XS
SM
MD
LG