Linkuri accesibilitate

Ecourile aventurii la volan a unui diplomat de la ambasada rusă


Recent a apărut pe net o secvența video realizata cu ajutorul unui telefon mobil, într-o zonă de agrement pe malul Nistrului, care îl surprinde pe un diplomat de la ambasada rusă conducând automobilul sub influenta alcoolului. Voind să dovedească probabil că nu este în stare de ebrietate, protagonistul imaginilor conduce maşina în stilul raliurilor, sfidând faptul că este filmat. Ambasada rusă a criticat publicarea înregistrării, spunând că este o încercare de a-l compromite pe diplomat, iar ministerul moldovean de externe a spus că va examina imaginile și va lua legătura cu ambasada rusă.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:13 0:00
Link direct

În seara zilei de miercuri, Ambasada Federaţiei Ruse la Chişinău a publicat un comunicat în care califică drept „acuzații lipsite de probe” și „insulte directe” imaginile distribuite pe internet, preluate apoi de mai multe instituţii media.

În secvența video apare angajatul misiunii, la volanul unei maşini cu numere de înmatriculare diplomatice, şi după ce încearcă să se protejeze cu mâna de camera ce-l ia în imagini, se îndepărtează puţin de cei care îl filmează şi în semn de sfidare face câteva manevre spectaculoase. Tinerii care au surprins scena nu au ezitat să o posteze imediat pe internet. Portalul Deschide.md l-a identificat pe şofer ca fiind Renat Anderjanov, secretar I al ambasadei ruse.

Până în prezent, autorităţile au comentat evaziv incidentul. Ministerul Afacerilor Externe de la Chişinău a declarat că a purtat discuţii cu reprezentantul Ambasadei Federaţiei Ruse pentru clarificarea situaţiei, iar Inspectoratul Naţional de Patrulare a anunţat că s-a autosesizat şi că urmează să ia o decizie legală.

Politologul Anatol Ţăranu, fost ambasador al Republicii Moldova la Moscova, spune că angajaţii ambasadelor, în baza Convenţiei internaţionale de la Viena, ce reglementează activitatea diplomaților în ţările de reşedinţă, se supun legislaţiei ţărilor gazde, însă beneficiază şi de imunitate în anumite situaţii:

„Din acest punct de vedere, poliţia nu poate, de exemplu, să-l tragă la răspundere nemijlocit pe diplomat, să-l rețină, să-l aresteze, să-l percheziționeze, doar în caz dacă diplomatul comite o infracțiune fățișă, care pune în pericol viețile altor oameni, în acest caz ei pot interveni. În toate celelalte cazuri organele administrative doar fixează faptul încălcării legii şi, după aceasta, dosarul celui care a comis încălcarea trece în zona responsabilităților diplomatice şi situaţia este reglementată între Ministerul Afacerilor Externe al ţării de reşedinţă al acestui diplomat şi misiunea diplomatică”.

În ce priveşte reacţia misiunii diplomatice ruse la incidentul în care a fost implicat angajatul acesteia, fostul ambasador la Moscova, susţine că aceasta seamănă cu o încercare de a ieşi basma curată dintr-o situaţie cel puţin jenantă.

„Eu am văzut inclusiv şi comentariile Ambasadei la acest capitol. Acolo se spune că tinerii nu aveau dreptul să-l filmeze. E o aberaţie. Era o bază de odihnă, iarăşi, un loc public, cine poate să interzică unui cetăţean al Republicii Moldova să filmeze? Nimeni. Faptul că acest filmuleț a apărut pe internet, iarăşi, e o chestie absolut firească, oricine poate să plaseze pe internet un filmuleț de acest gen. Dacă, totuşi, se confirmă că diplomatul a fost în stare de ebrietate şi el s-a așezat la volan - el a încălcat legile Republicii Moldova şi pentru acest lucru trebuie să răspundă”.

De regulă, ţările ale căror diplomaţi sunt implicaţi în astfel de incidente încearcă să le soluţioneze cu bună credinţă, adaugă Anatol Ţăranu. Şi asta pentru că în joc este buna reputaţie a guvernului pe care îl reprezintă diplomatul.

În urmă cu patru ani, de exemplu, un angajat al Ambasadei Române la Chişinău a fost prins în stare de ebrietate la volanul unei maşini cu numere diplomatice. Era vorba de atașatul militar al Ambasadei care la scurt timp a fost retras din funcţie, iar autorităţile române au regretat ceea ce au numit o „greşeală lamentabilă”. Tot în 2012, consulul general al Ambasadei Republicii Moldova la Frankfurt, implicat atunci într-un incident rutier, a fost sancționat disciplinar pentru că a afectat imaginea ţării şi a prejudiciat un bun din proprietatea misiunii diplomatice, adică maşina pe care o conducea.

Previous Next

XS
SM
MD
LG