Linkuri accesibilitate

Turcia în NATO, după puci


Avioane americane la baza de la Incirlik
Avioane americane la baza de la Incirlik

NATO - dar mai ales Statele Unite - se tem de pierderea potențială a celui mai mare aliat din Orientul Apropiat și din Europa de Est

Turcia nu este doar membru în NATO, e chiar un membru esențial, fiind singura țară din Orientul Apropiat care nu doar e membru vechi al Alianței, dar este o țară musulmană, care are un interes direct în Siria și în situația de acolo.

Turcia în NATO, după puci
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:24 0:00
Link direct

Mai mult de atât, Turcia e un membru privilegiat al NATO. Atunci când Turcia a ocupat Ciprul de nord, în 1974, Alianța a închis ochii și a trecut dincolo de protestele Greciei. Acum însă, odată cu deriva autoritară a lui Erdogan după recentul puci ratat, NATO - dar mai ales Statele Unite - se tem de pierderea potențială a celui mai mare aliat din Orientul Apropiat și din Europa de Est care este Turcia.

Reacția brutală a lui Erdogan după puciul căruia trebuia să-i fie victimă e privită cu mare neîncredere prudentă de NATO. Printre miile de militari arestați se numără și jumătate din generalii activi, din care bună parte erau corespondenți cu colegii lor occidentali din NATO.

Dar nu represiunea ieșită din comun stârnește emoție în Occident, ci soarta bombelor nucleare de la Incirlik.

Și atitudinea generală a Turciei lui Erdogan, desigur. Pus pe islamizarea societății turce, Erdogan a sprijinit financiar și militar Starul Islamic din Siria și Irak (Daesh) până recent, în egală măsură cu Arabia Saudită, alt improbabil aliat al Occidentului. Turcia a sprijinit astfel total, până recent, formațiunea jihadistă al-Nusra din Siria, o branșă al-Qaida, care se prezintă acum ca opoziție islamistă moderată, dar care a avut până recent ca doctrină esențială distrugerea Occidentului.

Obama, Washingtonul, NATO, nu i-au reproșat niciodată lui Erdogan complezența vizavi de teroriștii sunniți. Statele Unite mențin stocate în Turcia arme nucleare, bombe B61, la Incirlik, baza militară unde, imediat după puciul ratat a fost tăiată aprovizionarea cu electricitate. Statele Unite au acolo circa 50 de rachete nucleare, dar au trebuit să folosească luna aceasta generatoare cu petrol pentru a răci depozitele subterane. O asemenea situație nu se poate repeta, așa încât situația Turciei în NATO e văzută ca un accident istoric care trebuie reevaluat.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG