Linkuri accesibilitate

Impozite pentru arenda terenurilor agricole?


Opinii ale experților economici

Guvernul Filip care se află anul acesta în dificultate financiară, cu un buget puternic dependent de ajutoare externe încă neconfirmate definitiv, a început să caute soluții pentru anul viitor. Ministerul Finanțelor a pus în dezbatere publică politica fiscală pregătită pentru 2017, propunând, între altele, un impozit nou care poate afecta o mare parte a locuitorilor de la sate, anume un impozit pe veniturile din darea în arendă a terenurilor agricole.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:40 0:00
Link direct

Impozitarea cu 7% a veniturilor obţinute din darea în arendă a terenurilor agricole este ceea ce propune Ministerul Finanţelor. Necesitatea măsurii este argumentată prin „eficientizarea administrării fiscale” şi „asigurarea respectării principiului echității fiscale”, se arată în nota informativă a proiectului de lege. Îndărătul acestor formule evazive sta de fapt nevoia de a petici bugetul, considera mai mulţi experţi.

Viorel Chivriga de la Institutul „Viitorul” pune la îndoială aplicabilitatea acestei masuri. În primul rând, pentru că, deseori, darea în arendă nu este legalizată, explică expertul:

„E o situaţie când părţile, cel care ia în arendă şi cel care dă, se plasează în zona gri. În foarte multe cazuri ei nici nu înregistrează contractele.”

Viorel Chivriga
Viorel Chivriga

Un alt motiv pentru atitudine sceptica, spune Viorel Chivriga, îl oferă caracterul tocmai inechitabil al impozitului, întrucât foarte frecvent taxa pentru arendă este achitată nu în bani, ci în cereale, legume, fructe, adică o parte din recoltă. Or proprietarul terenului va fi silit să plătească darea în lei.

Expertul de la Institutul Economie de Piaţă, Viorel Gîrbu, consideră că autorităţile acţionează corect atunci când vor să impoziteze toate veniturile. Doar că acest impozit forfetar care va lovi în populaţia din zonele rurale, şi aşa sărăcită, nu e cea mai bună găselniță pentru a acumula venituri la buget:

„Autorităţile, impunând un impozit de tip forfetar încearcă să încaseze venituri fără a lua în consideraţie starea materială a persoanelor respective. De obicei, impozitul pe venit se aplică în baza unei logici. Sunt scutiri atunci când veniturile sunt foarte mici sau atunci persoanele respective au în întreținere alte persoane, deci se ţine cont de starea materială. Or impozitul de tip forfetar nu ia în consideraţie nimic în privinţa stării materiale a plătitorului de impozite, ci doar impune anumită obligație fiscală. Faptul că autorităţile propun să se aplice această măsură faţă de populaţia din zonele rurale este un pic îngrijorător. Autorităţile încearcă să facă rost de mijloace financiare fiindcă situaţia din Republica Moldova este una dificilă, dar măsurile şi metodele pe care le aplică nu sunt tocmai oneste.”

Ministerul Finanţelor mai propune dublarea impozitelor pentru cei care dau în folosință imobile. Proiectul politicii fiscale pentru anul viitor mai include un regim simplificat de impozitare a agenţilor economici după interzicerea activităţii în bază de patentă. Mai sunt prevăzute creșteri de accize pentru ţigări, produse alcoolice şi la carburanţi, ceea ce va duce inevitabil la scumpirea acestora, spun experţii.

În linii generale, politica fiscală pentru anul viitor prevede anumite ajustări, păstrând în mare parte abordările din alţi ani care aprofundează prăpastia între cei săraci şi cei bogaţi, spune expertul Viorel Gîrbu:

Viorel Gîrbu
Viorel Gîrbu

„Din punctul meu de vedere modul în care statului Republica Moldova să plaseze povara fiscală nu este tocmai fericit. Vedem foarte multe averi care nu sunt impozitate şi care creează destul de multă tensiune socială. Este clar că povara fiscală în Republica Moldova se distribuie mai mult în defavoarea săracilor, iar cei bogaţi scapă. Autorităţile nu fac mare lucru în acest sens. Acest lucru cel mai tare mă îngrijorează. Eu nu aş caracteriza politica fiscală pe anul viitor ca fiind una care schimbă în mod drastic situaţia păturilor sărace.”

Analizând cotele de acumulări pe care autoritățile intenționează să le obţină din taxe şi impozite, expertul Viorel Gîrbu, spune că oamenii, în general, nu vor simți neapărat o înrăutățire în comparație cu alţi ani, doar că povoara fiscală va fi în continuare una inechitabilă şi neonestă, ceea ce descurajează dezvoltarea şi creşterea economică.

Previous Next

XS
SM
MD
LG