Linkuri accesibilitate

Administrația Obama accelerează transferurile de la Centrul de detenție Guantanamo din Cuba


Deținuți din Afganistan, Yemen și Emiratele Arabe Unite vor fi transferati in Emirate, anunță Departamentul de Stat.

Cel mai mare transfer de detinuti de la baza Guantanamo a fost anuntat luni. Care sint detaliile? O relatare de la corespondentul Europei Libere la Washington.

Cinsprezece detinuti vor fi transferati de la centrul de detentie american, de la Guantanamo Bay, in Cuba. Lee Wolosky, care este trimis special american pentru inchiderea bazei de la Guantanamo, a spus ca acest transfer este cel mai mare de cind Barack Obama a devenit presedinte.

Detinuti din Afganistan, Yemen si Emiratele Arabe Unite vor fi transferati in Emirate, sustin surse de la Departamentul de Stat. Oficialitatea a adaugat ca sase dintre detinuti au fost aprobati pentru transfer inca din 2009. Ceilalti au fost examinati si s-a ajuns la concluzia ca detentia nu mai este necesara pentru protectia Statelor Unite. Odata aplicata aceasta decizie va aduce numarul de detinuti de la Guantanamo la 61.

Cind Obama a preluat presedintie baza din Cuba avea 242 de detinuti. Acest transfer este parte a unei actiuni mai vaste, 55 de detinuti fiind trimisi in ultimele 11 luni in 13 tari. Majoritatea detinutilor din Yemen care au primit aprobare de transfer nu au fost repatriati din cauza instabilitatii din acea tara. Wolosky a multumit Emiratelor Arabe Unite pentru ajutorul acordat in vederea realizarii obiectivului de a inchide centrul de detentie.

Transferurile initiate de administratia Obama sint criticate in Congres, unde membrii republicani sustin ca ar pune in pericol securitatea nationala. Congresul a adoptat un text legislativ, care interzice administratiei sa transfere detinuti in Statele Unite. Presedintele Comisiei pentru Relatii Internationale, Ed Royce a spus ca in incercarea de a inchide Guantanamo, administratia pune in pericol vietile americanilor. „Inca o data, teroristi impatimiti sint eliberati in tari straine unde vor redeveni o amenintare” - a spus Royce, care crede ca America va avea de suportat consecintele multi ani de-acum incolo. Candidatul republican la presedintie, Donald Trump a spus ieri ca va mentine centrul de detentie de la Guantanamo, daca va fi ales.

XS
SM
MD
LG