Linkuri accesibilitate

Bulgaria a extrădat un opozant al lui Erdogan


Migranți sirieni la frontiera bulgaro-turcă în septembrie 2015
Migranți sirieni la frontiera bulgaro-turcă în septembrie 2015

Extrădarea lui Abdullah Buiuk este criticată aspru de dreapta parlamentară și organizațiile pentru apărarea drepturilor omului.

Extrădarea în Turcia a lui Abdullah Buiuk - simpatizant al lui Fethullah Gülen, considerat la Ankara drept organizatorul loviturii eșuate de stat - a provocat un scandal politic de proporții. Decizia este aspru criticată de dreapta parlamentară, de ombudsmanul Maia Manolova și de organizațiile pentru apărarea drepturilor omului.

Președintele Erdogan însă a mulțumit Bulgariei și a dat-o drept exemplu Washingtonului care deocamdată refuză să-l extradeze pe oponentul lui Erdogan - Fethullah Gülen.

Jurnal de corespondent: Petio Petkov (Sofia)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:55 0:00
Link direct

Bulgaria este prima din țările membre ale Uniunii Europene a cedat presiunilor Ankarei de a extrada un opozant al președintelui Erdogan. Aceasta s-a produs după ce în 2015 două instanțe judecătorești au refuzat extradarea pe motiv că în patria sa omul de afaceri Abdullah Buiuk va putea deveni victima unor persecuții politice.

Comentând decizia Ministerului de interne, primul ministru Boiko Borisov a declarat – „avem nevoie de relații bune cu Turcia. Capete vor putea cădea, dar nu trebuie să permitem un val masiv de migranți dinspre sud.”

Borisov a mai spus că, de la începutul anului, Bulgaria a întors 25 000 de migranți în Turcia și 1000 în Grecia. Omul de afaceri Buiuk este doar unul din miile de cazuri. Premierul însă a recunoscut că Ministerul de interne a acționat la limita legii.

Borisov a declarat: „Ne aflăm în fața unei crize de proporții în relațiile Turciei cu Uniunea Europeană, în care liderii celor două tabere își adresează acuzații foarte grele. Bulgaria este vulnerabilă întrucât avertismentul atribuit președintelui Erdogan – vom inunda Europa cu migranți - înseamnă, de fapt, vom inunda Bulgaria. În cazul în care Turcia va fi declarată o țară nesigură Bulgaria va deveni primul stat sigur în calea migranților. Aceasta ar insemna ca împreună cu Grecia să accepte 4-500 000 de oameni care se află acum în alte țări europene. Balcanii vor deveni din nou țapul ispășitor, ca de multe ori în istoria Europei.

„Scopul nostru este să nu intrăm în acest conflict, iar Turcia să ne trateze într-un mod diferit de restul țărilor europene”, a anunțat Borisov. El a amintit că în ultimele săptămâni în medie 200 de migranți pe zi încearcă să pătrundă în Bulgaria, care a cerut ajutorul organizației Frontex.

Extrădarea lui Buiuk a fost criticată de lideri ai opoziției de dreapta, care consideră că în acest caz a fost încălcata atât Constituția cât și Convenția europeană pentru drepturile omului.

Ombudsmanul național, d-na Maia Manolova a declarat că, pentru cel mai grav eșec al guvernului bulgar în ultimii 20 de ani, țara va putea fi aspru sancționată de partenerii europeni.

Previous Next

XS
SM
MD
LG