Linkuri accesibilitate

Tiraspol: un curs nou, dar fără valută


Oficiu de schimb valutar La Tiraspol
Oficiu de schimb valutar La Tiraspol

Banca centrală din stânga Nistrului spune că nu poate influența situația, pentru că numai Sovietul suprem are competența de a stabili cursul oficial al rublei transnistrene

Sovietul suprem de la Tiraspol a cerut în mod imperativ băncii centrale din stânga Nistrului să facă ordine pe piața valutară după ce, începând cu 11 august, mai multe case de schimb au ridicat brusc cotațiile dolarului și monedei euro, aducându-le, practic, la nivelul celor de pe piața neagră. Prezidiul Sovietului suprem s-a reunit, vineri, într-o ședință extraordinară pentru a discuta subiectul și l-a chemat pe vicepreședintele băncii, Alexandr Leancă, să dea explicații. Leancă a spus, citat de agenția oficială Novosti Pridnestrovia, că banca centrală nu ar avea nici o legătură cu situația creată, dar a luat apărarea patronilor de oficii valutare. El a amintit că Sovietul suprem are competența exclusivă de a modifica limitele cursului oficial, menținut deocamdată în limitele a 11 – 11,3 ruble pentru un dolar. Totodată, el a spus că decizia unor oficii de schimb valutar de a majora prețul de vânzare-cumpărare a princiarelor valute ar fi o reacție firească de apărare în fața speculanților și a pieței negre de valută. Alexandr Leancă e de părere că măsura ar putea, într-adevăr, să aducă rezultate pozitive în acest sens, să sporească transferurile în valută și să pună capăt așa-numitului shoping turistic, când locuitorii regiunii, din cauza cursului oficial neatractiv și menținut artificial, se duc în Ucraina sau trec în dreapta Nistrului după cumpărături. Argumentele sale însă nu i-au convins pe deputați, care i-au cerut băncii centrale transnistrene să ia măsuri urgente pentru menținerea cursului oficial al rublei.

Cursul afișat de unele case de schimb valutar pentru un dolar a fost de 14 – 14,5 ruble transnistrene, iar pentru euro – de 15,50 – 16,30 ruble. Cifrele se apropie de cursul la care valuta poate fi cumpărată pe piața neagră, chiar dacă oficial un dolar valorează în continuare 11,3 ruble transnistrene. Acest curs oficial a fost menținut de băncile comerciale din regiune, care nu au schimbat afișajele de la casele de schimb valutar.

Decizia vine la jumătate de an de când regiunea transnistreană se confruntă cu o acută criză de valută, care mai poate fi cumpărată doar de agenții economici mari sau de cei care importă alimente și carburanți. Persoanele fizice au putut cumpăra dolari sau euro doar pe piața neagră, la un curs cu mult mai mare decât cel menținut artificial de administrație.

Dar chiar dacă cifrele de pe panourile de afișaj s-au schimbat, valută în vânzare liberă oricum nu există. O casieriță de la Tiraspol a declarat pentru agenția transnistreană de știri Novosti Pridnestrovia că are doar 20 de dolari, singura bancnotă care a fost vândută în ziua de vineri la respectiva casă de schimb. Aceasta a mai spus că oamenii s-au arătat foarte nemulțumiți și revoltați de schimbarea cursului valutar.

Banca centrală transnistreană a sugerat într-un comunicat că practic nu are pârghii pentru a influența situația. „Cursul oficial, se spune în comunicat, nu s-a schimbat și este de 11,3 ruble pentru un dolar, dar băncile comerciale și organizațiile creditare sunt în drept să stabilească de sine stătător cursul de vânzare-cumpărare al valutelor, reieșind din situația reală de pe piață”.

Nu este clar de ce până acum băncile cu punctele de schimb nu au ridicat cursul comercial, chiar dacă lucrează în condițiile unui deficit acut de valută deja de șase luni.

Banca centrală mai subliniază de asemenea că stabilirea coridorului valutar este de competența exclusivă a Sovietului suprem de la Tiraspol, care pentru acest an a fixat un coridor de 11,00-11,30 ruble pentru un dolar.

Acest subiect de altfel și constituie mărul discordiei dintre Sovietul suprem, legislativul regiunii controlat de holdingul Sheriff, și puterea executivă în frunte cu Evgheni Șevciuk, care sunt în confruntare deschisă în perspectiva scrutinului pentru șefia regiunii din luna decembrie. Executivul de la începutul anului a cerut o depreciere a rublei cu 10-15 la sută, ceea ce, spuneau reprezentanții acestuia, le-ar fi permis menținerea cursului de schimb și oprirea crizei economice. Sovietul suprem a refuzat această depreciere, spunând că ea va lovi puternic populația. În consecință, valuta a dispărut din circulație liberă și a apărut o piață neagră unde cursul de schimb era mult peste cel oficial, criza economică a continuat să se aprofundeze, iar majoritatea produselor de primă necesitate și alimentele s-au scumpit oricum. Atât experți occidentali, când ci din Federaţia Rusă au recomandat Tiraspolului să deprecieze rubla transnistreană, aceasta fiind singura posibilitate de echilibrare a cererii și a ofertei de pe piață.

Vineri a fost publicată o înregistrare audio de la o ședință închisă în care directorul adunct al Băncii centrale de la Tiraspol, Alexandr Leancă, le cerea șefilor de bănci comerciale și de schimburi valutare să stabilească consolidat ceea ce el a numit „un curs adecvat, real” al rublei și a promis că Banca centrală va infuza valută pe piață pentru a demonstra că măsura este eficientă. „Băieți, curs de 11 ruble nu va mai fi niciodată, înțelegeți și voi foarte bine lucrul acesta, nu este real. Acum cu toții lucrați pe piața neagră și hrăniți miliția. Trebuie să adoptăm o decizie consolidată, pentru ca, atunci când voi fi chemat în diverse instanțe, să pot spune că este decizia sectorului bancar”, declară vocea din înregistrarea plasată de internet.

Într-un discurs ținut în cadrul unei ședințe extraordinare a Sovietului suprem, Alexandr Leancă a declarat că nu a dat indicații șefilor de bănci comerciale să majoreze cursul de schimb și că aceștia acționează în baza principiilor comerciale ale pieței.

Voci din Sovietul suprem au criticat în scurt timp acțiunile Băncii centrale. Deputatul Oleg Vasilatii, apropiat firmei Sheriff, a acuzat într-o postare pe rețelele de socializare Banca de la Tiraspol de faptul că nu intervine direct și indirect pe piață, că nu vinde valută și creează artificial deficit valutar, iar executivul – de faptul că nu ridică elementele restrictive în politica de prețuri și în comerțul extern.

Previous Next

XS
SM
MD
LG