Linkuri accesibilitate

Prozelitism şi propagandă radicală de dreapta


Pancartă a partidului radical de dreapta NPD, în fața moscheei Sehitlik din Berlin
Pancartă a partidului radical de dreapta NPD, în fața moscheei Sehitlik din Berlin

Activiştii Tatjana Festerling şi Edwin Wagensveld în căutare de susţinători prin Europa

În presa germană au apărut mai multe reportaje şi relatări (de exemplu, în die tageszeitung şi în Frankfurter Allgemeine Zeitung) despre o escapadă în Bulgaria a doi reprezentanţi notorii ai scenei radicale de dreapta din Germania.
Prozelitism şi propagandă radicală de dreapta
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:47 0:00
Link direct

Este vorba despre Tatjana Festerling şi Edwin Wagensveld (supranumit în cercurile radicale: „Ed, olandezul”, fiind originar din Olanda). Deplasarea în Bulgaria s-a făcut cu scopul de a contacta acolo organizaţiile extremiste care şi-au propus să salveze Europa de o iminentă invazie islamică, ceea ce se suprapune exact cu obiectivele mişcării Pegida (Patrioţi Europeni contra islamizării Apusului).
Tatjana Festerling şi Edwin Wagensveld
Tatjana Festerling şi Edwin Wagensveld
Festerling şi Wagensveld s-au îmbrăcat în uniformă militară şi l-au contactat acolo pe Vladimir Rusev (activ pe Facebook sub pseudonimul: Valter Kalashnikow), şeful organizaţiei care-şi spune „Uniunea Veteranilor Militari Bulgari Vasil Levski” (sau, potrivit site-ului administrat de această formaţiune paramilitară: „Bulgarian Military Union ‚Vasil Levski’” – SBVS “Vasil Levski”). Rusev şi trupa sa şi-au propus să apere graniţa Bulgariei şi să dea o mînă de ajutor poliţiei de frontieră. Potrivit relatărilor din presa germană, gruparea este formată din naţionalişti bulgari, pro-ruşi, care şi-au propus nu numai să împiedice intrarea unor refugiaţi musulmani pe teritoriul naţional, ci să elibereze ţara lor din „sclavia mafiei internaţionale sioniste”. Cu alte cuvinte, organizaţia de care Festerling se simte atrasă, datorită unor afinităţi doctrinare evidente, nu-şi ascunde defel concepţiile care pot fi întîlnite şi-n cadrul altor formaţiuni radicale de dreapta din Europa.
Festerling, născută în 1964, în Wupppertal (RFG), s-a impus în ultimii 3 ani ca una dintre cele mai stridente voci radicale din Germania. Pornind de la modelul Pegida, ea a iniţiat la începutul acestui an o mişcare pan-europeană, intitulată „Fortăreaţa Europa” („Fortress Europe”).
Într-un material patetic, postat pe internet, Festerling a calificat mişcarea Pegida drept „singura expresie virilă a rezistenţei din Germania” care a stabilit „legături” cu oameni din toată Europa „care împărtăşesc aceleaşi idei”.
În drum spre Bulgaria, Festerling şi combatantul olandez s-au oprit şi în România. Acolo a intervenit imediat poliţia, după ce au desfăşurat în faţa Parlamentului o pancartă, inscripţionată cu următoarele cuvinte: „Fortăreaţa Europa. Libertate! Suveranitate! Identitate! Pentru naţiunile şi cetăţenii Europei”. Festerling a descris pe Facebook oprirea demonstraţiei de la Bucureşti într-un mesaj dur în care atacă autorităţile române pentru că ar suprima libertatea manifestaţiilor.
Ea a fost cofondatoare a partidului eurosceptic Alternativa pentru Germania (AfD) şi apoi activistă Pegida la Dresda. În prezent, şi-a concentrat preocupările spre alte ţări europene, iar în Germania s-a apropiat de Mişcarea Identitară (după ce s-a certat cu AfD şi Pegida). Mişcarea Identitară se află sub supravegherea Oficiului pentru protecţia Constituţiei (adică a Serviciului de Informaţii Interne), fiind considerat drept o organizaţie xenofob-radicală care promovează un rasism camuflat.
Ilustraţii:
Tatjana Festerling şi Edwin Wagensveld la Bucureşti (Foto: Facebook)
XS
SM
MD
LG