Linkuri accesibilitate

Recep Tayyip Erdogan: Turcia intră „într-o cu totul altă perioadă” a relaţiilor sale cu Rusia


Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat că țara sa intră „într-o cu totul altă perioadă” a relaţiilor sale cu Rusia şi colaborarea dintre cele două ţări va duce la soluţionarea unor probleme regionale. Declaraţia fost făcută de liderul de la Ankara înainte de întrevederea de la Sankt Petersburg astăzi cu preşedintele Rusiei, Vladimir Putin. Este prima întâlnire a celor doi preşedinţi față în faţă, după momentul de tensiune dintre cele două țări din luna noiembrie a anului trecut, când Turcia a doborât un avion militar rusesc, spunând că a intrat fără permisiune în spaţiul aerian turcesc.

La conferinţa de presa comună, preşedintele Rusiei a anunţat că țara sa va ridica treptat sancţiunile impuse Turciei în noiembrie, „pas cu pas”. Preşedintele Erdogan, la rândul său, a vorbit despre relaţii la nivelul de dinaintea incidentului aviatic.

Întâlnirea dintre cei doi lideri vine și după lovitura de stat eșuată din Turcia, soldata cu 230 de morţi, şi despre care Ankara spune că ar fi fost pusă la cale de un influent cleric autoexilat în Statele Unite. Erdogan acuză Occidentul că este mai interesat de evoluţiile de după acest moment decât de puciul propriu zis. După lovitura de stat eșuată, autorităţile de la Ankara au operat arestări și concedieri masive în armată, justiţie, învăţământ și în sectorul public.

XS
SM
MD
LG