Linkuri accesibilitate

„Țara are nevoie de tineri, care şi-au făcut studiile peste hotare” (Dumitru Postovan/IPN)


O scurtă istorie a prăbușirii unui mit: Iurie Leancă (jurnal.md).

Averea familiei Emma Tăbârță, care a ocupat funcția de viceguvernator la Banca Națională în perioada 2008 - 2015, a intrat în vizorul jurnaliștilor de la mold-street.com. Asta după ce Tăbârță a fost arestată săptămâna trecută pentru că ar fi permis spălarea banilor rusești prin băncile moldovenești. Jurnaliștii scriu despre averea impresionantă a acesteia, care ar deține, împreună cu soțul ei, „un apartament de peste 123,7 de metri pătrați în centrul Chișinăului și o casă de 126 de metri pătrați la Stăuceni”. Mai mult, potrivit mold-street.com, aceștia ar avea câteva companii în proprietatea cărora s-ar afla sute de hectare de pământ agricol, cu vânzări anuale de sute de milioane de lei. Pe mold-street.com citiți și despre scandalurile în care au fost implicați cei doi soți.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:46 0:00
Link direct

Într-un editorial de pe portalul tribuna.md, Dumitru Spătaru publică mai multe concluzii în privința alegerilor din Adunarea Populară a Găgăuziei, care urmează să aibă loc în acest an. Autorul scrie că „nu este exclus ca rezultatele alegerilor din Găgăuzia să nu coincidă cu voinţa poporului”. Editorialistul sugerează „că în alegerile din Găgăuzia se va încerca aplicarea unui scenariu similar celui de acum patru ani”. Pentru cei ce nu-şi amintesc despre ce este vorba, acesta precizează „că marea majoritate a deputaţilor de la Comrat aleşi atunci, au obţinut mandatele ca şi independenţi, iar după scrutin s-au dovedit că ei nu erau tocmai independenţi – s-au adunat împreună şi au format o fracţiune majoritară, care s-a dovedit a fi a unui partid de la Chişinău, ce nu obţinuse nici un mandat în alegeri.” Deși e incorect în raport cu alegătorii, Dumitru Spătaru crede că acest exemplu va fi un argument în plus „ca să trecem la un sistem uninominal în următoarele alegeri parlamentare”. Chiar și așa, editorialistul atenționează că trebuie gândite niște „măsuri de securitate”, astfel încât deputați votați ca independenți să nu ajungă peste noapte în tot felul de partide.

Nicolae Negru analizează într-un material publicat pe pagina online a „Ziarului Național” ultima postare de pe blogul lui Vad Plahotniuc. Clasa politică a pierdut încrederea cetățenilor, scrie politicianul, de aceea ar avea nevoie de o transformare. Acesta anunță că timp de mai multe luni va merge prin țară unde va discuta cu oamenii pentru a aduna propuneri de reformare. Nicolae Negru scrie însă că nu așa se recâștigă încrederea față de cetățeni. Analistul face și niște sugestii, cum ar fi întoarcerea miliardului și pedepsirea celor care au participat la furtul acestuia. Anume aceste lucruri, crede editorialistul, ar „alunga dezamăgirea de pe fețele oamenilor”.

Alăturarea lui Iurie Leancă la coaliția majoritară parlamentară continuă să fie analizată în presă. Această mișcare, în opinia lui Vlad Surcov, „a prăbușit un mit”. În materialul publicat pe portalul jurnal.md, autorul face o trecere în revistă a succeselor lui Iurie Leancă în perioada când era ministru de externe, a insucceselor de prim-ministru, dar și a speranțelor create după lansarea proiectului politic - PPEM. Speranțe, care în opinia editorialistului, nu s-au mai îndeplinit. Potrivit lui Vlad Surcov , momentele care l-au trădat pe liderul PPEM, Iurie Leancă, ar fi nesusținerea mișcării protestatare față de actuala putere, dar și reluarea negocierilor cu guvernarea pentru a se menține în structurile puterii. Despre aceasta dar și despre cum vede Vlad Surcov parcursul politic al lui Iurie Leancă citiți pe portalul jurnal.md.

„Nu ne putem lăuda cu prea multe realizări – stăm cu mâna întinsă şi furăm miliarde”. Este opinia fostului parlamentar în primul legislativ și semnatar al Declarației de Independență Dumitru Postovan, care vorbește despre independența Republicii Moldova într-un material publicat de Agenția de presă IPN. În opinia fostului deputat, „ţara are nevoie de tineri, care şi-au făcut studiile peste hotare. Până acum poporul a schimbat un tâlhar pe altul”. Dumitru Postovan constată cu tristețe că iar fi greu să răspundă dacă un copil l-ar întreba „de ce trebuie să se mândrească cu faptul că este cetăţean al Republicii Moldova”. Fostul deputat mai spune că „suntem un popor mic şi trebuie să stăm bine cu toţii, nu să alegem între est şi vest”. Materialul este publicat în cadrul unui ciclu de articole dedicate campaniei „Gânduri despre şi pentru Moldova”, desfășurată de Agenția IPN cu ocazia celor 25 de ani de independență.

„Evenimentul Zilei” publică editorialul Nataliei Hadârcă, despre „singurul loc din Moldova unde medicii se simt jigniți dacă le propui mită și favoruri”. Autoarea scrie despre experiența pe care a avut-o la unul dintre sanatoriile din sudul Moldovei. Natalia Hadârcă povestește uimită despre felul în care a fost întâmpinată cu „avertismentul sever: noi nu acceptăm mită”, dar și despre regimul strict fără tutun, alcool și alte vicii dăunătoare. Lucru rar întâlnit se pare în locurile asemănătoare celui descris de Natalia Hadârcă.

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

XS
SM
MD
LG