Linkuri accesibilitate

Retrospectiva săptămânii politice moldovenești


Scandaluri și dezvăluiri legate de „furtul miliardului” și manevrele militare din regiunea transnistreană.

Săptămâna politică moldovenească a fost dominată atât de scandaluri și dezvăluiri legate de „furtul miliardului”, dar au avut loc și alte evenimente considerate importante pentru posibilul lor impact. Astfel pentru Dan Nicu, editorialist la ziarul „Timpul” exercițiile militare comune ale forțelor din regiunea separatistă transnistreană cu trupele rusești și reacția ministerului moldovean de externe este unul din evenimentele săptămânii care ar putea ave impact pe termen mediu și lung, iar pentru analistul Ion Tabîrţă de la Politicon, evoluțiile din formaţiunea politica Partidul Demnitate si Adevăr sunt evenimentul săptămânii.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:21 0:00
Link direct

În această săptămână militarii transnistrieni din raioanele de est ale Republicii Moldova au încheiat desfășurarea exercițiilor militare, efectuate în premieră în comun cu unitățile Grupului Operativ al Trupelor Ruse.

Asemenea acțiuni au trezit reacții negative atât în societatela cât și la nivel oficial. Ministerul Apărării a catalogat aceste acțiuni drept „o sfidare a legislației”, iar Ministerul Afacerilor Externe drept acțiuni „inadmisibile”.

Având în vedere implicarea „forțelor militare străine aflate ilegal pe teritoriul Republicii Moldova, dar mai ales forţarea râului Nistru cu utilizarea tehnicii blindate”, Ministerul de Externe concluzionează că „scopul real al acestor exerciții este altul decât cel declarat”.

Am discutat cu editorialistul ziarului „Timpul” Dan Nicu, despre eficiența și impactul acestor mesaje emise de autoritățile constituționale, mai ales în contextul în care acestea nu sunt primele mesaje de acest gen în direcția Tiraspolului, dar și a Moscovei:

„Reacția Ministerului de Externe a fost una mai dură decât cea a Ministerului Apărării care a menționat doar că aceste aplicații sfidează legislația. Cât despre eficiența acestor apeluri, având în vedere că reprezentanții așa zisului executiv de la Tiraspol au declarat că aceste aplicații vor continua, nu putem vorbi despre vreo oarecare eficiență a acestor declarații, condamnări ale Chișinăului.”

Europa Liberă: Unde ar trebui să-și redirecționeze mesajele, astfel încât Chișinăul să fie auzit?

„Cred că este necesar în primul rând reluarea negocierilor și reluarea dialogului cu Kievul. Kievul se confruntă acum cu aceeași problemă în estul Ucrainei. Ucraina atâta timp cât a avut o conducere pro-rusă a acționat ca un spate al frontului pentru regiunea separatistă din Republica Moldova, acum Ucraina are un altfel de comportament, și unica noastră șansă este să colaborăm mai mult cu Kievul pentru a impune Tiraspoulului un altfel de comportament.”

Sfârșitul săptămânii politice a fost marcat și de plecarea mai multor membri din cadrul formațiunii politice Partidul Demnitate și Adevăr. Cele șase persoane au declarat că nu sunt mulțumite de conducerea partidului, dar și de faptul că formațiunea ar fi „manipulat cu nevoile cetățenilor”. Drept reacție, liderii partidului au declarat că cei care au plecat sunt „preocupaţi de interese personale”. Ce s-ar ascunde în culisele acestor plecări, am încercat să aflu de la analistul de la Centrul de analliză şi consultanţă politică Politicon Ion Tăbârță:

„Acest partid din start a venit cu anumite planuri ambițioase, și anume de a da jos sau de a contribui din plin la răsturnarea actualului regim politic. La sigur guvernarea, puterea politică, va face tot posibilul pentru a încurca ascensiunea acestui proiect politic, și deja vedem că acest lucru a demarat. Ceea ce s-a întâmplat astăzi mai degrabă face parte din aceste campanii mediatice la adresa Platformei DA. Această ieșire de fruntași care nu sunt de fapt cele mai reprezentative persoane pentru platformă, amintește de alte plecări din alte partide, care la un moment dat erau partide foarte importante în societatea moldovenească.”

Europa Liberă: Dar cât de sănătoase sunt aceste plecări în contextul în care formațiunea politică Partidul Demnitate și Adevăr este un poriect tânăr pe scena politică din Republica Moldova?

„La noi cultura politică nici pe departe nu este una democratică bazată pe anumite ideologii de care s-ar ghida anumite persoane când se implică în politică. La noi acest fenomen al oportunismului politic, al migrației politice, tot timpul a existat. Platforma DA părea o soluție de alternativă însă când această platformă civică s-a convertit într-un partid politic, multe lucruri s-au schimbat, și deja au început să apară și anumite probleme în construirea acestui proiect politic, iar o bună parte din acei oportuniști care la faza inițială au aderat la acest partid, ulterior au reușit să abandoneze din diverse motive, unii pentru că au primit oferte mai bune, alții din propria voință etc.”

Plecările din formațiunea politică Partidul Demnitate și Adevăr au loc cu câteva săptămâni înainte ca să înceapă campania electorală pentru prezidențiale. Experții anticipează că acestea nu sunt ultimele mișcări pe scena politică de acest gen, care se vor intensifica odată cu apropierea alegerilor pentru fotoliul de președinte din 30 octombrie.

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

Previous Next

XS
SM
MD
LG