Linkuri accesibilitate

Hannes Aarma: „Mai sunt necesare și niște cursuri de formare pentru funcționarii publici, așa încât aceștia să cunoască cum trebuie aplicată legea”


Hannes Aarma
Hannes Aarma

Un interviu cu unul din experții UE consilieri ai guvernului de la Chișinău.

Autoritățile moldovene aflate în dificultate financiară s-au bucurat miercuri la aflarea deciziei guvernului României să trimită luna aceasta prima tranșă dintr-un împrumut salvator de 150 de milioane de euro promis Republicii Moldova. Dar la Chișinău mulți se întreabă cum vor fi cheltuiți banii din împrumut, ce riscuri există să fie irosiți.Europa Liberă a discutat despre aceste riscuri cu expertul estonian, Hannes Aarma, care a fost selectat de Uniunea Europeană și consiliază de câteva luni guvernul moldovean în privința folosirii asistenței externe.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:05 0:00
Link direct

Hannes Aarma la Chișinău
Hannes Aarma la Chișinău

Hannes Aarma: „Autoritățile din Republica Moldova au întreprins mai multe măsuri pentru a mări încrederea partenerilor externi. Printre acestea se numără și legea menită să consolideze practicile de achiziții publice din țară. Dacă legea va fi aprobată și aplicată riguros, putem vorbi de o concordanță cu practicile din Uniunea Europeană în acest domeniu.

Consider că mai trebuie consolidat controlul financiar și auditul. În așa mod vom fi siguri că Republica Moldova cheltuiește fondurile externe conform înțelegerilor, adică spre binele cetățenilor. Guvernanții trebuie să controleze riguros felul în care sectorul public operează cu acești bani, astfel încât regulile să nu fie doar scrise pe hârtie, dar să fie urmate în practică.”

În dialog cu Liliana Barbăroșie...
În dialog cu Liliana Barbăroșie...

Europa Liberă: Achizițiile publice prezintă cele mai multe tentații pentru autoritățile publice care ar dori să folosească acești bani nu în cele mai ortodoxe scopuri. Care e situația în Republica Moldova și cum ar trebui să fie?

Hannes Aarma: „În Republica Moldova există două puncte slabe în sectorul achizițiilor publice. În primul rând, funcționarii publici nu întotdeauna descriu clar cerințele față de companii. Asta aduce mai multă confuzie și tergiversează procesul achizițiilor publice. În alte cazuri, aceste condiții sunt părtinitoare și sunt orientate spre niște jucători bine cunoscuți, ca să se semneze contracte în schimbul unor favoruri. Practic, are loc un act de corupție.”

Europa Liberă: Legea care a ajuns în Parlament va soluționa aceste probleme?

Hannes Aarma: „Legea oferă detalii despre regulile de joc pentru autoritățile responsabile de achizițiile publice. Cred că mai sunt necesare și niște cursuri de formare pentru funcționarii publici, astfel încât aceștia ar cunoaște felul în care legea trebuie implementată. Altfel, această lege nu va funcționa. Controlul asupra acestor achiziții publice, mai ales din partea Ministerului de Finanțe, ar garanta respectarea legii, în opinia mea.”

XS
SM
MD
LG