Linkuri accesibilitate

Sabin Pop: „Am o mare simpatie pentru R. Moldova, inclusiv din motive personale” (Video)


Sabin Pop: „Am o mare simpatie pentru R. Moldova, inclusiv din motive personale”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:59 0:00

Consulul general al României de la Strasbourg despre relațiile cu studenții moldoveni, deveniți cetățeni români.

Capitala Alsaciei, Strasbourg, cu renumita sa universitate și instituțiile europene care își au reședinta aici (Consiliul Europei, CEDO etc) este un punct de atracție pentru tinerii studioși din R.Moldova. Studenții moldoveni sunt extrem de activi și, spune ambasadorul Sabin Pop, Consulul general al României la Strasbourg, nu de puține ori, prin activitățile pe care le organizează sunt mai…români decât românii.

„La Strasbourg, și, în general, în Alsacia există o comunitate moldovenească destul de numeroasă, reprezentantă de tineri, studenti la Universitatea din Strasbourg, cei mai mulți masteranzi. Ei sunt, de altfel, organizați în cadrul unei asociații studențești care, deși se numește Asociația Studenților Români din Strasbourg (ADERS), este într-o măsură covârșitoarea alcătuită din studenți moldoveni. Prin acțiunile si manifestările pe care le organizează (Festivalul de film românesc, de exemplu) acesti tineri își exprimă recunoștința pentru faptul că (între timp) au devenit, chiar aici, la Strasbourg, cetățeni ai Romaniei. Iar ei vor să prețuiască faptul că România i-a primit cu brațele deschise.”

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:06:10 0:00
Link direct

Relația ambasadorului Pop cu comunitatea moldovenească din Strasbourg nu datează doar de trei ani, de când diplomatul a preluat Consulatul general de aici, ci din anii '90, din perioada când conducea Reprezentanța României la Consiliul Europei.

„Atunci, în anii '90, am trăit momentul aderării R. Moldova la Consiliul Europei și am avut o relație foarte strânsă cu tânăra reprezentanță permanentă și cu doamna ambasador care a fost numită în acel moment. La vremea respectivă, am colaborat cu reprezentanța R.Moldova pe lângă Consiliul Europei pentru ca Moldova să aibă o reprezentare de nivel aici, căci țara avea o experiență mai redusă în domeniul relațiilor internațonale. Am o mare simpatie pentru R. Moldova, iar motivele sunt diferite si numeroase. Inclusiv din motive personale. Socrul meu este din Bucovina, dar a trăit în Moldova. La venirea la Strasbourg, acum trei ani, am reîntâlnit cu bucurie tinerii moldoveni de aici. Evident, o parte dintre acești tineri, și-au depus jurământul de credință față de România în fața Consului General al României la Strasbourg.”

Numărul celor care obțin cetățenie română la Strasbourg este variabil. Sunt ani cu zece ceremonii, altii cu cinci. Emoțiile nu variază însă în intensitate, mărturisește ambasadorul.

„De fiecare dată trăiesc și eu alături de acești tineri momente de emoție. Am și acum în memorie un moment special, ce a avut loc anul trecut, când unei tinere studente, o fată frumoasă, i-au dat lacrimile în timpul acestei ceremonii. A cântat împreună cu noi imnul de stat al României, iar apoi a vrut să îngenuncheze și să sărute mâna consulului general. Evident că am refuzat. Mi-a spus apoi următorul lucru: „Bunicul meu, care a trăit în România înainte de război, mi-a spus așa: „Când vei deveni cetățean român, sărută mâna celui care îți redă această cetățenie”.

Consulatul României la Strasbourg îi tratatează pe moldoveni ca pe „frații noștri”, spune ambasadorul Pop. „Iar eu, ca ardelean, pot spune că mă simt atras de această tânără generație de români, care fac poate mai mult pentru România decât cetățenii români stabiliți la Strasbourg și in împrejurimi.”

Realitatea e, că oricine observă entuziasmul molipsitor al moldovenilor de la Strasbourg. Ce stă în spatele acestui entuziasm?, l-am întrebat pe ambasadorul Pop.

„Recâștigarea demnității de om. România este pentru acești copii lumina care vine, nu de la est, ci de la vest. Calea de succes profesional în viață, cale care trece prin România. Acești copii poartă cu ei poveștilor bunicilor și părinților din perioada interbelică, iar România are în mintea și sufletul lor o aură frumoasă, pe care ei doresc să o conserve.

Nu avem un spatiu corespunzător, ne străduim să obtinem unul mai generos, care să poată găzdui activități pentru ca acesti copii să fie educati in spiritul respectului si apropierii si mai mari de tară. As dori ca pe lângă cuvintele frumoase să ni se pună la dispozitie mijloace materiale care să ne permită să sustinem consolidarea comunității române - in jur de 100 000 de suflete - în rândul căreia un loc important il ocupă cei mai tineri cetateni, cei de origine moldovenească, si pe care noi ii considerăm ai nostri.”

XS
SM
MD
LG