Linkuri accesibilitate

Guvernul anunță o strategie de reformare a sistemului de pensii


Pavel Filip: „Să avem ca obiectiv ca de la 1 ianuarie să intrăm cu un sistem de pensii reformat...”

Sistemul de pensii din Republica Moldova va fi reformat începând cu 2017. Anunţul a fost făcut astazi de premierul Pavel Filip, care a aprobat conceptul de reformă elaborat de Guvern. Este deocamdată un proiect de document care nu prevede mecanisme foarte exact, dar care specifică câteva principii generale între care, reducerea inechităților din sistemul de pensii.

Guvernul se declara hotărât să definitiveze, până la finele acestui an, strategia de reformare a sistemului de pensii, astfel încât aceasta să intre în vigoare începând cu 2017. Despre reforma pensiilor se discută de mai mulți ani, însă abia acum pare să prindă contur. Premierul Pavel Filip a anunțat aprobarea unui concept al reformei, fără ca documentul sa fi fost publicat, șeful executivului a prezentat totuși niște repere:

„La baza acestui concept stă echitatea socială. Bazele acestui concept e să avem un sistem de pensii sustenabil, echitabil şi desigur că atractiv cu nivel sporit de beneficii. Vă chem să lucrăm la elaborarea proiectului de lege pentru implementarea acestui concept. Nu va fi simplu, dar trebuie să facem regulă în acest domeniu. Să avem ca obiectiv ca de la 1 ianuarie să intrăm cu un sistem de pensii reformat.”

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:04 0:00
Link direct

Conceptul elaborat de un grup de lucru format din reprezentanţi ai mai multor ministere, dar şi experţi, prevede, între altele, eliminarea decalajului dintre câştigurile persoanelor şi pensiile lor, dar şi a diferenţei dintre mărimea pensiilor. În prezent, unele categorii privilegiate ridică pensii de 75 la sută din salariu mediu, pe când marea majoritate a pensionarilor au o pensie de trei ori mai mică.

Adrian Lupușor
Adrian Lupușor

Directorul executiv al centrului Expert Grup, Adrian Lupuşor face parte din grupul de lucru care a elaborat conceptul reformei. El spune că scopul reformei nu ar trebui să fie majorarea pensiilor. Dacă guvernul va merge pe această cale, atunci reforma cel mai probabil va eşua. Scopul ar trebui să fie, la părerea expertului, asigurarea echității prin stabilirea unei legături strânse între venitul asigurat şi mărimea pensiei. Adrian Lupuşor spune că pe fundalul nemulţumirilor sociale faţă de actualul guvern, reformă pensiilor ar trebui să aibă loc în două etape. Să se înceapă cu măsuri mai populare, ca ulterior să fie întreprinse acţiuni mai dureroase. Printre măsurile care vor fi susţinute de populaţie ar fi, în opinia expertului, optimizarea pensiilor privilegiate de care se bucură unii funcţionari publici şi magistraţi şi reformarea sistemul de indexare:

„Să avem indexare de două ori pe an şi să fie în funcţie de indicele preţurilor de consum. O altă măsură ar fi valorizare a veniturilor, adică schimbarea formulei de calcul a pensiilor, astfel încât în calculul pensiilor să fie inclusă şi inflaţia, pentru că veniturile de acum 10 ani valorează mai puţin în prezent. O altă măsură ar fi asigurarea transparenţei. Să existe eventual o platformă online prin care fiecare să poată să-şi calculeze pensia fără să apeleze la funcţionarul public. Ar trebui să fie introduși nişte coificienţi suplimentari pentru cei care acumulează stagiul mai mare de cotizare pentru a motiva contribuabilii să rămână mai mult în sistem.”

Peste doi trei ani ar urma să fie promovate măsuri mai puţin populare, cum ar fi, de exemplu, egalarea vârstei de pensionare, spune Adrian Lupuşor:

„Cred că ar fi necesar să asigurăm nivelul de 63 de ani începând cu anul 2020, ar fi o viziune pe termen mediu. Această majorare ar putea fi făcută pentru cei născuţi începând cu 1970 pentru a nu afecta pe care care sunt aproape de vârsta de pesionare. O altă măsură ar fi înăsprirea condiţiilor pentru obţinerea pensiilor de dizabilitate, a doua categorie de pensii care pune presiune pe buget şi din păcate există multe scheme frauduloase prin care anumite persoane fac abuz de condiţiile destul de relaxate pentru obţinerea acestor pensii. Nu în ultimul rând, ar fi nevoie de egalat condiţiile de pensionare pentru cei antrenaţi în sectorul agricol, care la moment beneficiază de scutiri. Or susţinerea sectorului agricol trebuie să fie obiectul altor politici.”

Nimeni nu se încumetă să facă pronosticuri referitor la șansele propunerilor înaintate de experți, mai cu seama a celor nepopulare. Reforma sistemului de pensii este un subiect care va fi discutat şi în cadrul în cadrul programului de împrumut cu FMI care ar putea să fie aprobat în octombrie, spunea recent ministrul finanţelor Octavian Armaşu. El a precizat că FMI deocamdată nu a pus anumite condiţii în acest sens. Reprezantanţa FMI la Chişinău a atenţionat însă în repetate rânduri autorităţile moldovene să se abţină de la majorări neprevăzute a pensiilor în special în campanii electorale şi să majoreze vârsta de pensionare.

Previous Next

XS
SM
MD
LG