Linkuri accesibilitate

Rusia și JO de la Rio de Janeiro


Caricatură de Oleksi Kustovski
Caricatură de Oleksi Kustovski

Rusia merge cu o echipă decimată, din 387 de atleți care urmau să o reprezinte 117 au fost deja suspendați pentru dopaj.

La Jocurile Olimpice de Iarnă de la Soci, Rusia a câștigat cele mai multe medalii dintre toate țările participante, întrecându-și vechile rivale ca Statele Unite sau Norvegia. Dar viziunea președintelui rus Vladimir Putin care a vrut să facă din Rusia o supraputere sportivă este demolată de imensul scandal de dopaj dezlănțuit înaintea Jocurilor Olimpice de vară de la Rio de Janeiro, scrie corespondentul Europei Libere, Pete Baumgartner.

„Succesele în sport înseamnă totul pentru Putin”, spune comentatorul sportiv rus stabilit în Statele Unite, Slava Malamud. „A folosit Olimpiada pentru a încerca să ridice prestigiul și mândria Rusiei”, mai spune comentatorul într-un interviu acordat corespondentului Europei Libere, Pete Baumgartner.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:19 0:00
Link direct

La Soci, în 2014, Rusia a obținut 33 de medalii, inclusiv 13 de aur, lăsându-și mult în urmă rivalii. Dar acest succes în multe cazuri surprinzător a trezit suspiciuni.

O serie de documentare, mai ales în presa germană, urmate de rapoarte ale Agenției Mondiale Antidoping sugerau că tocmai 15 medalii au fost câștigate prin fraudă.

Între acestea - aurul memorabil a schiorului fond Aleksandr Legkov, obținut în ultima zi a Olimpiadei de la Soci, după o cursă de 50 de kilometri. Întregul podium – aur, argint, bronz – fusese ocupat atunci de schiori ruși, în cea mai mare realizare sportivă rusă de la apunerea glorioasei epoci sovietice.

Dar Agenția Mondială Antidoping a mers insistent pe urmele investigațiilor jurnalistice, denunțurilor făcute de sportivi ruși, precum și de foști oficiali ai sportului rus fugiți peste hotare, după cei doi dintre ei au murit subit, în Rusia, la începutul anului.

A documentat cazuri de dopaj printre sportivii ruși nu doar la Soci, ci și mai devreme, la Beijing și Londra, ajungând la concluzia că în Rusia a existat un sistem de dopaj organizat de stat, care a funcționat cel puțin între 2011 și 2015.

„Nu se întâmplă prea des, spunea astăzi președintele Agenției Mondiale Antidoping, Craig Reedie, ca sportul să se confrunte cu așa ceva”.

„Ceea ce a ieșit la suprafață din Rusia în ultimele 9-18 luni e greu de gestionat, a mai spus Reedie. Aceasta a pus presiune pe toți - Comitetul Internațional Olimpic, pe sportivi și pe Agenție”.

La Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro care încep pe 6 august, Rusia merge cu o echipă decimată. Din 387 de atleți care urmau să reprezinte Rusia, 117 au fost deja suspendați pentru dopaj, inclusiv toți membrii echipei de atletism.

Dar Rusia a evitat o interdicție generală de participare, grație unei decizii a Comitetului Internațional Olimpic. A fost o decizie controversată, criticată de apărătorii sportivilor curați din lumea întreagă.

Cu toate acestea, mulți oficiali ruși, în frunte cu Vladimir Putin au interpretat totul drept o încercare a rivalilor Rusiei de a-i da o lovitură. Petrecându-i pe atleții ruși calificați la Rio de Janeiro, Putin i-a asigurat de tot sprijinul.

„Este limpede că absența sportivilor ruși lideri în multe discipline sportive va afecta substanțial intensitatea competiției și va diminua impresiile spectatorilor. Vă asigur că noi cei din Rusia vom privi liderii noștri sportivi ca pe învingători ai Jocurilor Olimpice în ciuda tuturor consecințelor administrative și financiare”.

Cum va arăta în cele din urmă echipa rusă la Rio nu este limpede de tot nici astăzi, cu doar trei zile înainte de startul Jocurilor Olimpice.

„Putin, spune comentatorul sportiv Slava Malamud, nu va admite niciodată că Rusia a comis vreo greșeală în trecut”.

Întrebarea acum, scrie corespondentul Europei Libere, Pete Baumgartner, este dacă Rusia va rămâne în această stare a negării și mai departe, sau va depune eforturi pentru a se curăța și a deveni o supraputerea sportivă de adevăratelea.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG