Linkuri accesibilitate

Dafina Gercheva: „Schimbările și transformarea nu pot fi aduse din exterior, prin urmare Moldova are nevoie de sprijinul tenace al cetățenilor săi”


Dafina Gercheva în studioul Europei Libere la Chișinău
Dafina Gercheva în studioul Europei Libere la Chișinău

Coordonatoarea rezidentă a Organizației Națiunilor Unite la Chișinău despre provocările ce stau în fața Moldovei la un sfert de veac de la independență.

Europa Liberă: Doamnă Dafina Gercheva, de-a lungul anilor, Republica Moldova a beneficiat de un suport sporit din partea Partenerilor de Dezvoltare, între care şi Organizaţia Naţiunilor Unite. Deseori, ţinând cont de instabilitatea politică, de problemele economice, analişti politici, dar şi simpli cetăţeni se întreabă câtă răbdare mai au partenerii Republicii Moldova. Dumneavoastră ce le-aţi răspunde?

Dafina Gercheva: „Într-adevăr, Moldova, la fel ca multe alte țări din regiunea noastră, a trecut prin transformări profunde și dificile. În ultimii 25 de ani, acest traseu a fost cu adevărat anevoios, Moldova și cetățenii săi au văzut o mulțime de urcușuri și coborâșuri. Partenerii de dezvoltare ai Moldovei, inclusiv Organizația Națiunilor Unite au sprijinit eforturile

Experiența arată că schimbările și transformarea nu pot fi aduse din exterior. Prin urmare, Moldova are nevoie de sprijinul tenace al cetățenilor săi, pentru ca aceste schimbări să se producă...

pentru modernizarea țării, prosperarea acesteia și pentru dobândirea dexterității de a înfrunta problemele și sunt deja rezultate bune care au fost atinse. Cu toate cestea, experiența arată că schimbările și transformarea nu pot fi aduse din exterior.

Prin urmare, Moldova are nevoie de sprijinul tenace al cetățenilor săi, pentru ca aceste schimbări să se producă. Moldova are nevoie de lideri inspirați care ar putea să dirijeze și să sprijine aceste schimbări. De asemenea, trebuie să avem în vedere faptul că schimbările nu se produc peste noapte. Este nevoie de persistență, este nevoie de o voință politică puternică și de contribuția fiecăruia. De asemenea, este nevoie ca cetățenii să conștientizeze că au drepturi, dar și responsabilități, așadar ei trebuie să ceară schimbări și să contribuie în același timp la realizarea lor.”

Europa Liberă: În octombrie-noiembrie, la Geneva, guvernul de la Chişinău urmează să prezinte în faţa Consiliului ONU pentru Drepturile Omului raportul pe ţară privind respectarea drepturilor omului în Republica Moldova. Este al doilea asemenea document pe care autorităţile moldovene îl propun spre dezbatere internațională. Organizaţia pe care o conduceţi monitorizează felul în care sunt respectate drepturile omului. Puteţi anticipa prestația Republicii Moldova?

Dafina Gercheva: „Într-adevăr, acesta va fi al doilea exercițiu de Revizuire Periodică Universală, primul a fost realizat în octombrie 2011. Mecanismul ca atare a fost înființat în 2006, de către Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite și a devenit operațional în anul 2008. Este numit universal deoarece toate cele 193 de țări membre ale Organizației Națiunilor Unite sunt supuse unei astfel de analize și acest lucru este făcut periodic, o dată în cinci ani fiecare țară face acest lucru. Prestanța țării cu referire la drepturile omului va fi revizuită de către Consiliul ONU pentru Drepturile Omului.

Entitățile ONU în Republica Moldova acordă sprijin guvernului la întocmirea raportului său pentru Consiliul ONU pentru drepturile omului. Oferim asistență avocatului parlamentar, Consiliului pentru egalitate și, de asemenea, organizațiilor non-guvernamentale proeminente, le ajutăm să dezvolte așa numitul raport alternativ. Așteptăm să vedem cum va merge acest proces și care va fi părerea și observațiile Consiliului.

În ceea ce privește reformele, în ultimii 25 de ani, de când Moldova este un stat independent, multe au fost făcute, dar mai există încă multe provocări înainte. Pentru a asigura o protecție deplină a drepturilor omului este necesar ca respectarea acestora să se regăsească printre prioritățile agendei guvernării. Este, de asemenea, important să existe o coordonare eficientă interministerială, să existe o puternică voință politică pentru ca lacunele și problemele care trezesc încă îngrijorare, cu referire la drepturile omului, să fie luate în considerare, să fie luate acțiunile corespunzătoare, inclusiv partea financiară pentru implementarea lor.

Cred că drepturilor omului li se acordă atenția cuvenită și acestea se regăsesc printre prioritățile din agenda națională. Și am să vă dau doar un exemplu. Există o comisie interministerială pentru drepturile omului, care este prezidată de primul ministru, și aceasta va continua să activeze, ceea ce este un semn al angajamentului pe care și l-a asumat guvernarea și cred că îl vor onora și vor continua să investească eforturi și resurse în domeniul drepturilor omului, din moment ce există angajamente normative foarte importante cu privire la drepturile omului.”

Europa Liberă: În urmă cu două săptămâni au avut loc dezbateri pe marginea raportului pe ţară ce urmează să fie prezentat la Geneva. Au existat destule nemulţumiri din partea mai multor organizații neguvernamentale. Cât de important este ca acest raport să reflecte realist situaţia din ţară?

Dafina Gercheva: „Acest lucru este foarte important pentru că membrii Consiliului ONU pentru Drepturile Omului se vor uita cu atenție la recomandările formulate după prezentarea raportului precedent din 2011, cât de multe au fost realizate, unde mai sunt lacune și care sunt aspectele care necesită încă intervenție și suport. Așadar, obiectivitatea și acuratețea acestui raport sunt printre cele mai importante aspecte, este ceea de ce avem nevoie pentru a continua să lucrăm cu guvernul și să-i ajutăm să pregătească acest raport, astfel încât să fim siguri că este unul calitativ, de o înaltă justețe.”

Europa Liberă: De curând, a fost lansat studiul despre „Percepţia asupra drepturilor omului în Republica Moldova”, astfel, în opinia cetăţenilor cel mai des şi sistematic sunt încălcate drepturile la sănătate, asistenţă socială şi la muncă, iar cei care se fac responsabili de o asemenea stare de lucruri sunt guvernanţii, poliţiştii, lucrătorii medicali sau judecătorii. Cum vi se par aceste concluzii?

Dafina Gercheva: „Constatările sunt interesante și un pic îngrijorătoare, cu toate acestea ele nu sunt surprinzătoare pentru noi. În 2014, în cadrul unor consultări publice pentru a sprijini eforturile privind Agenda 2030 pentru Dezvoltare Durabilă, am chestionat peste 7 mii de cetățeni, pe care i-am întrebat cum este viitorul la care visează, cum ar vrea să arate Moldova în viitor. Ei au avut răspunsuri foarte concrete, au spus că vor calitate și un acces sporit la serviciile sociale, educație. Au spus că au nevoie de un guvern transparent, responsabil, incoruptibil. Ceea ce au zis atunci, coincide foarte mult cu rezultatele acestui studiu.

Este important pentru noi toți, pentru guvernare, pentru partenerii de dezvoltare să știm care sunt aspirațiile cetățenilor. De asemenea, vrem să știm dacă puterea și ministerele de resort vor examina cu atenție rezultatele acestui studiu, dacă îngrijorările cu privire la respectarea drepturilor omului vor fi integrate în strategii și planuri de activitate. Sperăm că acesta nu va fi doar un exercițiu, dar că va putea servi ca un puternic mecanism pentru a monitoriza progresele realizate în procesul de implementare a recomandărilor.”

Europa Liberă: Acelaşi studiu constată că, în opinia cetăţenilor, dreptul la un proces echitabil este asigurat în mică măsură sau chiar deloc, iar oamenii cred că justiţia este selectivă şi marcată de corupţie. Vă îngrijorează aceste constatări?

Dafina Gercheva: „Da, ne îngrijorează și în timpul recentei vizite a secretarului general adjunct al Națiunilor Unite pentru drepturile omului, Ivan Simonovic a fost menționat acest aspect și a fost discutat cu

Este foarte important ca Moldova să înainteze într-un ritm accelerat pe calea reformelor, și nu doar în sectorul justiției...

omologii din guvern. Aceste constatări ne îngrijorează pentru că, dacă nu avem o justiție reformată, siguranță că judecătorii sunt independenți și că este voință politică pentru a combate corupția, eforturile Moldovei pentru a ajunge la prosperitate și modernizare vor fi zădărnicite.

Este foarte important ca Moldova să înainteze într-un ritm accelerat pe calea reformelor, și nu doar în sectorul justiției, dar și în afara acestuia. Trebuie să existe siguranța că țara nu doar are Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, dar și că este pregătiră și gată să înceapă realizarea obiectivelor de dezvoltare durabilă. Obiectivul numărul 16 este despre îmbunătățirea sectorului public, a serviciilor, reformele în justiție, lupta cu corupția, or fiecare trebuie să aibă acces la o justiție care nu este selectivă, iar respectarea și promovarea drepturilor lor să fie asigurată.”

Europa Liberă: Recent, inclusiv cu suportul PNUD Moldova, a fost lansată platforma Imipasa.md, la care cetăţenii pot raporta neregulile cu care se confruntă sau pe care le observă zi de zi. În Republica Moldova, deseori am impresia că oamenii nu înţeleg cât de importantă implicarea lor. Ce au de pierdut, Dna Gercheva, atunci când nu se implică, când nu „dau la socoteală” guvernanţii, când lasă pe alţii să ia decizii în locul lor?

Dafina Gercheva: „Am lansat această platformă în parteneriat cu Ambasada Marii Britanii în Chișinău și credem că Imipasa.md va servi ca un puternic instrument care va motiva cetățenii să se implice în viața publică și în procesul de luare a deciziilor, contribuind astfel la

Cetățenii nu au suficiente stimulente pentru a se angaja în treburile publice și în procesele de luare a deciziilor..

transformarea Moldovei într-un stat eficient și prosper. De ce cetățenii ezită să se implice, din simplu motiv că, din păcate, actualmente încrederea oamenilor în instituțiile publice este la un nivel foarte scăzut. Cetățenii nu au suficiente stimulente pentru a se angaja în treburile publice și în procesele de luare a deciziilor.

Sperăm că această platformă îi va motiva, nu doar să fie observatori critici ai schimbărilor din societate, dar să vină cu soluții inovative pentru cele mai presante probleme. În cadrul acestei platforme, reprezentanții comunităților locale vor avea posibilitatea să vină cu idei, care vor fi revizuite și apreciate de utilizatorii acestei platforme. Cele mai bune propuneri vor primi fonduri pentru punerea în aplicare a ideii. În acest caz sunt oferite stimulente puternice în ceea ce privește propunerea unor soluții pentru dezvoltarea comunității. Chiar credem că este un proiect care va genera schimbări pozitive și va motiva cetățenii nu doar să critice, pentru că au acest drept, dar în același timp să contribuie în mod constructiv.”

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG