Linkuri accesibilitate

Vadim Pistrinciuc: „Această Foaie de parcurs este mai mult o foaie a fuduliei, fiindcă realitatea vorbește despre lucruri contrare”


Interviul dimineții cu vicepreședintele PLDM.

Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, şi premierul Pavel Filip au prezentat luni, cu o tonalitate optimistă, un raport despre realizarea angajamentelor guvernării cuprinse într-o Foaie de parcurs privind agenda de reforme prioritare. Cei doi democraţi au informat deja, printr-o scrisoare, înalţi oficiali de la Bruxelles despre performanţele guvernării şi despre intenţiile de a le consolida. Cum văd, însă, reprezentanţii opoziţiei realizările guvernării prezentate ca un răspuns de succes la îngrijorările pe care le-au vociferat partenerii europeni şi criticii locali faţă de starea de lucruri din Republica Moldova.

O convorbire pe această temă cu vicepreşedintele PLDM, Vadim Pistrinciuc.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:13:16 0:00

Europa Liberă: Aşadar, dle Pistrinciuc, speakerul şi premierul au prezentat într-o conferinţă de presă un Raport de realizare a Foii de parcurs privind agenda de reforme prioritare. Document, această foaie de parcurs, adoptat la începutul lunii martie ca set de măsuri menite să remedieze cumva sau considerabil îngrijorările acide ale partenerilor europeni exprimate mai consistent în februarie faţă de starea de lucruri din Republica Moldova. Este lesne de ghicit că Dvs. şi colegii Dvs. nu sunteți la fel de încântaţi ca și cei doi oficiali democraţi care au vorbit despre „realizări frumoase”, despre succese certe deja. Care sunt rezervele Dvs. dacă sunt bineînțeles?

Vadim Pistrinciuc
Vadim Pistrinciuc

Vadim Pistrinciuc: „Toate aceste discuții vizavi de Foia de parcurs eu le-aș pune [în] două categorii. Prima este că Foaia aceasta de parcurs, într-adevăr, pare așa un lucru destul de simpatic, este o listă de niște legi, documente care au fost aprobate. O bună parte din ele, într-adevăr, elaborate de mult timp cum este și Legea Procuraturii pe care le-a susținut și opoziția, și noi la rândul nostru.

Dar a doua parte vorbește despre realitate, despre faptul că această Foaie de parcurs este mai mult așa o foaie a fuduliei, dacă s-ar putea spune, fiindcă realitatea de la sine vorbește despre lucruri contrare. Primul lucru care trebuie să-l facem e să ne întrebăm: după aprobarea acestor legi sau documente este mai multă independență în justiție, s-a clarificat oare cu independența instituțiilor regulatorii, avem mai multă libertate de expresie sau alte lucruri? Nu prea. Ceea ce indică că, de fapt, guvernarea a încercat așa un proces de simulare, dar nu unul simplu, unul complex, unul foarte profesionist făcut.

Se votează, se imprimă foarte multe legi, unele dintre ele nu rele, chiar bune că și noi le-am votat, însă totul este făcut așa încât ele să nu aibă niciun fel de conexiune cu realitatea sau cu sistemele de punere în aplicare a acestor legi.”

Europa Liberă: Iată, însă, că ambasada Statelor Unite a salutat – printr-o postare pe o reţea de socializare – „eforturile de implementare a reformelor, expuse de către Speakerul Parlamentului și Prim-ministrul. Suntem mulțumiți, spune ambasada, de angajamentul lor de a implementa aceste reforme și a recăpăta încrederea cetățenilor”. Prin urmare, sunt totuşi salutați acești pași…

Vadim Pistrinciuc: „Am văzut și eu această postare și chiar m-am gândit că o să-mi spuneți acest lucru. Însă uitați-vă foarte atent, în primul rând sunt salutate eforturile. Şi eu aș zice că e și normal că cineva să salute eforturile: adică atât lucru bun avem că cineva încearcă să simuleze aceste lucruri. Eu am dreptul să merg mai departe de formulările diplomatice și să spun încă o dată că ceea ce se întâmplă în realitate este cu totul altfel.

Anterior, noi am avut reacții din partea ambasadei care au taxat destul de dur derapajele din justiție. Vă aduceți aminte de dosarele intentate unor aleși locali și niște pedepse foarte stranii, vorbesc aici de primarul din Taraclia și încercările de jocuri cu Codul Audiovizualului care au fost evaluate foarte negativ de Freedom House, de OSCE, de Delegația Uniunii Europene și parcă mai să fie votate în ultima ședință, dar până la urmă grație efortului societății civile acest lucru nu s-a întâmplat. Și, pe de altă parte, noi am avut o serie de declarații foarte critice la niște acțiuni ale guvernării, însă efortul este salutat. Mi-am adus aminte de o vorbă a unui om înțelept care spunea: știți că și dictatorii fac un lucru bun pentru democrație, fiindcă până la urmă încearcă să pară cât mai democrați - noi cam suntem în aceeași situație.”

Europa Liberă: Excelentă simulare cum sugerați, dar iată că dl Candu a spus totodată că pe parcursul lunii august va fi elaborată o nouă Foaie de parcurs, sau un Plan de acțiuni prioritare pentru a fi evaluat impactul legislativ și eficiența pachetelor de legi adoptate.

Vadim Pistrinciuc: „Ne aprofundăm în niște terminologii foarte complexe în spatele cărora se ascunde ceva. În realitate ce se ascunde? Haideți să discutăm. Majoritatea acelor acțiuni care le-au introdus, așa zise acțiuni, sunt niște documente vizavi de: independența justiției, independența instituțiile regulatorii, libertatea instituțiilor politice, libertatea presei etc.. Și, eu am dreptul legitim să întreb: este mai multă independență în justiție? Nu, invers.

Veți vedea și analiști, și societatea civilă, de opoziție nu mai zic care spune foarte clar că ceea se întâmplă în paralel cu implementarea acestei Foi de parcurs, de fapt, este înregimentarea și mai mare a acestei guvernări și

Cea mai mare realizare a acestei guvernări este că măcar nu au schimbat retorica vizavi de integrarea europeană...

construirea unei verticale de la centru până la ultimul funcționar din aceste instituții care ar trebui măcar să dea semne de independență, eu nu vorbesc deja ca ele să fie independente în totalitate. Nu avem nici mai multă calificare nici în sistemul bancar etc. Cât ține de încurajările eforturilor acestea trebuie să aibă loc. După mine, cea mai mare realizare a acestei guvernări este că măcar nu au schimbat retorica vizavi de integrarea europeană, dar o să ajungem să o vedem și pe asta, măcar să țin de această retorică și nu au inventat altceva în loc.”

Europa Liberă: Felicitându-și colegii din coaliția majoritară că au reușit să îndeplinească Foaia de parcurs, prim-vicepreședintele PD, Vlad Plahotniuc, a anunțat ieri pe pagina sa de Facebook intenția guvernării de a face „curățenie în sectoarele vitale ale statului, în special în cel bancar și cel al instituțiilor de drept”. Dvs. ce înţelegeţi prin aceste măsuri anunţate de igienă politică?

Vadim Pistrinciuc: „În termeni practici eu nu știu la ce să mă aștept din acest punct de vedere, fiindcă eu știu foarte bine, și Dvs. de altfel, că Partidul Democrat a avut responsabilitatea politică în domeniul bancar, a avut majoritatea și în multe instituții regulatorii, a avut un patronaj politic și asupra Băncii Naționale din Moldova anterior crizei bancare, inclusiv asupra instituțiilor principale din Moldova care sunt menite să combată corupția... Deci, acest lucru este un fapt cunoscut de toți, de la ambasador până la simpli funcționari și fermieri din Republica Moldova, că ei au condus, au exercitat influență pe locul decisiv asupra acestor instituții.

Ce urmează să fie acum? Nu știu. Dacă până acum tot ei le-au condus, acum nu știu ce se poate întâmpla altceva. Însă cert este un lucru: atunci când noi o să putem spune că aceste instituții nu sunt capturate, nu sunt influențate (și un singur lucru poate să demonstreze asta va fi atunci când aceste instituții nu vor acționa selectiv și nu se vor lansa doar pentru show, pentru fudulie, dar vor începe să descoase multiplele scheme care au fost puse în lumină chiar de către societatea civilă, știți câte lucruri au apărut despre reprezentanții acestui partid, Partidul Democrat, sau a acestei majorități.”

Europa Liberă: Declarația cu privire la Parteneriatul național în domeniul integrării europene, adoptată de majoritatea parlamentară. Reprezentanții societății civile și ai partidelor politice parlamentare și extraparlamentare au fost chemate „să sprijine necondiționat implementarea angajamentelor asumate în cadrul Acordului de Asociere dintre Republica Moldova și UE”. Ce părere aveţi Dvs. despre acest parteneriat?

Vadim Pistrinciuc: „E un fel de așa o chestie că „dacă voi sunteți cu Europa - ori cu noi ori altfel”, adică mântuirea poate fi realizată doar în această coaliție. E cam bizară chestia și eu nu înțeleg care a fost motivul acesteia. Probabil că ar trebuie să le readucem aminte colegilor din majoritate că Acordul de Asociere și integrarea europeană prevede, de fapt, și întărirea instituțiilor politice. Într-o țară europeană trebuie să existe și opoziție, probabil ei nu se pot obișnui cu lucrul dat și vor ca totul să fie stabil, inclusiv opoziția să fie a lor. Trebuie să înțeleagă că există și partide de opoziție și acestea trebuie să lupte, trebuie să se expună.

Pe de altă parte, am fost un pic mirat de decizia luată foarte rapid a unui partid care participa la dialogurile pe dreapta privind identificarea unui candidat comun și anume PPE și a dlui Leancă. Fiindcă cum era cel puțin percepția că dacă participă la aceste discuții pe dreapta ei și-au asumat deja rolul de opoziție, chiar dacă în opinia publică mai existau păreri că sunt mai apropiați de guvernare decât de opoziție. Nu vreau să comentez aici mult prea mult despre decizia PPE, vreau să spun doar că îi privește.

Opoziția, în genere, este o chestie grea, este un lucru destul de greu să

Pentru noi integrarea europeană înseamnă calitatea vieții, niște instituții pe care cât de cât să poți miza, abolirea justiției selective, cât mai multă transparență în instituții...

conduci, să asiguri un liderism în opoziție, este destul de greu și o sarcină pe care nu toți o pot face. În ce privește acest apel și către societatea civilă, și către alte partide vreau să zic că sunt și organizații neguvernamentale, și grupuri de cetățeni și partide cum este PLDM care sunt și vor fi europeni până la urmă. Dar pentru noi integrarea europeană nu înseamnă doar apeluri, Foi de parcurs, foi de fudulie, dar înseamnă, de fapt, calitatea vieții, niște instituții pe care cât de cât să poți miza, abolirea justiției selective, cât mai multă transparență în instituții - sunt foarte multe lucruri care din păcate degradează în Republica Moldova la moment.”

Europa Liberă: Dle Pistrinciuc, din punctul Dvs. de vedere mai poate fi resuscitată „istoria de succes” în ochii partenerilor europeni, inclusiv iată prin acest gen de angajamente realizate în proporție de 90% dacă nu mă înșel?

Vadim Pistrinciuc: „Nu m-aș mira dacă au să declare că le-au realizat 150%. Întrebarea este: dar se schimbă realitatea sau nu? Nu, nu se schimbă, ci se agravează. Ieri, pe rețelele de socializare se discuta despre o cifră alarmantă după mine, pe care am verificat-o și ea chiar există și e vorba de numărul de solicitări din partea cetățenilor Republicii Moldova privind azilul politic. În perioada ianuarie-iunie anul 2016 [numărul] moldovenilor care solicită azil politic în alte țări este de circa două mii de persoane care ar fi de vreo cinci ori mai mare față de anul 2013. Asta denotă statistic poate nu este cifră foarte mare, dar relevantă din punct de vedere simbolic care demonstrează că există totuși o stare de frică, o stare de panică chiar aș spune eu aproape colectivă în societatea care indică că Foaia de parcurs nu se potrivește cu realitatea din țară. Nu cred că Moldova la momentul actual și în viitorul apropiat poate redeveni „istorie de succes” prin simulări atât de profesioniste.”

XS
SM
MD
LG