Linkuri accesibilitate

Gafele lui Donald Trump


Khizr Khan și soția sa în ultima zi a Convenției Democrate de la Philadelphia
Khizr Khan și soția sa în ultima zi a Convenției Democrate de la Philadelphia

Khizr Khan i-a reproșat lui Trump că nu a făcut nici un sacrificiu personal pentru Statele Unite, l-a îndemnat să citească Constituția și să viziteze cimitirul militar Airlington pentru a vedea câți soldați cu origini diferite zac acolo.

Candidatul republican la președinția Statelor Unite Donald Trump este din nou ținta unor critici aspre, inclusiv din partea unor personalități din propria tabără. De data aceasta, motivul este polemica lui Trump cu o familie de musulmani americani a căror fiu a căzut la datorie în Irak.

Khizr Khan un american musulman de origine pakistaneză a cărui fiu a căzut la datorie în Irak a rostit unul din cele mai emoționante discursuri de la Convenția Națională a Partidului Democrat de săptămâna trecută.

Vorbind despre fiul său erou, căpitanul Humayun Khan, oratorul a criticat apelul lui Donald Trump de a se interzice temporar intrarea musulmanilor în Statele Unite.

Khizr Khan i-a reproșat lui Trump că nu a făcut nici un sacrificiu personal pentru Statele Unite, l-a îndemnat să citească Constituția și să viziteze cimitirul militar Airlington pentru a vedea câți soldați cu origini diferite zac acolo.

Într-o reacție la acest discurs, candidatul republican care, în tinerețe, a evitat înrolarea în armată în timpul războiului din Vietnam, pe motiv că era student și avea sănătatea precară, a spus, televiziunii ABC că a făcut alte fapte bune pentru Statele Unite.

„Cred că am făcut multe sacrificii. Am muncit foarte, foarte mult. Am creat mii și mii de locuri de muncă, zeci de mii”.

În interviul de la ABC, Donald Trump a atacat-o pe mama militarului căzut în Irak, în 2004, Ghazala Khan, sugerând că aceasta a stat tăcută lângă soț ei pe scena democraților pentru că nu a fost lăsată să vorbească.

„L-am văzut pe el. A fost foarte emoțional și probabil că mi-ar părea și mie un tip de treabă. Dacă v-ați uitat la soția lui, ea stătea acolo fără să aibă ceva de spus. Probabil, poate că nu a fost lăsată să aibă ceva de spus”, a declarat Trump.

Pentru mulți, spusele lui Trump sunt insultătoare. Ghazala Khan i-a răspuns într-un editorial din Washington Post că a tăcut la Convenția democraților pentru că îi vine greu și astăzi să vorbească despre moartea fiului său. Într-un interviu tot cu ABC, ea și-a exprimat nedumerirea că omul de afaceri devenit politican nu a înțeles asta.

„Nu cred că el înțelege ce înseamnă sacrificiu, sensul acestui cuvânt, pentru că atunci când am stat acolo, întreaga Americă mi-a simțit suferința, fără ca eu să rostesc un cuvânt. Toți au simțit acea suferință. Dar nu știu cum el nu a observat-o”.

Candidata democrată la președinție Hillary Clinton și-a acuzat rivalul republican că insultă oamenii din cauza religiei și că a făcut din musulmani un țap ispășitor.

Și republicani de rang înalt, spicherul Camerei Reprezentanților din Congres, Paul Ryan, și liderul majorității din Senat, Mitch McConnell, au condamnat spusele lui Trump. „Mulți musulmani americani, a spus Paul Ryan, au servit cu vitejie în armata noastră și au făcut sacrificiul suprem. Căpitanul Khan a fost un asemenea exemplu. Sacrificiul său și al lui Khizr și Ghazala Khan trebuie onorat mereu și punct”, a mai spus spicherul.

Partenerul lui Trump din cursa prezidențială, candidatul la funcția de vicepreședinte Mike Pence a difuzat și el o declarație, în care spune că militarul căzut și familia sa trebuie să se bucure de respectul fiecărui american. Dar a adăugat că, în timp ce căpitanul Khan a căzut apărându-și țara de terorism, politicile lui Trump vor face așa ca alte familii să nu mai aibă parte de suferințele prin care au trecut părinții militarului.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG