Linkuri accesibilitate

21 februarie 1991 - Mircea Snegur, președintele RSSM, și-a anunțat demisia


Almatî, 1991
Almatî, 1991

Materiale extrase din arhiva Institutului Hoover de la Universitatea Stanford, California, de istoricul Sergiu Musteață

Fragment din „Programul politic” din 21.02.1991. Editor: Mircea Carp, Mircea Vasiliu

NARRATOR: Cum ați aflat, la Chișinău a demisionat președintele Mircea Snegur - demisie, care nu a fost acceptată de Parlament deocamdată și pe care chiar el a spus că și-o retrage, dacă Parlamentul admite procedura alegerii directe a președintelui. Președintele Snegur acuză divergențe cu premierul Mircea Druc, lupte și campanii împotriva sa chiar în Parlament, dar și atacuri, plus campania de discreditare din partea partidului comunist, etc, (genul de conflicte de care n-a fost complet scutită nici conducerea de la Vilnius - ne amintim de demisia premierului Kazimiera Prunskiene), dar cu care suntem, din păcate, obișnuiți în România - pe care Mircea Snegur a vizitat-o cu puțin timp în urmă. Crizele și lupta în culise.

„Republica noastră se află într-o situație de criză! Un președinte nu se poate simți încrezător decât dacă simte că are sprijinul popular”, a spus Mircea Snegur, dorind să se poată ajunge la o situație în care să fie evitate toate speculațiile în numele poporului. FF-156./MON

Radio „București” a transmis pe larg discursul. Cât despre speculațiile deplânse de președintele Snegur, e greu de spus când se va putea ajunge la evitarea lor – dincolo și dincoace de Prut.

XS
SM
MD
LG