Linkuri accesibilitate

Opinia publică americană și opinii despre Vladimir Putin


Un portret de Iuri Danici...
Un portret de Iuri Danici...

76% dintre republicani și 68% dintre democrați nu-l plac pe Vladimir Putin.

Se vorbeste in aceste zile in Statele Unite despre opiniile lui Donald Trump despre Vladimir Putin, bănuindu-se chiar legaturi subterane între ei. Dar este Trump unic in admiratia lui marturisita pentru calitatile de lider ale presedintelui Rusiei? O relatare a corespondentului Europei Libere la Washington.

Pentru o mare parte a americanilor Putin reprezinta o amenintare. Dar nu pentru toti. Fiona Hill, care este co-autoarea unei biografii, spune ca in turneul din America pentru lansarea cartii a fost surprinsa cit de multa lume are lucruri bune de spus despre liderul la Kremlin. Ea arata ca oamenii il privesc ca pe un fel de celebritate.

In 2015, Institutul Pew a facut publica o cercetare vizind opiniile in rindurile americanilor cu privire conflictul din Ucraina. Pe ansamblu, opiniile nu i-au fost deloc favorabile lui Putin, 70% avind o parere proasta despre el si doar 12% - favorabila. Daca mergem cu analiza in mai mare adincime, 76% dintre republicani si 68% dintre democrati nu-l plac pe Vladimir Putin. Cei educati sint mai critici la adresa liderului de la Kremlin, in timp ce 15% din categoria doar cu diploma de liceu au opinii favorabile. Cei ii virsta i se opun dar circa 20% dintre tinerii intre 18 si 29 de ani, il plac in timp ce doar 57% au opinii opuse.

Un alt sondaj Pew arata ca 21% dintre americani cred ca Putin va face ce trebuie facut in relatiile internationale. Dar probabil ca cea mai interesanta cifra recenta este ca asa zisele „negative” ale lui Putin in America – opinii nefavorabile – sint mai mici decit ale actualilor candidati la presedintie, Hillary Clinton si Donald Trump. Chiar daca multi americani nu-l privesc cu ochi buni pe Putin, un sondaj Gallup arata ca 39% nu cred ca el reprezinta o amenintare. In legatura cu Trump, analisti spun ca exista elemente comune, ambii fiind favorizati de cei care-si doresc lideri autoritari si puternici. Apoi, ambii sint celebritati preocupati de imaginea macho – ori asta are rezonanta la anumite categorii de tineri. Putin pare a-l favoriza pe Trump in alegerile americane si un recent sondaj arata ca rusii in general il prefera tot pe omul de afaceri.

XS
SM
MD
LG