Linkuri accesibilitate

„Când oligarhii ies la cumpărături”


La un protest la Sofia împotriva numirii lui Delian Peevski în fruntea Agenției Naționale de Securitate în 2013
La un protest la Sofia împotriva numirii lui Delian Peevski în fruntea Agenției Naționale de Securitate în 2013

Ultimul raport al organizației „Reporteri fără frontiere” și un studiu de caz în Bulgaria.

Organizația pentru apărarea presei libere „Reporteri fără frontiere”, cu sediul la Paris, a publicat recent ceea ce singură numește „cel mai mare raport” din istoria sa, despre cum oligarhii din lumea întreagă acaparează mijloacele de informare în masă. Raportul „Când oligarhii ies la cumpărături” cuprinde printre altele o hartă a gravității fenomenului în țările lumii. În Europa de est, Moldova se numără printre țările unde „sunt probleme notabile”, ca și aproape toate celelalte foste țări comuniste. Excepțiile sunt România, Cehia, Slovenia, Polonia și țările baltice, unde influența oligarhilor asupra presei ar fi la fel de redusă ca de pildă în Statele Unite, Franța sau Marea Britanie. Din numeroasele „studii de caz” care alcătuiesc raportul, o relatare despre unul mai apropiat geografic, al unei foarte tânăr și ambițios oligarh din Bulgaria.

„În mod oficial, Delian Peevski este unul din cei 240 de membri ai Parlamentului Bulgariei, pe unde nici nu trece prea des”, se arată în capitolul „Mass media ca niște bâte” al raportului „Reporteri fără frontiere”, care trece în revistă subordonarea presei de către oligarhi în lumea întreagă.

„Cu ajutorul mamei sale, Peevski și-a creat un misterios imperiu mediatic cu care își intimidează și denigrează detractorii. Strategia a dat roade: clanul Peevski trage sforile la Sofia, în ciuda frecventelor acuzații de corupție și conflict de interese”.

Născut în 1980, Peevski, care se autocaracterizează ca „un tânăr sortit succesului”, a fost numit în iunie 2013, la numai 32 de ani, șeful Agenției Naționale de Securitate (DANS), spre stupefacția partenerilor din NATO și UE ai Bulgariei. Cinci zile mai târziu guvernul a revenit asupra deciziei, dar nu a reușit să liniștească cu totul alegătorii. Timp de aproape un an de zile, cazul Peevski, în multe privințe simbolic, a scos pe străzile Sofiei zeci de mii de protestatari, ducând la schimbarea guvernului.

Delian Peevski nu este, desigur, un simplu parlamentar. Împreună cu mama lui, Irena Krasteva, fosta șefa a Loteriei Naționale, el este proprietarul celei mai mari tipografii din Bulgaria. Se crede că este în mod ascuns proprietarul unor ziare de mare circulație, mai ales senzaționaliste, al unor portaluri de știri pe net și al unor canale de televiziune.

În timpul demonstrațiilor din 2013, toate aceste instituții de presă au muncit din greu să denigreze protestatarii, despre care au relatat că ar fi plătiți de filantropul american George Soros. Unii demonstranți – amintește raportul „Reporteri fără frontiere”, au răspuns numind ziarele lui Peevski „bâte mass media”.

La trei ani de la proteste, Bulgaria are un alt guvern și o altă majoritate parlamentară, dar Peevski face parte și din aceasta. A fost ales chiar europarlamentar în 2014, dar a renunțat la mandat ca să „se poată concentra asupra problemelor Bulgariei”. De la proteste, Peevski și familia au recunoscut că au acțiuni la cele mai importante ziare de bulevard: „Telegraf”. „Monitor” și „Politika”, iar apoi au cumpărat Kanal 3, o televiziune importantă. Familia lui Peevski are și un fel de vitrină de presă pentru străinătate, la Bruxelles, anume site-ul de limbă engleză New Europe. Peevski a recunoscut că este unul dintre proprietarii companiei Bulgartabak, un lider regional în producția de țigarete, cu vânzări mari în Orientul Mijlociu. Prin ziarele și televiziunile sale, Peevski a purtat campanii de denigrare nemiloase – una dintre ele împotriva portalului de știri investigativ Bivol, care are un parteneriat cu WikiLeaks.

Corespondentul Europei Libere la Sofia, Petio Petkov, crede că Delian Peevski și alții asemenea lui se fac vinovați de căderea Bulgariei în clasamentele libertății presei și de pierderea încrederii publicului în presă: „În decurs de opt ani, Bulgaria a căzut de pe locul 35 în clasamentul „Reporteri fără frontiere” pe locul 113, aproape de Turcia, unde știm ce probleme grave există în presă. Ceea ce s-a întâmplat a dus bineînțeles la scăderea încrederii mai ales în presa scrisă, pentru că Delian Peevski controlează majoritatea ziarelor”.

Petio Petkov ne-a mai spus că un alt factor de erodare a libertății presei în Bulgaria este felul cum guvernul, oamenii din anturajul premierului Boiko Borisov controlează distribuția contractelor publicitare printre ziarele bulgărești, care au tiraje mult prea mici ca să poată supraviețui doar din vânzări.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG